Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2017 16:06
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Na tělo potkana přišil hlavu myši. Chirurg, kterého čeká první transplantace lidské hlavy, trénink nezanedbává

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Významný okamžik už pomaličku klepe na dveře.

Ještě začátkem roku obletěla celý internet zpráva o tom, že už tento prosinec nastane v oblasti medicíny jeden z velkých milníků. Známý italský neurochirurg již za několik měsíců hodlá uskutečnit kontroverzní operaci, během níž se pokusí odříznout hlavu z těla pacienta a fyzicky ji „spárovat“ s jiným tělem od jednoho z ochotných dárců.
 
A aby měl v den D co nejvíce praktických zkušeností, do náročného tréninku zapojil i laboratorní potkany a myši, které mezi sebou kombinoval, skoro jako kdyby to byly kostky Lega.

Ostřílený doktor Sergeio Canavera dokázal spolu s jeho čínským kolegou Xiaoping Renem, také chirurgem, přišít hlavu myši na tělo potkana s vlastní hlavou, kterou mu však tentokrát ponechali, aniž by tento zvířecí dvouhlavec okamžitě zemřel. Proceduru pak ještě párkrát opakovali na dalších hlavách a dalších tělech.
 
Jak píše web IFLScience, detaily přínosné práce tvrdí, že jejich biologické výtvory dokázaly v takové podobě přežít až několik dní. V průměru zhruba 36 hodin. Nešlo mu ale o přežití, ale spíše o naznačení, že podobná procedura už zanedlouho čeká i lidi. Pokud to dokáže, tento okamžik se stane součástí důležitých dějin naší civilizace.
 
Při vůbec první transplantaci lidské hlavy mu koncem roku v Číně má asistovat až 150členný tým, přičemž celý proces údajně potrvá přibližně 36 hodin. Mnozí odborníci ale i navzdory nedávnému úspěchu Canavera zůstávají na straně skeptiků, protože ať dokázal cokoliv, stále nemluvíme o lidech, ale pouze o zvířatech.

Domů
Sdílet
Diskuse