Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2017 14:27
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Národní muzeum konečně shodí nevzhlednou reklamní plachtu. Po roce se odhalí ve své původní kráse

KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Národní muzeum dokončuje jednu ze svých největších rekonstrukcí. Na léto plánuje odhalení fasády muzea.

Plánovaná velká rekonstrukce Národního muzea, stojícího na samotném vrcholu Václavského náměstí v Praze, míří do finále. Oprava byla zahájena v roce 2015 a v dubnu o rok později fasádu muzea zahalila velká reklamní plachta.

Toto léto by však měla z fasády zmizet. Městu vynesla 5 milionů korun. Budeš moct tedy konečně posoudit, jestli se vyčištění průčelí podařilo tak, jak bylo slibováno. Vrátit by se měl světlý vzhled fasády. Za předchozí načernalý vzhled nemůžou projíždějící auta ani smog, jak by se mohlo původně zdát. Podle památkářů byl během rekonstrukce v 50. letech povrch napuštěn sazemi dle logiky „co je černé, to je staré“. Naštěstí se povedlo dohodnout s památkáři a navrátit budově původní svěží vzhled.

Národní muzeum konečně shodí nevzhlednou reklamní plachtu. Po roce se odhalí ve své původní kráse
Zdroj: Wikimedia Commons

Vedení muzea slibuje i rekonstrukci nádvoří, interiérů a pantheonu, na který se vrátí i původní sochy, které zmizely v 50. letech. Zmizí tak sochy Šrámka nebo Fučíka a nahradí je František Josef I. a císařovna Alžběta. 

Památkáři nyní s ředitelstvím muzea řeší střely z roku 1968, které jsou ve fasádě vidět. Z historického hlediska by totiž mohly nakonec ve zdi zůstat. Úplné vyhotovení rekonstrukce by mělo přijít v původně ohlášený termín na podzim 2018. Muzeum má otevřít československá výstava, která připomene 100 let výročí vzniku Československa a 200 let výročí muzea.

Domů
Sdílet
Diskuse