Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2017 18:15
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek Dominik Vetrák

10 nejzajímavějších her z E3, které tě posadí na zadek zábavnou hratelností, nádherným grafickým zpracováním či originalitou

TECH
Uložit Uložené

Pár překvapení potěšilo, ale až skutečná gameplay představení her jsou skutečnou výhrou E3.

Letošní herní veletrh E3 máme úspěšně za sebou. V porovnání s minulým rokem se možná jednalo o lehce slabší ročník, přesto jsme se však dočkali několika zásadních zpráv a překvapivých odhalení, firmy nám přinesly nespočet lákavých trailerů a každý hráč, nezávisle na upřednostňované platformě, si snad přišel na své. O tom nejzajímavějším jsme vám také průběžně přinášeli články a v případě, že vám uniklo například naše velké shrnutí konferencí hlavních konkurentů, tedy Microsoftu a Sony, klikat můžete na tento a tento odkaz. Shrnutí konference Ubisoftu pak najdete tady.

Nejlepší z nejlepších 

Dnes se však nebudeme věnovat odvěké rivalitě konkurenčních firem, ale hrám. Rozhodli jsme se totiž dát dohromady seznam desítky titulů (plus jeden bonus), které nás během všech hlavních konferencí zaujaly nejvíce. Zdůrazňujeme, že v potaz byly brány jen ty hry, které ukázaly i ukázky ze samotného hraní, nikoliv pouze o ničem nevypovídající CG trailery. Dole pod článkem na vás navíc čeká čtenářská anketa, kde můžete dát hlas svému osobnímu favoritovi. Pochopitelně se nám však do omezeného počtu nevešla celá řada dalších kandidátů, kteří by si pozornost zcela jistě rovněž zasloužili, proto pokud vám v našem výčtu některý titul schází, neváhejte jej zmínit v komentářích. Teď už se ale pohodlně usaďte a užijte si článek. Následující pořadí je čistě náhodné.

Metro Exodus

V kůži Arťoma, hrdiny předešlých dílů série, opouštíme spleť podzemních moskevských tunelů a vydáváme do nehostinné ruské divočiny, jejíž krásy a hrůzy budeme spolu s dalšími přeživšími poznávat během celých čtyř ročních období. Středobodem hry má být opět silná příběhová linka a jak sami autoři upozorňují, Exodus nabídne podstatně větší otevřenost a dočkáme se tak hned několika velkých nelineárních úrovní (nejedná se však o klasický open world). První ukázka ze hry nám byla nám představená na konferenci Microsoftu a ačkoliv je pětiminutové video plné očividných scriptů, z nové výpravy do temného světa inspirovaného romány Dmitrije Gluchovského jsme jednoduše nadšení. A co vy?

Wolfenstein: The New Colossus

Zvěsti a různé náznaky se nakonec ukázaly jako pravdivé a společnost Bethesda nám tak v rámci své konference odhalila připravované pokračování akční série Wolfenstein. Díl s podtitulem The New Colossus hráče zavede na výlet do severní Ameriky, kde se v kůži kultovního hrdiny BJ Blazkowicze pokusíme rozpoutat revoluci, a přitom rozstřílíme na cimprcampr zástupy démonických nacistů, kteří si ve zdejší pokroucené historii zemi podmanili. Tentokrát se však zbraně nechopíme jen ve jménu svobody a spravedlnosti, bojovat totiž taky budeme ve snaze zajistit bezpečný život pro protagonistovu rodinu. Hry se dočkáme již v říjnu (október) tohoto roku, a pokud jste tak ještě neučinili, rozhodně si prohlédněte celý představený trailer, který patří k těm nejlepším, jaké jsme na letošním veletrhu viděli.

