Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2017 13:45
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Google zneužíval svoji dominanci na trhu a ovlivňoval výsledky vyhledávání. Nyní musí zaplatit 2,4 miliardy eur

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Historicky největší pokuta, jakou EU udělila.

Google dnes dostal astronomickou pokutu. Evropská komise ji udělila společnosti za zneužití dominantního postavení na trhu. Podle zjištění Evropské unie totiž Google Search při některých vyhledáváních primárně doporučoval výsledky jejich služby Google Product sloužící ke srovnávání cen. Takových služeb je však na trhu plno a Google uživatelům poskytoval především výsledky vedoucí na Google Product. Konkurenční služby úmyslně získávaly nižší umístění ve výsledcích.
 
To však porušuje exekutivu Evropské unie. Postup Googlu narušuje férovou hospodářskou soutěž, která má trhům dominovat. Kvůli praktikám Google přišli spotřebitelé o jednoznačnou možnost vybrat si produkt na základě kvality - Google jim totiž na prvních příčkách nabízel jejich Google Product.

Google zneužíval svoji dominanci na trhu a ovlivňoval výsledky vyhledávání. Nyní musí zaplatit 2,4 miliardy eur
Zdroj: pexels.com

Internetový gigant má nyní 90 dní na opravení těchto praktik. Zároveň má zákaz v budoucnu provádět něco s podobným cílem či účinkem, jinak se pokuta navýší až na 5 % denního celosvětového obratu společnosti Alphabet, jejíž je Google dceřinou společností. Pokud Google vše dodrží, zaplatit bude muset 2 424 495 000 eur, tedy 2,4 miliardy. Cena byla vypočtena na základě výše příjmů, které Google Product získal ve 31 zemích Evropského hospodářského prostoru a jde o největší finanční sankci, jakou kdy EU udělila. Google se však stále může odvolat na ESD a pokutu zvrátit.

Domů
Sdílet
Diskuse