Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2017 12:14
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)

TECH ANDROID SAMSUNG
Uložit Uložené

Kousek, který opravdu vydrží.

Samsung už začátkem března představil nezvyklou generaci jeho modelové řady s nadstandardní odolností, které už tradičně vylepšil hardwarovou výbavu. Dočkali jsme se tak mírně větší úhlopříčky, vyššího rozlišení displeje i obou fotoaparátů, mírně větší operační paměti, akumulátoru s větší kapacitou nebo výkonnějšího čipsetu. Menšími vizuálními změnami ale prošlo i mohutné tělo smartphonu, kterému opět nechybí certifikace podle normy IP68 či vojenské MIL-STD-810G.
 
Nyní však odbočíme od technických specifikací a podíváme se na to, jak se Galaxy XCover 4 používá přímo v praxi.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Konstrukce

Jak už bylo zmíněno, nadstandardně odolná konstrukce XCoveru 4 z kvalitního plastu je i nadstandardně rozměrná, proto nečekejte nic prémiového. Na druhou stranu se ale při používání aspoň dobře drží, v čem mají prsty i oblé křivky, které výrazně zlepšují úroveň ergonomie. Boky navíc pokrývají nepřehlédnutelné vroubky, takže ho zároveň můžete pevně uchopit. Smartphone v podstatě nepotřebuje žádné ochranné pouzdro a ani kryt, takže se rozměry s rozměry běžných modelů víceméně vyrovnají. Uživatel navíc ušetří drobné za dodatečné příslušenství.

Rozměry: 146.2 x 73.3 x 9.7 mm
Váha: 172 gramů
Materiál: kvalitní plast
Certifikace: IP68, MIL-STD-810G

Normu IP68 zná zřejmě každý. V současnosti jí disponuje více high-end smartphonů včetně nejnovějších vlajkových lodí jako Galaxy S8 nebo LG G6. Uživatelům zaručuje, že jim neublíží jak voda, tak ani malá zrnka písku. Galaxy XCover 4 podle oficiálních čísel vydrží až 1,5 metrový ponor po dobu 30 minut, ale nebojí se ani takového prostředí, kde běžné kousky dlouho nevydrží.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik
Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Americká norma MIL-STD-810G pokrývá všechny vlastnosti smartphonu, které jsou důležité jak pro armádu, tak i pro policejní složky v terénu, přičemž její formální přítomnost ocení úplně každý, kdo u sebe potřebuje smartphone se skvělou fyzickou výdrží. Tentokrát to už není jen o odolnosti vůči vodě či písku, ale také o odolnosti vůči vibracím, extrémním teplotám, slunečnímu záření a také vůči častokrát katastrofickým pádům na tvrdou zem.
 
Zařízení si proto můžete vzít na letní dovolenou k moři, na náročnou horskou turistiku a nezklame vás ani během lyžování. Ani v jednom případě se totiž nemusíte bát, že vám z ničeho nic přestane fungovat. Samozřejmě, nic není nezničitelné, ale pokud se o to nebude někdo snažit, tak se Samsungu Galaxy XCover 4 při běžném používání nic vážného nestane. Když se tedy bojíte, že rozbijete nebo poškrábáte křehké hliníko-skelné tělo konvenčního modelu za přehnaně vysokou částku, toto pak může být ta správná volba.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Na masivní konstrukci najdete celkem šest hardwarových tlačítek. Tři jsou hned pod displejem, čili je každému snad jasné, že jde o tlačítka pro ovládání systému. Ty další tři se nacházejí na bocích. Tlačítko umožňující regulaci hlasitosti a vypínání, respektive zapínání zařízení doplňuje ještě i takové, které slouží na pohotovou aktivaci LED světla ze zadní strany.

Displej

Aby jihokorejský prodejce dosáhl konkurenceschopné cenovky, musel někde šetřit. A jednou z oblastí hardwarové výbavy, kde se šetření projevilo, je zobrazovací panel. Hovoříme tu o 5palcové úhlopříčce se skromným a zároveň energeticky efektivním HD rozlišením, což pohromadě vytváří podmínky pro hustotu 294 pixelů na palec, čili o 32 pixelů méně než u nejnovějšího iPhonu.

Technologie: IPS LCD
Úhlopříčka: 5 palců
Rozlišení: HD (720 x 1280 pixelů)
Hustota: 294 pixelů na palec

Zobrazovaný obraz není tedy nějak extrémně jemný, což ale nenáročnému zákazníkovi, kterému záleží především na fyzické odolnosti, překážet určitě nebude. Důležité zde je hlavně to, že si film nebo galerii plnou fotografií vychutnáte přesně stejně, jako kdybyste právě drželi loňský smartphone střední třídy. Těch pár pixelů nahoru dolů si za běžných okolností běžný smrtelník nevšimne.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Obdobně stojí za zmínku absence moderní AMOLED technologie, kterou nahradila cenově dostupnější LCD alternativa se slabší, ale stále dobrou čitelností na přímém slunci, se zřetelně méně sytými barvami a s černou barvou, která má od skutečné černé tak trošku daleko. Zabudovaný zobrazovací panel je však i přesto kvalitní kousek, takže si renomovaný výrobce dal při výběru skutečně záležet. Za pochvalu zde stojí přesná automatická regulace jasu a jeho nejnižší úroveň, díky které vás v tmavé místnosti nepřekvapí příliš mnoho světla.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Fotoaparát

Hned první vyhotovená fotografie mě docela zaskočila. Moje očekávání byla výrazně nižší než to, co nakonec nabídla realita, proto jsem byl trošku překvapen. Samsung zřejmě konečně pochopil, pro koho Galaxy XCover 4 vyrábí. Aktivní lidé rádi fotí své okolí, proto musel sáhnout po hlavním fotoaparátu s takovými vlastnostmi, jaké byste mezi podobně odolnými smartphony hledali asi jen velmi těžko.

