Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2017 10:35
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Norsko nechá utratit 2 200 sobů. Volně žijící zvířata trpí velmi nebezpečnou chorobou

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

Odstřel 2 200 sobů je nezbytným krokem.

Těžko se to čte, ale skutečně je tomu tak. Norské ministerstvo zemědělství nařídilo odstřel přibližně 2 200 sobů žijících na území země. Samozřejmě, nelze očekávat, že by to natolik progresivní země dělala bezdůvodně. V okolí měst Oslo a Bergen je vytyčena obrovská skupina těchto majestátních zvířat, které musí být bohužel z velké většiny vyhubeny. Jednak proto, aby předešli mukám a také, aby bez záminky neohrožovala ostatní zvířata. Sobi ve vytyčeném stádě totiž trpí nemocí zvanou CWD. Jde o takzvané chronické chřadnutí, ale vše začíná mozkovou poruchou. Při CWD jsou také běžné příznaky podobné jako při nemoci šílených krav, zvíře se prostě začne chovat nevyzpytatelně a přestane se ovládat.

Norsko nechá utratit 2 200 sobů. Volně žijící zvířata trpí velmi nebezpečnou chorobou
Zdroj: Nattfodd | wikimedia

Onemocnění je nakažlivé a hrozí, že se rozšíří i za hranice označeného regionu, proto norská vláda nařídila takto radikální krok, i když je zároveň i vysvobozením, jelikož je CWD smrtelným onemocněním. Nemoc byla poprvé v Norsku identifikována loni, od té doby země nelenila a otestovala 11 000 losů, jelenů, sobů a jiných zvířat, přičemž choroba byla potvrzena jen u tohoto stáda. Jde o vůbec první případ, kdy se onemocnění CWD vyskytlo mimo území Severní Ameriky nebo Jižní Koreje. Zatím ani není známo, odkud se samotná choroba vzala, protože přišla velmi náhle.

Norsko nechá utratit 2 200 sobů. Volně žijící zvířata trpí velmi nebezpečnou chorobou
Zdroj: pixabay.com
Domů
Sdílet
Diskuse