Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2017 21:48
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Porsche Cayenne se zapsalo do Guinnessovy knihy. 42 metrů táhlo 285tunový Airbus A380

TECH
Uložit Uložené

Důkaz, že 3,5 tuny není zdaleka maximum, co dokáží dnešní SUV vozy utáhnout.

V roce 2004 se Volkswagen rozhodl demonstrovat sílu a potenciál Touaregu V10 TDI tak, že za něj zapřáhl Boeing 747-200, tedy dobře známý Jumbo Jet jako tehdejší největší dopravní letadlo pro přepravu osob. Od té doby však uběhl už nějaký ten čas a dokonce i ve vzduchu se toho hodně změnilo. Jen několik měsíců nato se totiž uskutečnil první let konkurenčního Airbusu A380, který se stal novodobým králem nebe a tímto statusem se pyšní dodnes - ve svých útrobách dokáže odvést v závislosti na vnitřní konfiguraci až 853 pasažérů, a to i na let dlouhý více než 15 tisíc kilometrů. Ještě větším vývojem však prošly dopravní prostředky na zemi, v čele s automobily.
 
Důkazem toho je i Porsche Cayenne druhé generace. To se sice co nevidět odebere už do důchodu, avšak dříve, než se tak stane, se německá značka pokusila se sportovně-luxusním SUV o svůj druhý rekord. Jak vám jistě neuniklo, Cayenne Turbo S svého času zdolalo Severní smyčku Nürburgringu v rekordním čase mezi vozy SUV, tentokrát se jejich test ale zaměřil na zcela jinou sféru. I přesto, že vozidla tohoto typu dokáží po technické a legislativní stránce utáhnout přívěs o hmotnosti maximálně 3,5 tuny, Porsche se rozhodlo ukázat veřejnosti, že ve skutečnosti jejich model dokáže utáhnout podstatně více! V duchu předešlé koncernové myšlenky za své Cayenne zapřáhli největší dopravní letadlo současnosti, tedy Airbus A380 s hmotností 285 tun. Jak informuje samotná automobilka, obrovský stroj táhla verze Cayenne Turbo S celých 42 metrů, přičemž tento test nakonec absolvovala i naftová varianta Cayenne Diesel S. Porsche tak překonalo rekord o 115 tun a zároveň se tak zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů. Pro přiblížení, verze Turbo S počítá s 4,8litrovou V8, výkonem 419 kW / 570 koní a točivým momentem 800 N.m.

Domů
Sdílet
Diskuse