Rozlišení zadního: 13 megapixelů
Clonové číslo: f/1,9
Rozlišení předního: 5 megapixelů
Clonové číslo: f/2,2

Maximální rozlišení snímků dosahuje klasiky, čili těch 13 megapixelů, a totéž mohu říci o clonovém čísle, které je f/1,9. Tak velká clona je však běžná u modelů z vyšší třídy, a ne z té, odkud pochází tento hardwarově hůře vybavený model. Co se týče automatického zaostřování, tak to probíhá bleskově, čili vám neuteče ani vzácná momentka. Co však ta opěvována kvalita fotografií?

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Nemusíte se bát chabých detailů a ani malého množství světla, protože obě zmíněné vlastnosti dosahují nadstandardně vysoké úrovně. Zachycené barvy jsou navíc velmi blízko k realitě. Jedinou nevýhodou je, že smartphonu chybí užitečná asistence optické stabilizace obrazu. Kvalitu ale i přesto budete chválit i po západu slunce, kdy si XCover 4 vedl také dobře. Záběry ze zhoršených světelných podmínek totiž vynikají jak světlem, tak i překvapivě nízkým šumem, což je při obdobných cenových kategoriích celkem raritou.
 
Aplikace fotoaparátů sestává z přehledného uživatelského prostředí, kde najdete několik užitečných režimů, včetně manuálního. A pokud vám nestačí, k dispozici jsou další, musíte si je ale manuálně stáhnout přímo z virtuálního obchodu výrobce.

Výkon a software

Samsung Galaxy XCover 4 po hardwarové stránce pohání čtyřjádrový procesor se skromným taktem 1,4 GHz, kterému v tomto případě asistuje jen 2 GB operační paměť RAM. Nemusím tedy nějak extra zdůrazňovat, že od výkonu nesmíte mít přehnaná očekávání, což samozřejmě platí i o tom grafickém. Na smartphonu si dobře zahrajete pouze graficky nenáročné hry, protože ty graficky náročné se vám budou s největší pravděpodobností citelně sekat. Máme tedy co do činění s další oblastí, kde se šetřilo.

CPU: 4 jádra s maximálním taktem 1,4 GHz
RAM: 2 GB
Úložiště: 16 GB + slot pro microSD do 256 GB
Systém: Android 7 Nougat + nadstavba Samsung Experience

Samsung naštěstí dokázal svou novou nástavbu, vytvořenou na základech systému Android 7 Nougat, vyladit tak, že může skvěle fungovat i na slabším hardwaru. Ať už v uživatelském prostředí děláte jakoukoli činnost, pomalejší reakce se objeví opravdu jen sporadicky, přičemž lze to samé říci o multitaskingu - přepínání mezi spuštěnými aplikacemi. Pohotové reakce či plynulé systémové animace jsou tedy součástí produktu, ačkoli by si něco takového po pohledu na technické specifikace pomyslel asi jen málokdo.
 
Za pochvalu ale stojí i vizuální provedení grafické nástavby Samsung Experience, kterou jsem vychválil v recenzi vlajkové lodi Galaxy S8. Minimalistické prvky doplňuje spousta zachovaných detailů z čistého Androidu, z čehož bude mít radost nejeden potenciální uživatel.

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Baterie

Čipset se slabším výkonem a ani displej s nižším rozlišením nejsou pokaždé jen na škodu. Výhoda této kombinace totiž spočívá v nižší spotřebě elektrické energie z 2800 mAh vyměnitelné baterie, kam se kvůli absenci rychlého nabíjení doplňuje trošku déle. Všimnete si toho zejména při počátečních procentech, které u dražších smartphonů rostou enormně rychle. Ve výdrži na jedno nabití je však jeden z těch nejlepších, protože zvládne při běžné zátěži vydržet až dva celé dny, čili jeden celý víkend, což z něj dělá ideálního společníka do situace, kdy se rozhodneme k delšímu stanování v přírodě.

Samsung Galaxy XCover 4

Galaxy XCover 4 sice nedisponuje špičkovým výkonem a ani převratnou zobrazovací technologií, to však do prostředí, do kterého je tento kousek vyroben, ani nepotřebujete. Smartphone je určen pro lidi pohybující se v prostředí, kde křehká elektronika bez dostatečné ochrany dlouho nevydrží, takže zde hovoříme o rybářích, stavařích nebo o nadšeních do turistiky. V podstatě o každém s aktivním životním stylem. Vydrží tvrdý pád, nepřekážejí mu vysoké a ani nízké teploty, dokáže se potápět a dokonce i slušně fotí. 9/10

Smartphone Galaxy XCover 4 najdeš v nabídce e-shopu nikita.sk

Hledáš smartphone s vysokou fyzickou odolností? Samsung Galaxy XCover 4 tě zaručeně nezklame (Recenze)
Zpět
Sdílet
Diskuse