Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2017 15:04
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Jak moc se knihy George R. R. Martina liší od Game of Thrones? Mnohé postavy nezemřely a některé události se původně ani vůbec nestaly

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Seriál se postupem času od knih začal odkloňovat až neuvěřitelným způsobem.

Píseň ledu a ohně od amerického autora George R.R. Martina je mimořádně populární fantasy ságou, podle níž vznikl neméně známý seriál Game of Thrones (Hra o trůny). Knižní sága, stejně jako seriál, je typická mnohými politickými intrikami, otevřenou nahotou a opravdu neočekávanými a mnohdy brutálně zpracovanými zvraty. Prostě žádný Pán Prstenů, ve kterém zlo vítězí nad dobrem, a ve kterém je jasně určená linie mezi kladnými a zápornými postavami. Ti, kteří máte přečtené všechny dosud vydané knihy ze série Písně ledu a ohně jistě víte, že sezónu od sezóny se tvůrci Hry o trůny její předloze vzdalují. Tím se samozřejmě netají ani nikdo z filmařů.
 
V případě první série víceméně ještě šlo o zcela přesnou adaptaci s malými zásahy. Další sezóny ale byly (v určitém směru v dobrém, v určitém směru ve špatném) poznamenány odlišným scénářem, který značně utíkal od knižní předlohy. Rozdílů je opravdu hodně, takže v článku je všechny určitě nenajdete, ale pojďme se podívat na ty nejhlavnější. Opět upozorňujeme, že následující text obsahuje pro knižní neznalce skutečně obrovské spoilery. Dále scrollujte jen na vlastní zodpovědnost!

Jak moc se knihy George R. R. Martina liší od Game of Thrones? Mnohé postavy nezemřely a některé události se původně ani vůbec nestaly
Zdroj: HBO

Lady Stoneheart. Kdo to je?

Jméno, které vám asi nic neříká. Ale pokud vám řeknu, že daná postava nemůže mluvit, protože jí na svatbě jejího nejstaršího syna podřízli hrdlo? Ó ano, mluvit nemůže (když tak velmi chraptivě), ale zato nezapomněla. Pamatuje na zradu. Na osudnou svatební noc, které se po celém severu říká Red Wedding. Lady Stoneheart je totiž, jak jste si už jistě domysleli, matka Robba Starka - Catelyn Stark. Tentokrát už ale Catelyn se svou láskou k dětem překračuje všechny hranice slušnosti, protože se jako „zombie“ verze rozhodla vydat na mstivou cestu, ve které jí nesmí stát opravdu nikdo. V opačném případě čeká nešťastníka trpký konec. Ptáte se, jak je vůbec možné, že Lady Stark ožila? Zkuste si vzpomenout na člena Brotherhood Without Banners, Thorose z Myru, který oživil několikrát i Bedricka Dondariona a zároveň tím dostanete odpověď na svou otázku.

Barristan Selmy v seriálu padl

A v knize? Zdravý a živý. Pokud nám je známo, nestalo se mu zatím kromě pár škrábanců absolutně nic. Naopak v seriálu při záchraně Šedého Červa dostal v zápase proti přesile celkem řádný výprask, který bohužel pro něj skončil porážkou a smrtí. V knize ale bojoval jen proti vyrovnanému (maximálně pár nepřátel najednou) počtu zloduchů, a tak pokaždé vyšel z boje jako věkem a zkušenostmi osvědčený veterán a vítěz. Ať mu zdraví a štěstí přejí nadále, protože v knižní sérii jde z mého pohledu o skutečně zajímavou postavu s pořádně dlouhou a dobrodružnou historií.

Jak moc se knihy George R. R. Martina liší od Game of Thrones? Mnohé postavy nezemřely a některé události se původně ani vůbec nestaly
Zdroj: HBO

Ramsayho zločiny

Pamatujete si na opravdu krutou scénu znásilnění ze šesté série, v níž byli hlavními aktéry zákeřný Ramsay Bolton a mladá Sansa Stark? Tak ta se v knihách zkrátka neudála. Sansa se nachází stále v Údolí, v podstatě jí nic nechybí a v rámci možností (jelikož ji stále hájí Malíček) je také šťastná. Ramsay se naopak oženil s takzvanou „fake“ Aryou, jejíž pravé jméno je Jeyne Poole. Možná si vzpomínáte, že mluvíme o nejlepší kamarádce Sansy Stark ze Zimohradu. Chudák dívka. Navíc (zatím) ani nedobodal svého otce, Roosea Boltona a nedal jeho manželku s dítětem sežrat psům. Jaký je to jen dobrák.

Jaime a Bronn v Dorne? Tak to těžko.

