Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2017 16:46
Čas čtení 0:00
Klára Tomková

Je sex třikrát denně pro tvůj vztah minulostí? Pravděpodobně tě dostihl Panda syndrom

SEX
Uložit Uložené

Je pravidelný sex nutnou součástí fungujícího vztahu, nebo to jde i bez něj? Experti mají odpověď.

Na začátku vztahu jste ani nedokoukali úvodní znělku filmu a už byla tak říkajíc „ruka v rukávě“. Kino, party, svatba, dovolená – všechny tyto akce byly jen dalšími místy, kde vyzkoušet nové sexuální polohy. S přibývající délkou vztahu frekvence samozřejmě ustala a po pár letech už pravděpodobně dokoukáte i konečnou znělku u filmu, aniž byste se jeden na druhého vrhli. To je samozřejmě normální jev, který asi nemine žádný vztah. Ale vymizel sex z vašeho vztahu téměř úplně? Tak to je něco špatně! Ale vězte, že nejste jediní s podobnými problémy.

 

Sexuální experti z německé seznamovací agentury Parship pro tento problém našli pojmenování – Panda syndrom. Tento jev se vyznačuje tím, že se stejně jako nemotorní a líní panda medvídci s partnerem chcete jen válet a objímat v posteli. Oba dva jste moc pohodlní na to vytvářet jakékoliv sexuální napětí. I jen tak ležet jeden vedle druhého může být samozřejmě občas fajn, ale pokud už neděláte nic jiného, něco není v pořádku. Nemusí tím být váš vztah, na vině může být například celková životní nespokojenost jednoho z vás. Z lehčí deprese vás může vaše ideální polovička dostat levou zadní. Ale stejně jako dobrý sex může dlouho udržet nefunkční vztah, může špatný sex velmi rychle zruinovat i zdravý vztah. Ne že by sex byl ve vztahu to hlavní, ale je jeho velmi důležitou součástí.

Průzkumy říkají, že sexuální neaktivita souvisí s délkou vztahu jen do určité míry. Podle studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v Journal of the American Medical Association, se se sníženou sexuální touhou potýká 43 % žen a 31 % procent mužů. Nejvíce šokující číslo výzkumu je, že 20 % lidí by si dokázalo představit vztah bez sexu úplně. Jedním z vysvětlení pro tento jev je neomezený přísun porna, kdy si muži dostatečně „užijí“ sami a už poté sex s dlouhodobou partnerkou nevyhledávají. Dalším, ještě smutnějším důvodem, jsou chytré telefony, jimiž se lidi baví před spaním v posteli místo sexu. Samy si zkuste odpovědět na otázku na obrázku níže a zamyslet se nad odpovědí, která vám vytanula na mysli jako první. 

 

No ať už jsou důvody jakékoliv, sex je ve vztahu nenahraditelný. Působí doslova jako droga. Uvolňují se při něm hormony štěstí, slasti a hormony, které brzdí proces stárnutí a mírní bolest. Proto, pokud je vám Panda syndrom, kdy byste se s partnerem nejraději jen líně válela v posteli jako černobílí čínský medvídek, až příliš povědomý, nezahálejte a zkuste si spolu o problému promluvit dříve, než si jeden z vás nainstaluje Tinder a začne potěšení vyhledávat jinde.

Domů
Sdílet
Diskuse