Spider-Man

Majitelé konzolí PlayStation 4 možná pocítili mírné zklamání, když se na konferenci Sony neobjevily některé velké tituly, které očekávali, částečnou náplast však dostali v podobě povedeného gameplay traileru v samotném závěru akce. Maskovaný Peter Parker se v ukázce z kousku jedné mise ukázal v opravdu dobrém světle a my doufáme, že podobně dobře dopadne i výsledná hra. Za menší vadu na kráse se dají považovat snad jen poměrně časté QTE sekvence, které působí trochu nuceně a nenápaditě. S hodnocením si však počkáme až na vydání, kterého bychom se měli dočkat až v roce 2018. Prozatím se tak fanoušci pavoučího hrdiny mohou pokochat záběry ze hry, které ukazují soubojový systém, tichou likvidaci nepřátel a v neposlední řadě taky „létání“ mezi mrakodrapy ve městě.

Anthem

Nová značka od studia Bioware se v celé své kráse světu ukázala na konferenci společnosti Microsoft a jak se zdá, máme se opravdu na co těšit. Hra nás ohromila dechberoucím grafickým zpracováním, nádherným světem, který doslova pobízí k prozkoumávání, a samozřejmě na nás titul udělal dojem také svými sci-fi prvky. V Anthem se hráč oblékne do vyspělého exoobleku, který si bude moci plně přizpůsobit v rámci bohatých úprav, přičemž různé druhy výbavy a nastavení obleku nabídnou i rozdílnou hratelnost. Hrát budeme moci jak v singleplayeru, tak i s dalšími hráči. Hra vyjde na podzim příštího roku na konzole a PC.

The Last Night

Poslední měsíce se nemohu nabažit indie titulů a her od menších vydavatelů, za kterými nestojí přímé financování Sony, Ubisoftu, Microsoftu a tak dále. Než však pro vás připravíme sérii článků zaměřených na tyto kousky, musíme toho s Ondrou ještě hodně nahrát. Pevně věříme, že se nám do rukou co nejdříve dostane i hra The Last Night s pixelovým vizuálem zasazená do cyberpunkového prostředí. Mnozí ve hře vidí mix Blade Runnera s Ghost in the Shell a autoři se asi ani nebudou obtěžovat to vyvracet. The Last Night ale během těch několika sekund ukázalo nádherné prostředí a příslib skutečně napínavého příběhu.

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Série Ni No Kuni v našich končinách pravděpodobně příliš známá není, s blížícím se příchodem druhého dílu se však naskýtá skvělá příležitost začít se o ni zajímat. Jak vydavatelská společnosti Bandai Namco před nedávnem oznámila, titul by měl na pulty obchodů dorazit 10. listopadu letošního roku, a to na platformy PlayStation 4 a v historii série taky vůbec poprvé na PC. Ve hře se ujmeme role mladého Evana, vládce říše Ding Dong Dell, která je domovem zvláštních kočičích lidí. Jak už to ale bývá, král o své žezlo přijde a bude tak muset znovu získat svoji ztracenou moc. Nebude na to ale sám a po jeho boku se objeví několik věrných pomocníků. V devítiminutové ukázce se můžete podívat na kus hratelnosti a nechat se okouzlit malebnou vizuální stylizací.

Days Gone

Proč nebylo na E3 The Last of Us 2? Protože Sony chtěla dát prostor Nadine a Chloe v Uncharted: The Lost Legacy. Koneckonců, obě hry vytvářejí oni, ale je tu ještě jeden faktor. Přítomnost Days Gone, které nepochybně vyjde mnohem dříve. Někteří optimisté tipují konec příštího roku, realisté se však dívají na jaro 2019. V každém případě, TLoU vyjde asi s jistým časovým odstupem a Sony také nechce prezentovat obě hry najednou. Zombie tematika je v obou titulech silná a zatímco The Last of Us je silná značka, která nepotřebuje až tolik poutat pozornost, Days Gone jí potřebuje co nejvíce, aby přitáhlo zájem co největší masy hráčů.
 
