Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2017 22:05
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

40tunová velryba předvádí fascinující přírodní divadlo. Proč tito savci vyskakují z vody?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Skočit bombu do vody, když vážíte 40 tun, může být zábava.

Ukázalo se, že téměř 90 % všech velryb bývá aktivních nejen ve vodě, ale také nad ní. Zrychlení na dostatečnou úroveň, prudké vyplavení z vody a rozbití klidné hladiny má své opodstatnění. Vědci se léta domnívali, co může být příčinou tohoto řekněme abnormálního chování vodních živočichů a loni konečně dostali víceméně jistou odpověď. Nedávná studie potvrdila, že důvodem přírodního divadla je komunikace spojená s echolokací – jejich vlastním sonarem. Velryby nebo také skupinky velryb jsou od sebe nejednou vzdáleny několik kilometrů. Aby dokázaly zachovat komunikační linku a stále registrovat, kde se nacházejí další soukmenovci, potřebují vydat dostatečné silný akustický impuls, který je možné zachytit i v okruhu 10 kilometrů. Pokud jsou dostatečné blízko, vystačí si vydáváním různých zvuků, později však nastupuje plácání ploutví a přenášení celé hmotnosti.

A právě na několikaminutovém záznamu níže si můžete vychutnat tento fascinující způsob komunikace zachycený potápěčem Craigem Capehartem na jihovýchodním pobřeží Jižní Afriky.

Domů
Sdílet
Diskuse