Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2017 16:41
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)

TECH SONY
Uložit Uložené

Velký, dobře vybavený, ale i ošklivý smartphone s Androidem.

Ne všechny letošní vlajkové lodě lákají potenciální zákazníky na tenoučké rámečky kolem displejů nebo netradiční materiály. Najdou se i takové, které vyměnily extravagantní design za tradiční a zároveň i unikátní technologickou evoluci, aby tak získaly určitou konkurenční výhodu. A přesně takovou cestou se zas a znovu vydala renomovaná společnost Sony, protože její hi-tech novinka Xperia XZ Premium má snad všechno, jen ne moderní vzhled.
 
Ačkoliv koncem února představený smartphone po vizuální stránce příliš nevyniká, hned to neznamená, že nedisponuje nějakou silnou pákou. Pozornost si totiž zvládá získat zejména svými útrobami, kde skrývá takový hardware, jaký nemá ani jeden kousek s konkurenční značkou. Proto se nyní podíváme na vše, co z jeho prvotřídní výbavy stojí za zmínku.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Konstrukce a design

Mohutná konstrukce modelu Sony Xperia XZ Premium z kvalitně opracovaného kovu a odolného skla Gorilla Glass 5 rozhodně patří mezi ty prémiové, ale zároveň i mezi ty největší a nejtěžší (Galaxy S8+ má 173 a iPhone 7 Plus zase 188 gramů).
 
Je pevná, elegantní a kromě toho, že se v ní vidíte jako v zrcadle, se také dobře drží v rukou, protože vás nikde nic neřeže a ani netlačí. A protože je opravdu silná, máte ji za co uchopit. Komplikace s držením v jedné ruce nebudou mít ani ti, kteří vyfasovali menší vzrůst. Pokud jsou ale vaše dlaně a prsty trošku vlhké, smartphone může kvůli kluzkému povrchu velmi rychle skončit na tvrdé zemi.

Rozměry: 156 x 77 x 7.9 mm
Váha: 195 gramů

Materiály: Hliník, odolné sklo Gorilla Glass 5

Za pochvalu zde rozhodně stojí umístění biometrického snímače, který nenajdete na zadní straně konstrukce, pod displejem a ani v něm, protože je integrován přímo do Power tlačítka umístěného na boku smartphonu. Proč ale ta pochvala? Přeci díky skvělé ergonomii - jde o dobře přístupné místo, kam bez větších problémů dosáhne palec asi každého uživatele. Tlačítko je navíc docela dlouhé a snímač otisků se rozprostírá po celé přístupné ploše.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Přední stranu zdobí kromě ideálně svíticí oznamovací diody i dvojice kvalitních reproduktorů, které zajišťují přímé směrování čistého stereo zvuku na uživatele mobilního zařízení. Během sledování filmů se tak nestane, že by něčemu náhodou neporozuměl. Podobné zkušenosti mám s kousky, kde je zvukový výstup umístěný na boční nebo zadní straně.
 
Konstrukce prošla certifikací dle normy IP68, což majiteli formálně zajišťuje, že útroby elektronického zařízení nepoškodí ani styk smartphonu s vodou nebo malými zrníčky písku. Oficiální čísla zmiňují ponor do hloubky 1,5 metru pod hladinou na dobu 30 minut. V současnosti už ale jde o zcela normální součást každého lepšího modelu, takže zde není vůbec co chválit.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik
Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)

Design Xperia XZ Premium zaujme jen ty, kteří preferují hranaté tvary a konzervativnější konstrukční provedení. Není na něm vůbec nic výjimečného, o čemž vás přesvědčí první pohled, ať už se na tělo díváte z jakéhokoli úhlu pohledu. Až ošklivě silné rámečky nad i pod displejem jsou maximálně nevkusné a výhru nepředstavují ani ty po bocích. Občas mi přišlo, že držím dva až tři roky starý model, a ne letošní vlajkovou loď od jednoho z nejznámějších výrobců spotřební elektroniky na světě.

Displej

4K rozlišení, podpora pro HDR videa a také pestrá paleta barev. Co se týče zobrazovacího panelu, nic takového momentálně nenajdete ani v jednom konkurenčním high-end smartphonu. Není tedy žádným překvapením, že jde o jednu z hlavních předností Xperia XZ Premium, na kterou láká zákazníky s těmi nejšílenějšími požadavky.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Obrovský, 5,46palcový IPS LCD panel nabízí hustotu přes neuvěřitelných 800 pixelů na jeden palec, což je při srovnání s hustotou pixelů v Samsung Galaxy S8+ nebo v iPhone 7 Plus od Applu skutečně mnoho. Ultra HD (4K) rozlišení ale zařízení aktivuje až když na displeji zobrazíme digitální obsah v příslušné kvalitě. V opačném případě je aktivováno nižší, ale energeticky efektivnější Full HD, aby tak přítomný akumulátor vydržel více než jen pár hodin používání.