My se už soubojů s hordami freaků (jak je nazývají autoři hry), lidmi a zmutovanými zvířaty nemůžeme dočkat. Open World RPG s příběhem, dynamickou změnou počasí a střídáním dne a noci má ještě určitě mnoho es v záloze, ale vývojáři již nyní prozradili jednu zajímavost. Určitě si pamatujete na loňské demo. V něm jsme údajně viděli 300 freaků, přičemž hra jich jistou část hry zvládla najednou až 1 000! Nemůžeme se dočkat, jak bude hra vypadat ve finále a zda bude její hratelnost stejně zábavná jako u The Last of Us.

God of War
Kratos se vrací, ale není sám. Na jeho cestách ho doprovází jeho syn Atreus. Z něj chce Kratos vycvičit chladnokrevného zabijáka a bojovníka. Zatím nevíme, co je jejich cílem, ale řeckou mytologii vystřídá ta severská a z ukázek jasně vidíme, že se máme na co těšit. Gameplay se výrazně změní, stejně tak zasazení, atmosféra i styl hraní. Pevně však věříme, že tak trochu reboot sérii prospěje a bude se líbit jak starým, tak novým hráčům. Režisérem je Cory Barlog, který se postaral o druhý díl. Hra vypadá vskutku úžasně, a to nám ještě lidé ze Sony oznámili, že všechny prezentované záběry pocházejí z klasické PS4 a na Pro hra vypadá ještě lépe.

A Way Out
Co-op hry na současné generaci chybí jako sůl, hlavně co se týče lokálního multiplayeru. Sem tam se něco vyskytne na indie scéně, plnohodnotný splitscreen co-op je však pomalu raritou a není samozřejmostí ani u racingovek (kvalitnímu Dirt 4 například nesmírně chybí). Tomuto trendu chtějí zamávat na rozloučenou vývojáři z Hazelight Studios. Ti mají na kontě úžasnou adventuru Brothers: A Tale of Two Sons, ve které hrajete také za dvě postavy, akorát obě ovládáte jedním ovladačem. A Way Out však působí mnohem akčnějším a znovuhratelnějším dojmem, protože si můžete pokaždé zvolit jiný postup hrou, případně si vyměnit role nebo samotné postavy. Zatímco jedna bude sledovat cutscény, druhá může plnit nějakou miniroli ve vězení. Akce vypadá fajn, splitscreen co-op potřebný během celého hraní působí na scéně jako velmi svěží vítr a nám už jen zbývá doufat, že vězeňská akce neskončí ve vodách průměru. Byla by to nesmírná škoda.

Mario hry

Milovníci italského instalatéra s červenou čepicí se mohou po letošním veletrhu E3 radovat hned dvakrát. Pokud totiž vlastníte konzoli Nintendo Switch a stále vás nenasytila ani nedávná Deluxe edice Mario Kart 8, těšit se můžete například na Mario + Rabbids: Kingdom Battle a Super Mario Odyssey. První z jmenovaných vychází ze spolupráce japonské společnosti a Ubisoftu, který hru pojal tak, jak zřejmě nikdo nečekal. Jednat se totiž má o taktickou akci na způsob série XCOM, kde tradiční tahové souboje obohatí několik originálních nápadů, jako třeba kooperace jednotlivých postaviček. Snad i prozkoumávání světa bude stejně zábavné.

V případě hry Super Mario Oddysey se zase s hlavním protagonistou vydáme do otevřeného světa, kde nás čeká celá řada dobrodružství a navštívíme nemalé množství míst jako třeba město New Donk City, dinosauří krajinu, vyprahlé pouště a nespočet dalších. Samozřejmě se dočkáme starých známých postav a chybět nebudou ani zcela nové prvky, přičemž největší novinku představuje používání čepičky Cappy, kterou kníratý hrdina může házet po nepřátelích, použít ji při skákání nebo se díky ní převtělit do okolních předmětů a postav. Majitelé Switche by tak letošním Mario hrám měli dát určitě šanci, vypadají poměrně originálně a zajímavě.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Super Mario Odyssey

