Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2017 21:57
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Malta právě zlegalizovala manželství párů stejného pohlaví! V parlamentu návrh prošel díky drtivé většině

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Malta se přidala k mnoha zemím západní Evropy.

Na Maltě žije méně než 500 tisíc obyvatel, do roku 2011 se tam manželé nemohli rozvádět a stále je tam zakázána interrupce, avšak národní parlament před několika chvílemi schválil další zákon, se kterým se chce ostrovní stát přiblížit modernímu světu. Na ostrově převládají obyvatelé s katolickou vírou, a tak se dalo očekávat, že místní katolická církev bude tvrdě bojovat proti návrhu zákona s cílem zrovnoprávnit všechny dvojice ve světle manželského svazku. Díky novému kroku budou zákony, ve kterých se zmiňuje manželství, přeformulované a slova o svazku muže a ženy nahradí formulace svazek dvou partnerů, což je neutrální slovo zahrnující nejen heterosexuální, ale i homosexuální páry.

Maltský premiér označil zlegalizování manželství pro osoby stejného pohlaví za svou prioritu po volbách, s čímž souhlasili i zástupci opozice, a díky široké podpoře prošel návrh zákona přes parlament mimořádně hladce. Za jeho schválení hlasovalo až 66 poslanců, zatímco proti němu hlasoval pouze jeden poslanec, na což on samotný zareagoval, že tak učinil kvůli své víře. Cílem celé kampaně bylo podle zástupců vlády modernizovat instituci manželství, neboť pokud by existovaly rozdílné zákony pro heterosexuální páry a homosexuální páry, na Maltě by neexistovala rovnoprávnost. Homosexuální páry přitom na Maltě měly možnost vytvářet svazky již od roku 2014, avšak skutečná legalizace manželství osob stejného pohlaví přišla až dnes.


Domů
Sdílet
Diskuse