Úhlopříčka: 5,46 palce

Technologie: IPS LCD (Triluminos, X-Reality Engine, HDR10)

Rozlišení: Ultra HD (4K) s hustotou 807 pixelů na jeden palec

Zobrazovaný obraz je díky asistenci speciální technologie Triluminos plný sytých barev, prostřednictvím čehož výrobce v postatě kompenzuje výhody neustále populárnějších AMOLED displejů. A je to vidět hned po prvním kontaktu s displejem, zejména však na černé barvě, která má na LCD překvapivě blízko k realitě. To nejlepší však přijde, až když spustíte 4K HDR video.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

S tak bohatými vizuálními detaily, komplexními světelnými scénami a s pestrými či výraznými barvami jste se na mobilním telefonu zatím nesetkali. Nevýhodou je, že se uživatel musí obejít bez High Dynamic Range videí z YouTube, protože smartphonu momentálně chybí nezbytná podpora. S Netflixem a jeho současným obsahem problém už nebude, ale toho na druhou stranu příliš mnoho není. A jak ho najít? Do vyhledávače aplikace stačí napsat „HDR“ a ten vám vzápětí zobrazí aktuálně dostupnou nabídku.
 
Nastavení navíc nabízejí řadu barevných režimů včetně standardního rozsahu sRGB, takže si na své přijdou i profesionálové, kteří při práci potřebují co nejpřesnější podání barev. Další ze tří dostupných možností je základní režim s výše zmíněnou zobrazovací technologií a také takzvaný Super-vivid režim s ještě více sytějšími barvami, což oceníte během hraní nebo sledování filmů.

Fotoaparát a kamera

I tato oblast patří mezi ty, na kterých si v Sony dali skutečně záležet. Ať už se tedy rozhodnete fotografovat nebo natáčet videa, za každých okolností budete nadmíru spokojeni. A nejen s kvalitou. Mnohé z nás totiž jistě potěší přítomnost takových kapacit, s jakými můžeme vytvořit dechberoucí zpomalené záběry. Řeč tu je o kameře se schopností zachytit až 960 snímků za jednu jedinou sekundu, z čehož následně vznikne krátký, ale bezkonkurenčně detailní slow-mo moment.

Rozlišení zadního: 19 MPx

Specifikace: clona f/2,0, EIS, 25 mm objektiv, 1/2.3" senzor IMX400 ExmorRS, hybridní AF

Video: HD při 960 fps

Rozlišení předního: 12 MPx

Specifikace: clona f/2,0, 22 mm objektiv, 1/3" senzor

Záznam 960 fps záběru probíhá během natáčení běžného videa a trvá přibližně 0,18 sekundy od stisknutí speciální spouště na displeji, která se nachází hned nad běžnou spouští kamery. V jednom videu si tak můžete vytvořit několik na sobě nezávislých slow-mo momentů, přičemž každý trvá kolem pěti sekund. Menší nevýhoda zde tkví v tom, že potřebujete dostat do záběru neustále se pohybující objekt, protože trefit ten správný okamžik nedokáže při uvedených podmínkách jen tak leckdo.

 

Pokud bych měl přirovnat úroveň kvality záběrů, čímž mám na mysli jak fotografie, tak i videa, k úrovni kvality konkurenčních modelů, smartphone Sony Xperia XZ Premium zařadím někam mezi současnou špičku žebříčku odborného webu DxOMark, kde figuruje HTC U11, Google Pixel či Galaxy S8 z dílny jihokorejské společnosti Samsung. V Sony tentokrát sáhli po zcela novém senzoru s označením IMX400 ExmorRS, který přináší oproti předchozí generaci přesněji vyváženou bílou barvu, bohatší detaily i k realitě bližší barvy, píše web GSMArena.
 
19megapixelový hlavní fotoaparát dokáže podat špičkový výkon i po západu slunce, kdy vás doslova okouzlí nízký šum, množství zachyceného světla i detailů a také perfektní ostrost záběru. Za nemalou pochvalu ale stojí i denní záběry, které vypadají, jako by pocházely z dražšího kompaktního foťáku. Aplikace fotoaparátu navíc sama vybírá nejvhodnější režim pro aktuální scénu, takže není třeba vůbec nad ničím přemýšlet.
 