Bonus: Shadow of the Colossus (Remake)

Hry ICO a Shadow of the Colossus od tvůrců ze studia Team Ico si drží právoplatné místo na piedestalu těch nejlepších titulů, jaké jsme si na konzolích od Sony dosud mohli zahrát. Je tak zcela pochopitelné, že v případě druhého z jmenovaných se japonská společnost rozhodla pro předělávku pro aktuální hardwarovou generaci. Na remaku v současné době usilovně pracuje tým z Bluepoint Games, o jehož kvalitách jsme se v minulosti mohli přesvědčit již několikrát. Ti se totiž kromě HD kolekce zmíněné dvojice her pro PlayStation 3 podepsali například také pod úžasný remaster trilogie Uncharted, tudíž nemáme pochyb o tom, že nový Shadow of the Colossus je v dobrých rukou. Na hřbet našeho věrného oře Arga opět usedneme v příštím roce a jak bude hra s přepracovanou grafikou a animacemi vypadat, vám ukáže níže přiložený trailer.

Honorable Mentions: Assassin's Creed Origins, Far Cry 5, Call of Duty WWII, Star Wars Battlefront 2, The Evil Within 2, Sea of Thieves, Skulls and Bones, Cuphead, Detroit: Become Human


A co dalšího pro Switch?

V případě, že doma máte konzoli Nintendo Switch, se kromě zmíněných Mario her můžete těšit také na několik dalších titulů, které si zaslouží pozornost fanoušků. Letošní E3 konference Nintenda, přesněji řečeno jejich tradiční předtočené video, představilo například novou ukázku z nadějného RPG Xenoblade Chronicles 2, nechyběla ani hack-and-slash akce Fire Emblem Warriors a na přenosnou konzoli dorazí příští rok v samostatných hrách také populární postavičky Kirby a Yoshi. A aby toho nebylo málo, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, jedna z nejlépe hodnocených her všech dob, se dočká několika DLC balíčků, díky nimž hráči zažijí zase nová dobrodružství. Nejvíce nadšení pak zřejmě vzbudilo oznámení hry Metroid Prime 4, pokračování legendární série ale bohužel nic kromě loga neukázalo. Nic bližšího nevíme ani o oznámeném velkém RPG titulu ze světa Pokémonů.

Zmínit musíme také podporu her od third party studií. Tento rok se na totiž Switchi objeví například zběsilé zápasy v Rocket League, které umožní crossplatform hraní s hráči na Xboxu One a PC, a samozřejmě velkou zprávou, kterou již delší dobu známe, je příchod titulu The Elder Scrolls V: Skyrim, který navíc na nové konzoli od Nintenda nabídne i různé exkluzivní obleky a zbraně ze světa Zeldy. Doufáme, že se postupem času na Switchi ukáží i další velké hry, které třeba dosud nerozhodnuté zákazníky přesvědčí o koupi.

10 nejzajímavějších her z E3, které tě posadí na zadek zábavnou hratelností, nádherným grafickým zpracováním či originalitou
Zdroj: Nintendo Switch

Která konference se nám líbila nejvíce?

Ondra: Každá z konferencí pětice hlavních firem přinesla nějaké zajímavé oznámení, kterým své fanoušky potěšily. Některé se nám však v celkovém měřítku líbily o něco více, jiné zase méně. Před rokem tento „souboj“ v mých očích zcela jistě vyhrálo Sony, letos už však společnost podobně strhující podívanou nenabídla. Stále jsem si ji však užil ze všech ostatních nejvíce. Trailery se promítaly jeden za druhým jako na běžícím pásu a odhalily se záběry z některých her, které ve svém diáři vyhlížím nejdychtivěji. Bohužel však chybělo nějaké zvláště velké oznámení, které by mne zase jednou zvedlo ze židle. Velkou radost mi neudělala ani odhalená data vydání, která naznačují, že po fenomenálních prvních šesti měsících bude druhá polovina roku pro Sony poněkud slabá.

