Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2017 18:52
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Odsoudil nejbestiálnější skupinu nacistů a dnes je posledním žijícím žalobcem Norimberských procesů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Benjamin si toho už prožil hodně, ale stále mluví o svém životě a nyní dokonce poskytl rozhovor.

Norimberské procesy můžeme zlehčeně považovat za jakousi definitivní tečku za druhou světovou válkou na evropském kontinentu. O největším ozbrojeném konfliktu na světě ví hodně lidí a každý by o tehdejších událostech zvládl něco málo říci, ale na období 14. listopad - 1. říjen 1945 se jaksi zapomíná. Právě tehdy se německé město Norimberk stalo dějištěm zmíněných stejnojmenných procesů. Odsuzovali se zde totiž ty nejtěžší a nejohavnější zločiny nacistického Německa spáchané v letech 39 - 45. Mnozí vysocí pohlaváři včetně Göringa, von Ribbentropa a dalších tak poznali své tresty a nacismus dostal tvrdou ránu. My si nyní ukážeme posledního žijícího žalobce ze zmíněného období.

Odsoudil nejbestiálnější skupinu nacistů a dnes je posledním žijícím žalobcem Norimberských procesů
Zdroj: benferencz.org

Jeho celé jméno je Benjamin Berell Ferencz a v současnosti mu je krásných 97 let. Už podle jména můžeme vyčíst, že jde o Američana s maďarskými kořeny. Po ukončení působení v armádě byl povolán do týmu Telforda Taylora, díky čemuž odletěl v roce 1945 do Bavorska. A právě zde se zapsal do dějin. Nebýt jej, 22 důstojníků SS zodpovědných za smrt více než jednoho milionu lidí by se nikdy nedostalo před soud. Šlo totiž o příslušníky tzv. Einsatzgruppen, jedné z nejobávanějších německých skupin s úkolem vraždit, terorizovat a pronásledovat civilní obyvatelstvo i nepohodlné osoby. Celkově si drží prvenství jednotky, která pozabíjela nejvíce lidí mimo koncentrační tábory. Jde tedy o jeden z jeho největších úspěchů ve své právnické kariéře. Jak sám řekl, válka dělá z vrahů slušné lidi.

Americké televizi CBS News se nyní podařilo s Ferenczem udělat rozhovor, který si kompletně celý v originálním přepisu můžete přečíst na tomto odkazu. Ne moc vysoký Benjamin se rozpovídal o tom, jak v mladém věku neuměl anglicky, o problémech s výškou (nedosáhl pořádně ani na pedály na kole), ale nevyhnul se tomu, jak nesnadné bylo odsuzovat, protože existuje jen jeden film ukazující Einsatzgruppen „v akci“. Také nebyl vůči samotným německým vojákům přespříliš ofenzivní, protože podle něj dělali jen věci ve prospěch jejich milované země (podle jejich názorů).

Ferencz vtedy a dnes:

Odsoudil nejbestiálnější skupinu nacistů a dnes je posledním žijícím žalobcem Norimberských procesů
Zdroj: worldwithoutgenocide.org

Ferencz plánuje vyprávět o svých „zážitcích“ až do konce života.

Domů
Sdílet
Diskuse