Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2017 11:51
Čas čtení 0:00
johnnybravo

U Anglie leží potopená loď plná 1 000 tun výbušnin, jejíž exploze by ze zemského povrchu vymazala celou přilehlou oblast. Stala se obětí války

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Loď SS Montgomery dle filmařů i dnes představuje velké riziko.

U anglického pobřeží se za druhé světové války potopila americká loď SS Montgomery, a i když na stejném místě odpočívá již od roku 1944, nejnovější dokumentární film chce poukázat na to, že loď představuje obrovské riziko. Vrak lodi přitom leží jen necelých 40 kilometrů od Londýna, takže tvůrci filmu vymysleli i poutavý název "Is this a time bomb threatening London?", ve kterém loď označili za časovanou bombu. Příčinou zvolení konkrétního názvu je fakt, že na palubě lodi se ještě v této chvíli nachází více než 1 400 tun různorodé munice a jakýkoliv prudší pohyb by prý mohl znamenat katastrofu nepředstavitelných rozměrů. Odborníci dokonce tvrdí, že pokud by celá munice vybuchla najednou, zřejmě by šlo o největší neatomový výbuch v historii a v ohrožení by mohl být i Londýn, kde by následky výbuchu mohly napáchat značné škody.

Kolem lodi byla ještě před desítkami let vytvořena 500metrová ochranná zóna a je přísně zakázáno se kolem vraku pohybovat, nemluvě o tom, že nikdo by se neměl pokoušet dostat na potopenou palubu, protože riskuje obrovský výbuch a vlastní zdraví. Za více než 70 let od jejího potopení si tedy SS Montgomery spokojeně leží u pobřeží Anglie a navzdory varování ze strany filmařů, kteří v tomto období dokonce sbírají peníze na zpracování celého příběhu, se britské ministerstvo dopravy vyjádřilo, že vrak bezpečnostní experti monitorují 24 hodin denně a riziko výbuchu je podle nich minimální. Šíření paniky je proto bezpředmětné, ale fakt, že pokud by náhodou k výbuchu došlo a ze zemského povrchu by byl vymazán prakticky celý nedaleký přístav Sheerness, to nezní jako příjemná záležitost.

U Anglie leží potopená loď plná 1 000 tun výbušnin, jejíž exploze by ze zemského povrchu vymazala celou přilehlou oblast. Stala se obětí války
Zdroj: wikimedia
Domů
Sdílet
Diskuse