Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2017 15:16
Čas čtení 3:50
Martin M.

10 zajímavých a zároveň dechberoucích faktů o našem vesmíru

10 zajímavých a zároveň dechberoucích faktů o našem vesmíru
Zdroj: Unsplash / Alazar Kassahun
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Nekonečné nemusí být jen množství hvězd, ale i vesmírů.

Vesmír představuje pro mnohé něco neznámého, protože jeho velikost je v porovnání s naším malým světem, respektive Zemí, opravdu ohromná. Už jen v naší galaxii je obrovské množství planet, hvězd a dalších objektů, které lidstvo nedokáže ještě velmi dlouhou dobu prozkoumat, pokud je to vůbec možné. Přesto je úctyhodné, za jak krátkou dobu jsme o vesmíru načerpali spoustu nových poznatků, i když jak jsem zmiňoval, sotva jsme nahlédli „pod povrch“ celé problematiky a komplexnosti vesmíru. Pojď tedy nahlédnout do tohoto tajemného světa a přečti si 10 zajímavostí, které jsi o vesmíru zřejmě nevěděl.

1. Když se díváš na noční oblohu, díváš se do minulosti

noční obloha, night sky
Zdroj: Unsplash / Federico Beccari

Jak je to vůbec možné? Jednoduchá matematika a fyzika. Hvězdy, které vidíme na noční obloze, jsou od nás vzdáleny několik desítek, ba až stovek světelných let (1 světelný rok = 9,460,528,400,000 kilometrů). Kvůli obrovské vzdálenosti trvá velmi dlouhou dobu (v pojetí lidského vnímání), než k nám světlo z hvězd dorazí a tím pádem na noční obloze vidíš jen to, jak dané hvězdy vypadaly v minulosti. Například Vega, nejjasnější hvězda v souhvězdí Lyra a celkově pátá nejjasnější hvězda na obloze, je od naší Země vzdálená „jen“ 25 světelných let, což je relativně blízko. To znamená, že na noční obloze se díváme na světlo, které hvězda vyzařovala před 25 lety. V případě jiných hvězd však může jít o stovky až tisíce let.

2. Ve vesmíru můžeš nalézt gigantický oblak tvořený alkoholem

noční obloha, hvězdy, night sky
Zdroj: Unsplash / Denis Degioanni

Sagittarius B ti zřejmě nic neříká, ale jde o molekulární mračno, které se nachází v blízkosti centra naší galaxie, Mléčné dráhy. Vzdálené je od Země 26 000 světelných let, čili nám zůstanou jen oči pro pláč, ale jde opravdu o obdivuhodný objekt, který obsahuje desítky miliard litrů alkoholu. Nepochybuji o tom, že by dokázal zásobovat lidstvo tisíce let (pokud bychom tu po takové době lidstvo ještě našli). 

3. Nejvyšší hora v naší Sluneční soustavě se nachází na Marsu 

mars
Zdroj: Pixabay/WikiImages/volně k užití

Nazývá se Olympus Mons (Hora Olymp) a jde o nejvyšší horu ze všech planet, které se nacházejí v naší Sluneční soustavě. Tato hora je ve skutečnosti obrovská sopka, která by nejvyšší vrchol naší Země, Mount Everest, pokořila hned několikrát. Hora Olymp na Marsu je totiž vysoká 26 kilometrů, přičemž průměr základny (ve tvaru kužele) má 624 kilometrů. Dost na to, aby zakryla téměř celou Francii.

4. Neutronové hvězdy jsou nejrychleji se točící objekty ve vesmíru

obloha, hvězdy
Zdroj: Unsplash / Phil Botha

Neutronové hvězdy jsou objekty, které vzniknou po výbuchu supernovy, přičemž jde o závěrečné stádium vývoje hmotných hvězd. Předpokládá se, že jde o nejrychleji rotující objekty ve vesmíru - ohledně rotace neutronové hvězdy mluvíme o pulsaru. Pulsary do okolí uvolňují záření, respektive záblesky, které zasahují určitou část vesmíru. Velmi zjednodušeně, impulzy tohoto záření (přesněji rychlost těchto impulsů) dávají astronomům možnost zjistit rychlost rotace. Nejrychlejší známý pulsar je takzvaný PSR J1748-2446ad, přičemž dokáže rotovat rychlostí až ohromných 70 000 kilometrů za sekundu.

