Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2017 12:57
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česká republika je velmocí marihuany, říká nová statistika. Každý pátý Čech ji někdy zkusil

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Obliba této lehké drogy přitom stále narůstá, a to i mezi staršími lidmi.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost vydalo novou statistiku, ze které vyplývá, že každý pátý mladý Čech ve věku 15–34 let měl někdy zkušenost s marihuanou. Společně s Francií nás tak statistika řadí mezi evropské špičky v užívání THC. Dosáhli jsme 37% podílu zkušenosti s marihuanou, oproti průměrné hodnotě 18 procent z ostatních zkoumaných zemí Evropy.

Statistika také zjistila, že zájem o tuto drogu stále narůstá, a to nejen ve skupině 15–19 let, ale i mezi starší vrstvou obyvatel, tj. 35–49 let. 

Česká republika je velmocí marihuany, říká nová statistika. Každý pátý Čech ji někdy zkusil
Zdroj: Chmee/Wikimedia Commons

Mezi další nejběžnější drogu patří MDMA, tedy extáze, se kterou má zkušenost 3,5 procent Čechů mezi 18 a 34 lety. Bavit se u nás tedy skutečně umíme.

Kromě marihuany jsme také mistři ve výrobě pervitinu. Podle studie bylo v Evropě objeveno 291 ilegálních varen na výrobu metamfetaminu, přičemž z toho 263 varen právě v České republice. Podíl výroby pervitinu v domácích podmínkách je přitom menší, naopak se přesunul spíše do velkovýroben. Zpráva uvádí na 34 tisíc českých konzumentů metamfetaminu a téměř 13 tisíc uživatelů heroinu.

Domů
Sdílet
Diskuse