Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2017 13:58
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Instagramová star Alexis Ren otevřeně promluvila o poruše příjmu potravy, kterou léta trpí

MÓDA
Uložit Uložené

Že Instagram je jedna velká lež právě potvrdila i jedna z největších hvězd této sociální sítě.

Bylo prokázáno, že Instargram má ze všech sociálních sítí nejhorší dopad na naši psychiku. Není se také čemu divit. Dennodenně projíždíme fotky blogerek a modelek a chceme vypadat jako ony. To, že se jejich BMI index velmi často pohybuje na hranici anorexie, už ale u dokonalých fotek uvedeno není. A to je zásadní problém. Instagramem tráví hodiny denně dívky od 12 let, což podporuje už i tak velmi rozšířené poruchy přijmu potravy. Proto se rozhodla přijít s coming outem i snad nejslavnější uživatelka této sociální sítě Alexis Ren. Její postava je snem snad každé dívky, která ji sleduje. Ovšem když se na její trup zaměříte blíže, zdá se, že něco je špatně. No ode dneška se to jen nezdá, Alexis totiž o svých problémech promluvila veřejně. 

Alexis má 9,1 milionu followerů, a když si projede její profil, jste přesvědčeni o tom, že má dokonalý život. Ano, tak přesně takhle Instagram funguje. Dokonalé fotky udělají z dívky, které v pouhých 17 letech zemřela máma, trpí poruchou přijmu potravy a nedávno se rozešla s přítelem Jayem Alvarrezem, tu nejšťastnější holku pod sluncem.

 

Opak je ale pravdou. V dubnu Alexis začala pomalu otevřeně sdělovat veřejnosti, že ty perfektní fotografie v podstatě jen maskují nepěknou realitu. Ve skutečnosti si po každém jídle, které si na profil vyfotila a následně snědla, připadala provinile a trestala se za to nadměrným cvičením, se kterým to opravdu přeháněla. Tento příběh je možná bohužel povědomý mnoha ženám a nazývá se mentální anorexie. 

„Sledovat dívky kvůli inspiraci je krásná věc, ale srovnávání se s nimi, to je to, co způsobuje deprese a nenávist sebe samé.“ Vzkázala svým fanynkám. „Je nutné mezi tím poznat rozdíl.“

Začátky problémů s váhou

Alexis bylo 17, když jí matka zemřela na rakovinu. Ona i její dvě sestry a mladší bratr měli s matkou velmi blízký vztah. Učila je doma a trávila s nimi všechen volný čas. Ztráta nejmilovanější osoby ji zasáhla nezvladatelným způsobem. Poslední kapkou, která odstartovala její problémy s váhou, bylo pak přestěhování za modelingem do Austrálie. Tam jí oznámili, že by měla více cvičit a shodit pár kil. A tak začala držet diety a nadměrně cvičit. 

Hledání jistoty

Alexis potkala Jaye Alvarreze ve stejnou dobu, kdy začínala mít problémy s jídlem. Mimochodem Jay ji oslovil na Instagramu. Jejich vztah rychle nabral na vážnosti, protože se Alexis snažila někým nahradit svou matku. Což samozřejmě nefungovalo, jak sama řekla. Obzvlášť ne s člověkem, který má zcela jiné záměry. Jay byl model a hudební producent. Stal se tak i producentem a manažerem jejich vztahu. Zajistil jim práci v exotických lokacích, kde začali natáčet i slavná YouTube videa, která měla přes 22 milionů zhlédnutí. To Alexis nutilo starat se o svůj vzhled ještě více. 

Jediné, co ji uklidňovalo, bylo cvičení a kontrolování kalorií. K jejímu stavu nepřidalo samozřejmě ani neustále cestování, kde s sebou nemohla mít potraviny, které ji vyhovovaly, a tak často raději nejedla vůbec. 

„Měla jsem strach z jídla, a tak jsem přestávala jíst úplně.“ Přiznala. „Všichni se mě ptali, proč to dělám. Ale já měla pocit, že mé tělo je to jediné, proč mě lidé mají rádi.“

Alexis se začal postupně hroutit celý imunitní systém, k čemuž samo sebou přispělo i cestování po celém světě.  S Jayem cestovali 11 měsíců v roce. Po dvou letech se pak rozešli, ale ze svých problémů s jídlem Jaye neviní. Po rozchodu si Alexis dala 8 měsíců pauzu s cestováním její rodina ji sehnala nutričního poradce a začala se dávat do pořádku. S Jayem není v kontaktu. 

Teď Alexis cvičí každý druhý den, už se nemučí šíleným posilováním, zařadila do svého programu například jógu a pilates. Ačkoliv nedávno tweetovala, že je nejzdravější za poslední roky, výčitky z jídla ji trápí stále. Neví, jestli se toho někdy dokáže zbavit. Možná se to s ní potáhne celý život, což je zpráva pro všechny její followery, kteří mají pocit, že se také s jídlem pohybují na hraně. Když jednou začnete, už se toho pravděpodobně nikdy nezbavíte. Proto když pociťujete, že se začínáte srovnávat s vašimi instagramovými vzory, raději je přestaňte sledovat. To, co ona prožívala, by nikomu nepřála.  

Co na přiznání Alexis a celkový vliv Instagramu na ženskou psychiku říkáte vy? 


 
Domů
Sdílet
Diskuse