Hardwarová výbava zahrnuje RGB senzor na preciznější zachycení barev, hybridní automatické zaostřování záběru (prediktivní detekce fáze + laser) nebo užitečnou a zároveň déle známou technologii SteadyShot, což je v tomto případě pětiosá elektronická stabilizace obrazu s asistencí gyroskopu.

Na focení je ale k dispozici také hardwarová spoušť, kterou výrobce umístil na bok konstrukce. S její pomocí můžeme pohotově spustit aplikaci fotoaparátu nebo zaostřit na specifický objekt, přičemž ji stačí pouze chvíli podržet. Pro běžného uživatele možná nic zajímavého, ale pokud patříte mezi nadšence do fotografování s mobilem, budete spokojeni, protože vám fyzická podoba spouště výrazně zpříjemní používání.

Výkon a systém

Sony Xperia XZ Premium nevyniká jen displejem a fotoaparátem, ale i svým komplexním výkonem, který dostal v oblíbené benchmark aplikaci AnTuTu přes 150 tisíc bodů. Ten v praxi pocítíte při úplně všem, co se smartphonem budete dělat. Používání vás tedy nepřekvapí zpomalenými reakcemi systému a ani neplynulým během graficky náročnějších her. Vše totiž fungovalo přesně tak, jak se na vlajkovou loď i patří. Reakce na dotyk prstů byly navíc tak rychlé, že mi občas přišlo, jako bych měl v rukou nejnovější iPhone s perfektně optimalizovaným operačním systémem iOS.
 
Za tak vysokým výkonem smartphonu stojí kombinace high-end čipsetu Snapdragon 835 a 4 GB operační paměti, kterou doplňuje i precizně vyladěná grafická nadstavba systému Android 7.1 Nougat. Jeho minimalisticky převedené uživatelské prostředí po vizuální stránce připomíná čistou verzi přímo od Googlu. Má však podstatně více nastavení či obsáhlejší nabídku funkcí, a to včetně legendárního STAMINA režimu, jehož prostřednictvím lze na úkor upozornění a výkonu prodloužit výdrž baterie až o několik hodin.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Baterie

Napevno zabudovaná baterie zvládla smartphone udržet při životě jeden celý nenáročný den. Slovíčkem nenáročný mám na mysli poslech hudby, občasné surfování po webu, fotografování a chatování přes aplikace (Messenger či WhatsApp), ale i to, že jsem jeho displej nerozsvítil každých 15 minut. A pokud aktivujete i zmíněný STAMINA, respektive ještě šetrnější Ultra STAMINA režim, získáte nějakou tu šťávu navíc, což se pak dá využít například na hraní her, které při graficky náročnějším titulu sežerou za hodinu a půl kolem těch 25 procent z 3230 mAh kapacity.
 
Doplňování elektrické energie probíhá přes oboustranný USB C port a pokud jste vybaveni nabíječkou s podporou pro technologii Quick Charge 3.0, můžete tak za půl hodinku od připojení telefonu nabít okolo 43 procent z celkové kapacity akumulátoru, čili víceméně klasika. Škoda jen, že ji neobsahuje základní balení, proto je nezbytná menší investice. Něco takového by dnes mělo být základní součástí výbavy každého high-end modelu. Především, pokud mluvíme o tak drahém kousku jako je Sony Xperia XZ Premium.

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zdroj: Matus Moravcik

Sony Xperia XZ Premium

Novinka se značkou Sony je určena pro toho, kdo preferuje konzervativnější design a zároveň mu záleží na pokročilém hardwaru i bezproblémově fungujícím softwaru. Xperia XZ Premium nese náklad moderních technologických vymožeností jak k vytváření, tak i ke konzumaci kvalitního digitálního obsahu.
 
Enormně jemný 4K HDR displej a ani slow-mo HD videa, které natočíte při rychlosti až 960 snímků za jednu sekundu, zatím nenabízí ani jeden konkurenční smartphone, a to z této japonské vlajkové lodi dělá něco opravdu výjimečného. Kdyby nebylo té vizuální zastaralé konstrukce, hodnocení mohlo dopadnout podstatně lépe. Nevadí Sony, snad příště. 8/10

Sony Xperia XZ Premium najdeš v e-shopu nikita.sk

Dechberoucí 4K HDR displej a 960 fps videa v HD. Sony Xperia XZ Premium patří mezi technologickou špičku (Recenze)
Zpět
Sdílet
Diskuse