Místo toho kniha rozebírá v Dorne úplně jiné postavy. Najdeme v ní samozřejmě i samotného panovníka pouštních zemí prince Dorana, trojici vychytralých Sand Snakes (Obara, Tyene, Nymeria) a jejich nevraživou maminku a zesnulou vdovu po Oberynovi, Ellariu Sand (která je v knize mimochodem zatím absolutně pokorná). Ale tuto sestavu doplňuje velmi důležitá postava princezny Arianne Martell, která se snaží korunovat malou Myrcellu Lannister za královnu Seven Kingdoms. Kromě Arianne zde najdeme i postavu prince Quentyna Martella, který cestuje do Meereenu za samotnou Daenerys Targaryen, z důvodu nabídky sňatku a tím i zpečetění spojenectví rodu Martell a Targaryenů. Daenerys ho ale s lítostí odmítne, protože se už přislíbila jinému (a kromě toho ji Quentyn vůbec nepřitahuje). Quentynovi ale následně tak trochu přepne v hlavě a pokusí se dostat se skupinkou žoldáků do kobky, v níž jsou zavření draci, ale nakonec skončí shořelý na úhel. Co dodat, smutný závěr.

Mladý Griff s modrými vlasy. Nebo stříbrnými?

Mladý Griff, jinak řečeno Aegon VI. Targaryen, žijící syn Rhaegara Targaryena a Elie Martell. Podle toho co víme, měla být malému princi v minulosti rozbitá hlava a protože se o daný úkon postaral sám Gregor Clegan, nikdo ani v nejmenším nepochyboval, že malý Aegon prostě nepřežil. Místo toho však díky Varysově prozíravosti zabil Gregor „Hora“ Clegan úplně jiné novorozeně a Aegon byl poslán do Pentosu, a to k nikomu jinému, než ke známému opatrovateli Daenerys a Viseryse, k Ilýrii Mopatisovi. V knize se v pozdějším věku Aegon, s krycím jménem Mladý Griff, setkal na lodi i s Tyrionem Lannisterem (ten se snaží dopravit k Daenerys, ale zatím neúspěšně). Holt v seriálu ale tuto část jaksi filmaři opomněli a domníváme se, že se jí už ani nedočkáme. Možná i z toho důvodu, že existuje množství teorií ohledně nepravosti Aegonova původu a tvůrci seriálu už od spisovatele George R.R. Martina vědí, že v knize nebude mít Aegon zas tak klíčové postavení nebo dlouhou životnost. Ale to se ukáže až po vydání The Winds of Winter (šestý díl ságy), které se dočkáme snad už co nejdříve.

Hostina pro vrány plná Greyjoyů

Velká část čtvrtého dílu knižní ságy Píseň ledu a Ohně, s názvem Hostina pro vrány, se věnovala rodu Greyjoyů. V seriálu vynechali respektovaného strýce Theona a Yari - Victariona Greyjoye - který dostal za úkol od svého bratra Eurony Greyjoye (ano, toho „bratrovraha“ ze seriálu), aby pro něj získal Daenerys. Victarion má však jiné plány a chce si ji zabrat pro sebe. Takže v konečném důsledku v knize cestuje za Daenerys Victarion a v seriálu Theon s Yarou. Poměrně odlišné pojetí příběhu. Mimochodem, Yara se v knize z nepochopitelných důvodů jmenuje Asha nebo tedy naopak, nedokážeme si vysvětlit, proč se filmaři rozhodli Ashu v seriálu přejmenovat na Yaru. A přitom všichni ostatní členové rodu Greyjoy mají jména stejná jako v knihách. Podivné.

Jak moc se knihy George R. R. Martina liší od Game of Thrones? Mnohé postavy nezemřely a některé události se původně ani vůbec nestaly
Zdroj: HBO

Na severu nic nového aneb jak Pán Kostí zemřel a Mance Rayder přežil

A je tomu tak proto, že Mellisandra svými kouzly a čáry (vždyť jste viděli, jakou moc má její náhrdelník) zaměnila identitu těchto dvou divokých. Následně se Mance, na příkaz Jona a Červené kněžky, vypadající jako Pán Kostí, vydává na Zimohrad osvobodit Aryu, což se mu ale nepodaří, a to z jednoduchého důvodu - Arya na Zimohradě vůbec není (viz bod 3).

Manželka Robba Starka není mrtvá

A mimo jiné se nejmenuje Talisa Maegyr, ale Jeyne Westerling a rozhodně nepochází z dalekého Volantisu. A vzhledem k tomu, že se nezúčastní tzv. Red Wedding, vyhne se svému seriálovému pobodání. Největší zajímavostí ale je, že pokud v knižní sérii přežila a čeká v sobě dítě Robba Starka, mohli bychom se těšit na nového pána Zimohradu, jehož titul v knize stále náleží rodu Boltonových. Avšak o tom zda je či není těhotná se stále vedou dohady. Z logického hlediska by to bylo pro knihu i zbytečné, protože do čela Zimohradu a severu se pravděpodobně, tak jako v seriálu, postaví Jon Snow. Ale protože Písně ledu a ohně píše George R.R. Martin, není nic jisté a jednoznačné.

