Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2017 14:42
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Parlament Nového Zélandu se veřejně omluvil stovkám homosexuálů za nezákonné trestání jejich orientace

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ministryně spravedlnosti přednesla veřejný projev, ve kterém lituje trestání gayů žijících na Novém Zélandu.

V současnosti patří mezi nejvíce řešená témata otázka homosexuálních manželství a vlastně i homosexualita jako taková. Někteří ji považují za zvrácenost, jiným je to jedno a samozřejmě se najdou i iniciativní jedinci bojující za jejich práva pochody a protesty. Stále častěji se k nám dostávají informace o legalizaci sňatků v pokročilejších zemích, ale samozřejmě se najdou i takové, kde to má LGBT komunita o něco těžší. Dnes se do světa dostala zpráva z Nového Zélandu, která hovoří o veřejné omluvě zákonodárců přímo dotčeným gayům žijícím v ostrovním státě Austrálie.
 
I přesto, že země legalizovala sňatky osob stejného pohlaví již v roce 2013, původní neupravený zákon byl postaven proti homosexuálům a bezdůvodně je trestal. Parlament Nového Zélandu nyní jednomyslně schválil prohlášení, kterým se veřejně omluvil stovkám mužů a zároveň se postará o to, aby jim byly z rejstříku trestů tyto záznamy odstraněny. Muži byli nejčastěji odsouzeni ještě před rokem 1986 za nevhodné chování, sodomii či poskytování prostor pro homosexuální styk. Nepůjde to však automaticky, ale každý z postižených si bude muset podat žádost a jednotlivé případy bude odpovědný úřad řešit individuálně. Žádné další odškodnění však zhruba tisícovku jedinců nečeká.

Domů
Sdílet
Diskuse