Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2017 11:53
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Na Filipínách se prosazuje nový zákon, kvůli kterému půjdete do vězení, když nebudete státní hymnu zpívat dostatečně radostně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hlavně s radostí a s úsměvem!

Na Filipínách se v lidech opravdu snaží pěstovat značný patriotismus a nacionalistické cítění. Vypovídá o tom také nedávné schválení zákona Sněmovnou reprezentantů o zpívání národní hymny. Tento zákon má potrestat každého, kdo bude osočen z toho, že filipínskou hymnu Lupang Hinirang nezpívá „vroucně“ a s „nadšením během její prezentace na veřejnosti. 

A diskutované tresty nejsou zrovna malé. Nejlépe dopadnete, pokud budete pouze veřejně napomenuti. To asi když krásně zpíváte, ale málo se u toho usmíváte. V horších případech vám hrozí pokuta od jednoho do dvou tisíc dolarů, nebo dokonce trest odnětí svobody až na jeden rok

Na Filipínách se prosazuje nový zákon, kvůli kterému půjdete do vězení, když nebudete státní hymnu zpívat dostatečně radostně
Zdroj: Pixabay

Tvůrci tohoto opatření zatím jasně nedefinovali, jakým způsobem budou vroucnost a zapálení pro zpěv hodnotit, ale už teď je jasné, že filipínské školy zpěvu budou nyní praskat ve švech. Nikdo si pravděpodobně nedovolí vydat ani jeden falešný tón.

Součástí znění zákona je řada dodatků, které upřesňují správné chování během znění státní hymny – všichni lidé musejí vzorně stát a obličeje směřovat k vlajce, hymna se musí hrát v přesně daném tempu a všichni studenti státních i veřejných škol se musí hymnu naučit nazpaměť. To vypovídá o tom, že řada Filipínců skutečně svou hymnu vůbec nezná a jejich národní cítění je v tomto ohledu daleko slabší, než jak je tomu třeba u nás. 

Nicméně někteří filipínští občané už se na sociálních sítích proti těmto opatřením kriticky odvolávají a stejně jako všude jinde se domáhají řešení důležitějších problémů.


Některé další asijské země v minulých letech také prosazovaly zákony týkající se jejich státní hymny. V Indii prošel zákon o pouštění hymny v kinech před každým filmem, čínská vláda zase zakázala její pouštění nebo zpívání na akcích, které se vyznačují „nevhodnou atmosférou“. Zároveň musí hymna vždy zaznít v plném znění a za žádných okolností nesmí být vůbec přerušována.

Domů
Sdílet
Diskuse