Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2017 17:17
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Záhada Bermudského trojúhelníku získala možné vysvětlení. Lodě mohou narážet do ostrovů, o kterých jsme dosud nevěděli

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Příběh dostal zajímavý zvrat.

Už roky se ve vytyčeném trojúhelníku mezi Floridou, Bermudami a Portorikem dějí záhadná neštěstí, s nimiž mají vědci pořádně problémy. Mizející letadla a lodě se nepodařilo zatím nikomu spolehlivě vysvětlit, i když pokusů bylo mnoho. Dosud nejrelevantnější teorií byla ta od meteorologa Stevea Millera. Ten roky vedl vlastní pozorování a všiml si, že nad inkriminovanou oblastí se oblaka uspořádávají do zvláštních geometrických tvarů.

Záhada Bermudského trojúhelníku získala možné vysvětlení. Lodě mohou narážet do ostrovů, o kterých jsme dosud nevěděli
Zdroj: Majestic | wikimedia

Oblaka tvořila šestiúhelníkové otvory, přes které se obrovskou rychlostí ženou tzv. vzdušné bomby, větry dosahující rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Koncentrace mnoha vzdušných proudů na jednom místě může lodím i letadlům nadělat pořádně krušné časy, jediným problémem této teorie je, že prostě netušíme, jak tyto šestiúhelníkové mezery mezi oblaky vznikají.

Nejnovější příspěvek do diskuse o záhadě Bermudského trojúhelníku předchozí teorii nepopírá a ani není jasným důkazem, nabízí však mimořádně zajímavou skutečnost k uvážení, se kterou vědci ještě nepracovali. Vše podnítil jen nedávný vznik nového ostrova. Ten sice přímo v Bermudském trojúhelníku neleží, ale leží blízko něj, konkrétně v mořích Severní Karolíny. Není přesně ověřeno, proč ostrov vznikl, pravděpodobně za něj však může posun litosférických desek utlumený mořem, kvůli čemuž byl jeho vznik nepředvídatelný. Vzniklo několik spekulací o tom, že takových ostrovů (nebo minimálně mělčin) je v okolí Bermudského trojúhelníku více a nečekané překážky mohou vysvětlit nehody lodí. Silné bouřky ze vzdušných bomb loď zničit nemusí, stačí, když ji naženou na nepříjemnou mělčinu.

 

Príspevok, ktorý zdieľa (@chadonka),

Ačkoli tato teorie nevysvětluje příběh letadel, kterých za rok zmizí asi čtyři, existuje pádná šance, že i takovéto ostrovy mohou mít se záhadou něco společného. Mimochodem, nově objevený ostrov je široký asi 130 metrů, dlouhý přes 1,5 kilometru. Nacházejí se na něm nesčetná množství mušlí a dobrodruzi k němu plavou, aby toto bohatství nasbírali. Vzdálenost od nejbližšího ostrova je však značná a několik lidí už stáhl proud.

 

Príspevok, ktorý zdieľa (@chadonka),

Domů
Sdílet
Diskuse