Stále nevíme, zda to Hound přežil 

Sandor „Hound“ Clegane se nikdy s Brienne v boji nesetkal. Jednoduše během známé „chicken“ hospodské rvačky schytal pár zářezů, z nichž dostal infekci. Sedl si ke stromu, nehýbal se a postupně umíral, Arya ho opustila a vydala se do Braavosu. Tak to prostě bylo a to je všechno, co o něm víme. Netušíme ale, zda Hound do dnešních dnů žije nebo infekci jako normální smrtelník bez pomoci ošetřujícího podlehl. Možná se zachránil, možná ne. V lesích se ale každopádně povídá, že někdo s helmou psa plení a přepadává obyvatel. No jak jistě víte, Game of Thrones je plné malých i velkých pomluv, takže jim samozřejmě nemůžeme plnohodnotně věřit. Tato nepěkná pomluva by spíše seděla na jeho staršího bratra, Řehoře „Horu“ Clegana. Naopak si myslíme, alespoň tedy doufáme, že Hound i v knižní sérii přežije a se zachováním svého „bad-ass“ cynického přístupu se dá na stranu dobra. Na to se ale zase naskýtá otázka, kdo v Game of Thrones vlastně představuje to dobro. Velení Brotherhood Without Banners? Jon Sníh a „jeho“ sever? Nebo někdo úplně jiný?

Brienne a Pod mají značné problémy

V seriálu se Brienne také snaží najít Aryu se Sansou, ale bohužel se jí to nepodaří. Nakonec skončí na jakémsi lesním soudu v čele s Catelyn „Lady Stoneheart“ Stark (viz první bod) kvůli porušení přísahy. Prý se spolčila s Jaimem Lannisterem, neboť má jeho meč a nedokázala najít své dcery. Brienne dostane možnost, buď zabít Jaimeho Lannistera nebo skončit smrtí oběšením. Odmítne, ovážou jí smyčku kolem krku a...? Zemře? Nevíme. V pozdější části knihy totiž přijde Brienne za Jaimem, který právě skončil s obléháním hradu Tullyových a požádá ho, aby s ní šel do lesa a jako důvod uvede, že ví kde se nachází Sansa Stark. Vyžaduje však, aby s ní jel sám, protože jinak údajně Hound Sansu zabije (už na tomto něco řádně smrdí). Netušíme, zda za Jaimem přišla samotná Brienne a na poslední chvíli se rozhodla Jaimeho odstranit, nebo se jedná jen o jakýsi trik, magii, případně „zombie“ Brienne jako v případě Lady Stoneheart. Jisté je jen to, že se Jaime nechá Brienne nalákat a odejde s ní neznámo kam.

Jak moc se knihy George R. R. Martina liší od Game of Thrones? Mnohé postavy nezemřely a některé události se původně ani vůbec nestaly
Zdroj: HBO

Stannis je jednoduše jiný

Alespoň tedy zatím. Můžeme vám prozradit, že v posledním knižním dílu dosud žije a co je hlavní, on sám se vyjádřil, že po své smrti by si přál, aby se na trůn dostala jeho dcera, Shireen Baratheon. Snad tedy v nejbližší knize nezmění názor a neupálí ji jako sadistické prase. Zásadový vládce jako Stannis by si snad takto extrémně neprotiřečil. No šílenost dělá s lidmi nemalé divy a v Game of Thrones ještě větší. A co se týče jeho ženy, ta si také zatím nehodila smyčku, což by nám ale upřímně ani moc nevadilo. No a nesmíme zapomenout na Melissandru. Červená kněžka od Stannise neutekla, ale zkrátka zůstala na Castle Black, čili předpokládejme, že i v knižní verzi oživí Jona Snowa, abychom si s radostí mohli znovu číst i kapitoly z jeho úhlu pohledu.

Cersei nechtěla odstranit svého strýce

V seriálu byl Kevan Lannister mezi mnoha obětmi Cerseiny pomsty a zůstala po něm jen ohořelé kostra. Jeho osud v knize byl ale značně odlišný. Sice ho také čekala krutá smrt, ale na zcela jiném místě, rukou malých dětí. Tato informace by vám mohla naznačit, že se o to postaral nový pán našeptávač, Qyburn, a nebyli byste se sázením ani příliš daleko, ale zároveň ani moc blízko. Za Kevanovou smrtí totiž nestojí současný master of whisperers, ale ten bývalý. Lord Varyš, přezdívaný také jako Pavouk.

Cibulový rytíř má náročné poslání

Cibulový rytíř, ser Davos Mořský byl Stannisem pověřen vyjednat spojenectví s lordem Manderlym. Jelikož už ale Manderly podepsal spojenectví s rodem Lannisterů a Freyů, nechal Davose popravit. Tedy alespoň na oko. Nebojte, místo něj dal odstranit nějakého bezvýznamného zloděje. Během jedné hostiny se Manderly vydal do tajných tunelů jeho pevnosti, kde ho už čekal Davos Mořský, jak bylo dohodnuto, a dal mu za úkol najít Rickona Starka. Za odměnu Lord Manderly cibulovému rytíři přislíbil spojenectví se Stannisem. Mimochodem, musím říci, že jde o jednu z mých nejoblíbenějších knižních pasáži, v níž má Manderly perfektní monolog. Vždy když ho slyším v načtené verzi a z úst čtenáře vyjde to nádherné slovní spojení - „North remembers“ - po celém těle mi přeběhne husí kůže.

Domů
Sdílet
Diskuse