Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2017 14:27
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Alexander je bezdomovec z Lučence, ale zimu pravidelně tráví na Kanárech. Na letenku si poctivě našetří a užívá si tam sluneční paprsky

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Alex dokonce už umí více než 100 španělských slovíček.

Mnozí Češi sní o tom, že budou moci jednoho dne vypadnout na zimní měsíce někam do tepla, aniž by se museli strachovat o to, jestli na to budou mít dostatek peněz. Bezdomovec Alexander ze slovenského Lučence nemá žádné statisíce a ani obrovské majetky, ale nedávno se vrátil z Kanárských ostrovů, kde přezimoval už počtvrté a zřejmě se tam v budoucnu ještě vrátí. Zajímavá reportáž televize Markíza se podívala na život Šanka, jak mu známí říkají, trochu detailněji a zjistila, že tento milý důchodce žije skromný život, ale celý rok poctivě pracuje na tom, aby si ušetřil dostatek peněz a pak se vydal na pár měsíců na Tenerife, kde je život bezdomovce jednodušší. Místní ho tam už dokonce znají, venku je krásně teplo a slunečno, a tak tráví Alexander své dny plaváním v Atlantiku či opalováním na pláži.

Stravuje se tím, co najde, nebo se zastaví na letišti a dostane se k nějakým balíčkům, které lidé nesnědli na palubě letadla a stihl se už naučit i více než 100 španělských slov, takže komunikace není až tak nemožná. Španělé ho na Kanárských ostrovech nemají problém nechat přespávat na lavičkách klidně i celý rok, ale tentokrát Alex odletěl 12. prosince, vrátil se po více než čtyřech měsících a byla to parádní dovolená. Alexander dostává slovenský důchod a jak říká, dokáže si i různými pracemi přivydělat, takže 73 eur na letenku loni našetřil, a i když si za pomoci kamarádů koupil jen jednosměrnou, i zpět se díky dobrým lidem bezpečně dostal. Ani ve svých 73 letech tak není apatický vůči lidem či společnosti a snaží se žít svůj život naplno i v podmínkách, ve kterých se ocitl, z čehož by si mnozí z nás mohli brát skvělý příklad.

Celou reportáž najdeš tady.

Alexander je bezdomovec z Lučence, ale zimu pravidelně tráví na Kanárech. Na letenku si poctivě našetří a užívá si tam sluneční paprsky
Zdroj: Markíza
Domů
Sdílet
Diskuse