V tomto ohledu si naopak zaslouží velkou pochvalu společnost Bethesda, jejíž všechny představené novinky jsou ověnčené letošním datem vydání, a to ať už mluvíme o novém Wolfensteinovi, pokračování hororovky The Evil Within (o obou novinkách zde) nebo třeba příběhovém rozšíření pro Dishonored 2. Příjemné tempo nabídla i konference Microsoftu, která ukázala svoji novou nadupanou konzoli a lákavé ukázky z chystaných her, co se však týče exkluzivních titulů, dalo by se mluvit spíše o zklamání. Ačkoliv si totiž budou mít hráči jistě z čeho vybírat, chybělo zde jakékoliv větší oznámení, které by náskok konkurence snížilo. Přestože tedy hardware má firma skvělý, to nejdůležitější zatím jaksi postrádá. Tak snad za rok.

10 nejzajímavějších her z E3, které tě posadí na zadek zábavnou hratelností, nádherným grafickým zpracováním či originalitou
Zdroj: Xbox One X

Dominik V.: Nebudu se po Ondrovi opakovat, ale určitě stojí za zmínku vyjádření jednoho ze šéfů Sony. Ten ozřejmil, že na E3 zdaleka neukázali všechny své hry, což jen pomáhá spekulacím, že Sony se chce v dalším období skutečně více soustředit na svou vlastní prosincovou a každoroční akci PlayStation Experience (ostatně právě tam se odhalil Crash či The Last of Us 2). Zapomenout nesmíme ani na Paris Games Week a Tokyo Game Show a je jasné, že Sony letos ještě své poslední slovo neřeklo. Na podzim jsem však i já doufal v nějaký pořádný velkolepý titul. Vychází sice Ni No Kuni a datadisk ke skvělému Horizon, ale když už ne ten God of War, ten Detroit na podzim by byl skutečně vhodný.

I já se tedy přiklání na stranu Sony. Ubisoft a EA ukázaly i letos to, co vždy, a tak v tomto případě ani nemůžeme být zklamaní. Naopak mírné zklamání cítím ze strany Microsoftu. Xbox One X je skutečně skvělý, nicméně konzole prodávají exkluzivity a zde Microsoft ve srovnání se Sony výrazně ztrácí, což můžete sledovat na různých (hlavně českých a slovenský) fórech a herních stránkách. Těšíme se na množství kvalitních indie titulů, kterými Sony poráží, ale na launch nové konzole jsme čekali nějakou tu novou a atraktivní IP. Žádná pořádná exkluzivita se ale neukázala, přičemž Crackdown 3 zklamal téměř všechny. Hráči jsou navíc zklamáni i z nesplněných slibů. Kdysi nám Phil Spencer sliboval 60 fps v 4K bez kompromisů, ale chvíli potrvá, než se taková hra objeví a spíše půjde o first party titul než multiplatformovou hru od Ubisoftu. Držíme palce, ten výkon je potřeba využít!
 
Pevně ​​však věříme, že se to v dalším roce změní. Konkurence Sony prospěje, přičemž Microsoft a majitelé jejich konzolí si už zaslouží něco velkolepého (a nám by se líbilo, kdyby to hlavně byl singleplayer). Tak či onak, Sony podle nás i letos vyhrává E3. Mnozí jsou zklamaní z počtu ohlášených titulů a novinek, ale do konce roku nás čekají ještě minimálně 3 velké akce, kde bude Sony prezentovat svou budoucnost. My doufáme, že při tom bude i Microsoft či Nintendo a hlavně první jmenované Sony ukáže, že stále dokáže připravit epické herní zážitky. E3 2017 je za námi, jak se vám líbila?

Domů
Sdílet
Diskuse