Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2017 12:39
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Velhartický hřbitov je jedním z nejděsivějších míst v Česku. Oživování mrtvoly, mučení nebo uhoření zaživa – tolik zla na jednom místě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Uprostřed šumavských lesů se skrývají hrozivá tajemství, která v tvorbě inspirovala i K. J. Erbena.

„Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela.“ Tak začíná jedna z nejstrašidelnějších balad ze sbírky Kytice od Karla Jaromíra Erbena – Svatební košile. Její příběh je známý. Dívka tesknoucí po své lásce zůstává tvrdě potrestána za rouhání a opovrhování vlastním životem. Milý se jí skutečně vrátí, ale v naprosto hrůzné podobě. Jako nemrtvý se dívku snaží přetáhnout do svého světa a ona tak musí bojovat o svůj holý život. Věděli jste ale, že se Erben nechal při psaní této balady inspirovat skutečnými událostmi?

Hluboko v šumavských lesích, nedaleko Klatov, se nachází malá vesnička Velhartice. Během krásných letních dnů je plná návštěvníků, kteří si jezdí prohlédnou starý gotický hrad, jenž se tyčí zpoza zalesněných vrcholků. Málokdo z nich ovšem tuší, že jen pár set metrů od tohoto hradu se nachází místo, na kterém se údajně kdysi odehrávaly opravdu strašné věci.

Velhartický hřbitov je jedním z nejděsivějších míst v Česku. Oživování mrtvoly, mučení nebo uhoření zaživa – tolik zla na jednom místě
Zdroj: Wikimedia Commons/Aktron

Kostel svaté Máří Magdalény ze 14. století a k němu přilehlý malý hřbitov dnes určitě nepatří mezi místa, na která byste se dobrovolně vydali. Kostelík i hřbitov jen na pohled působí velmi ponuře a děsivě. Vydávají se sem jen lovci záhad nebo paranormálních aktivit a pár odvážných místních, kteří zde mají pohřbené své blízké. Ale ani ti se na hřbitově příliš nezdržují. Prý kvůli neskutečně negativní energii, která celé místo ovládá. A my se tomu ani nedivíme. Podívejte, jaké hrůzy a nevysvětlitelné záhady se údajně vtiskly do zdejších hřbitovních zdí.

Velhartický hřbitov je jedním z nejděsivějších míst v Česku. Oživování mrtvoly, mučení nebo uhoření zaživa – tolik zla na jednom místě
Zdroj: Wikimedia Commons/Jitka Erbenová

Pokus o oživení mrtvoly

Pravděpodobně někdy v 15. století se podle pověsti odehrál hned vedle kostela obřad, při kterém jeho účastníci využili černé magie. Vypráví se, že na jeho konci došlo k úspěšnému oživení mrtvého člověka. Učinila tak prý skupina satanistů, která pro potřeby tohoto rituálu dokonce unesla místní dívku, krásnou pannu, a během černé mše ji obětovala.

Jiná verze tohoto příběhu mluví o zhrzeném muži, který se chtěl krutě pomstít ženě, kterou miloval, ale ona mu tento cit neopětovala. V jejích myšlenkách byl vždy a jen její milý, který ale bohužel tragicky zesnul. Jeho sok v lásce nedokázal přijmout fakt, že na něho dívka stále myslela. Oživil tak jeho mrtvé tělo a poručil mu, aby dívku zabil. Dodnes je prý patrné, ve kterém místě oživený umrlec dívku přenášel přes zeď. O tomto skutku vypovídá stará třešeň, která je podivně zkroucená pod tíhou všech strašných událostí.

Požár původního kostela

Proces zombiezace však není jediným děsivým činem, který údajně hřbitov postihl. Na místě dnešního kostela stála kdysi jeho původní, dřevěná verze. Zde se měl před místními lupiči ukrýt sedlák se svou ženou a dětmi. Lupiči však kostel zapálili a celá rodina uvnitř bez milosti uhořela zaživa.

Velhartický hřbitov je jedním z nejděsivějších míst v Česku. Oživování mrtvoly, mučení nebo uhoření zaživa – tolik zla na jednom místě
Zdroj: Wikimedia Commons/Jitka Erbenová

Hromadný hrob sudetských Němců

Na velhartickém hřbitově se má také nacházet neoznačený hromadný hrob, kam byla svážena těla sudetských Němců během jejich vyhánění a pronásledování po druhé světové válce. Jejich duše prý bloudí po okolí a mstí se Čechům. Jedna pověst vypráví o sedlákovi, který se kolem hřbitova vracel domů z hospody. Najednou upadl a zoufale volal na přihlížejícího kamaráda: „Pomoz mi, proboha! Odtrhni tu potvoru! To je hrůza! Mám ho na krku! Škrtí mě! Copak ho nevidíš? Nevidíš toho černého?Bohužel mu prý nebylo pomoci. Nějaká tajemná síla ho na místě udusila.

Hradní hladomorna

Už jednou zmíněný gotický hrad má být údajně s kostelem svaté Máří Magdalény propojen dlouhou podzemní chodbou. Ta mohla být využívaná k úniku před nebezpečím, ale i k daleko děsivějším věcem. V 17. století byl hrad ve vlastnictví španělského dobrodruha Martina de Hoeff-Huerta. Ten se rozhodl, že bude místní obyvatelstvo obracet na katolickou víru. A vybral si k tomu vskutku drastickou metodu. V podzemí nechal vybudovat rozsáhlou hladomornu, kde umučil a utrýznil desítky lidí.

Velhartický hřbitov je jedním z nejděsivějších míst v Česku. Oživování mrtvoly, mučení nebo uhoření zaživa – tolik zla na jednom místě
Zdroj: Wikimedia Commons/WhiteFang33

Tvář dívky na štítu kostela

Zadní část kostela dodnes přitahuje řadu záhadologů, kteří sem přicházejí studovat podivuhodný jev. Na štítu, ve vrchní části stavby, si můžete všimnout velikých fleků, které nápadně připomínají lidskou tvář. Dvě oči, nos a ústa pak mají patřit buď již zmiňované panně, která se stala obětí satanistického kultu, nebo bílé paní, která kdysi obývala hrad a později zemřela při porodu. To, že se nemusí jednat o náhodu, přitom umocňuje také fakt, že omítka kostela byla již několikrát renovována, ale fleky vždy vystoupily v naprosto stejné formaci zpět.

Ať už je vysvětlení pro takové úkazy jakékoliv, je zřejmé, že při vstupu na toto místo se zježí chlupy i těm největším odvážlivcům. Místní obyvatelé, kteří se čas od času na hřbitov vydají, si často stěžují například na závratě, nevolnosti, náhlé pocity neštěstí nebo silné bolesti hlavy a rozhodně nikomu nedoporučují zde setrvávat příliš dlouho. Nikdy totiž nevíte, co jsou jen báchorky a kam až sahá pravda.

Domů
Sdílet
Diskuse