Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2017 11:59
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Na mapě terorismu nechybí ani Česko. Největší zločiny se odehrávají na Středním východě i v Africe

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

U nás můžeme hovořit spíše o incidentech než o promyšlených akcích.

Jednou z největších hrozeb současnosti je právě terorismus. My Češi se s tímto pojmem setkáváme převážně v médiích, kde jsou stále častěji zveřejňovány zprávy o krvavých útocích v různých částech Blízkého východu, ale i naší Evropy. O jejich příčinách by se dalo debatovat celé hodiny. Ať už jde o zastrašování, snahu dostat obyvatelstvo pod psychický tlak nebo si něco dokázat. Posledním podobným zločinem byl nedávný útok v anglickém Manchesteru na koncertu zpěvačky Ariany Grande, kde bylo zabito 22 lidí a desítky stále leží v nemocnicích. Mají podobné útoky účinek a smysl? Z lidského hlediska jde o něco strašného a stále častěji se cítíme být ohrožováni. Podívejme se však na krátkou statistiku toho, jak to s terorismem vypadá ve světě.
 
Jako zdroj dat nám posloužila stránka Global Terrorism Database mapující útoky nepřetržitě celé roky. Zmíněná databáze funguje od roku 1970 a do dnešního dne má na svém kontě zaznamenaných až 150 000 teroristických činů. Nechybí v ní ani naše Česko. Ano, řeknete si, že u nás se nic velkého snad nikdy neodehrálo, ale stránka zachycuje i menší činy, které jsou klasifikovány jako teroristické činy, resp. splňují určitá kritéria. Je nesmysl si totiž představovat si teroristy jen jako islámské bojovníky ověšené bombami. Na našem území bylo tedy spácháno 27 činů, kvůli kterým jsme se ocitli v databázi. Najdete je zde. Když si je však rozkliknete, zjistíte jen kde k nim došlo a pár dalších informací, zbylé údaje jsou již nedostupné. Suma sumárum, oproti jiným částem zeměkoule jsme na tom stále mimořádně dobře, tak věřme, že si náš status uchováme i do budoucna.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Mapa ukazující rozložení „teroristických sil“ za posledních 45 let. Jak je vidno, nejhůře jsou na tom oblasti Blízkého východu, střední Ameriky a podobně:

Na mapě terorismu nechybí ani Česko. Největší zločiny se odehrávají na Středním východě i v Africe
Zdroj: GTD

Mapa ukazující situaci ve světě v roce 2015. Opět zde můžete vidět „tradiční oblasti“ útoků:

Na mapě terorismu nechybí ani Česko. Největší zločiny se odehrávají na Středním východě i v Africe
Zdroj: GTD

Pokud vás baví práce s mapami a různými údaji, určitě navštivte i zmíněnou stránku.

Domů
Sdílet
Diskuse