5. Lžíce hmoty z neutronové hvězdy může vážit až miliardu tun

noční obloha, hvězdy
Zdroj: Unsplash/Nathan Anderson

Jak jsem zmiňoval, neutronové hvězdy jsou nejrychleji rotující objekty ve vesmíru, ale nejen tento extrém je o nich dosud znám. Tyto objekty mají neuvěřitelnou hustotu a jsou složeny převážně z neutronů. Jelikož vznikají při výbuchu supernovy působením extrémního tlaku, hmotnost celé hvězdy se stlačí do velmi malého objemu. Odhaduje se, že pokud bys dokázal dostat na obyčejnou lžíci část této hmoty přímo z centra neutronové hvězdy, vážila by zhruba miliardu tun.

6. V naší galaxii je zhruba 400 miliard hvězd

galaxy, vesmír
Zdroj: Unsplash/Greg Rakozy

Kromě naší nejbližší hvězdy, zdroje naší energie a světla, máme v galaxii nespočet dalších hvězd. Mléčná dráha je podle odhadů tvořena zhruba 400 miliardami hvězd, které jsou od naší Země vzdáleny světelné roky.

7. V pozorovatelném vesmíru můžeme najít až 170 miliard galaxií

vesmír, galaxie
Zdroj: Unsplash/Guillermo Ferla

Pokud se ti při předešlém odhadu o množství hvězd v naší galaxii zatočila hlava, tak v případě počtu galaxií, které můžeme pozorovat z naší Země, budeš mít co dělat, aby sis vůbec dokázal představit to množství, i když zřejmě každý člověk s tím má problém. Jak jsem již zmínil, pozorovatelný vesmír je část vesmíru, kterou dokážeme pozorovat z naší Země za použití současných technologií. V současnosti jde o Hubbleův vesmírný teleskop, který určuje vzdálenost k nejvzdálenějšímu znatelnému objektu.

8. V naší galaxii může být až 500 milionů planet vhodných pro život 

vesmír, planety
Zdroj: Unsplash/Braňo

Vědci, kteří zkoumají mimozemský život ve vesmíru, odhadli, že planet vhodných pro život v Mléčné dráze, tedy naší galaxii, může být až 500 milionů. Tyto planety spadají do takzvané obyvatelné zóny, což znamená, že jejich vzdálenost od jejich nejbližší hvězdy je ideální pro život. Teplota není příliš vysoká a voda může existovat v kapalné podobě, ale kromě toho jsou na této planetě správné chemické sloučeniny potřebné ke vzniku života. Pokud si představíš, že ve všech dalších galaxiích existuje stejný počet planet vhodných pro život, těžko věřit tomu, že jsme v celém vesmíru sami.

9. Je možné, že existuje nekonečné množství vesmírů

vesmír
Zdroj: Unsplash/NASA/na voľné použitie

 

Ano, souhlasím, že jde spíše o teorii než fakt, ale nezmínit toto stále častěji omílané téma, by byla opravdu škoda. Ve skutečnosti na tuto teorii poukazuje mnoho matematiků, kvantových fyziků a astrofyziků a ve zjednodušené podobě zní asi takto - náš vesmír je jen jeden z mnoha a všechno existuje v multiversu. Ten tvoří spoustu (až nekonečno) dalších vesmírů, které jsou známé také jako paralelní vesmíry. Jelikož jde o opravdu komplexní téma, doporučuji přečíst si článek o multiversu, který byl u nás nedávno publikován.

10. Všichni jsme stvořeni z hvězdného prachu

stardust, hvězdný prach
Zdroj: Unsplash / Christopher Campbell

Může to znít jako špatný vtip, ale realita je taková, že téměř každý prvek nalezený na Zemi byl vytvořen ve žhavém jádru hvězdy. A jelikož to vše vytvořilo v konečném důsledku život, dá se říci, že i naše tělo je produktem hvězdného prachu. Známou frázi „prach jsi a v prach se obrátíš“ můžeme v tomto smyslu brát opravdu doslovně. Zajímavostí je, že NASA opravdu intenzivně studovala hvězdný prach. Pokud tě toto téma fascinuje, více se ho můžeš nabažit na oficiální stránce NASA.

Domů
Sdílet
Diskuse