Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2017 13:03
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Polemika o účinnosti homeopatie trvá už téměř tři století. Kde je pravda?

V uplynulých dvou dílech Otřesných praktik šarlatánů jsme se věnovali problematice MMS a biorezonanci. Přišlo mi od vás četné množství mailů a zpráv s vašimi zkušenostmi a názory na danou problematiku, na článek jako takový a také na mou osobu. Je pochopitelné, že s mými názory každý nesouhlasí, a to je jen dobře. Musím však vyzdvihnout váš způsob komunikace, neboť každá výčitka, která na moji adresu přišla, byla ostrá, ale zároveň slušná. Slušnost diskutérů je třeba vždy ocenit a věřím, že i v dalších dílech si udržíme tento standard.
 
Dnes se budeme věnovat snad nejpalčivějšímu tématu v rámci alternativní medicíny - homeopatii. Zatímco v případě předchozích dvou témat, které jsme na tomto místě řešili, šlo o několik stovek až tisíců jejich příznivců, zastánců homeopatie je enormní množství. Důvodů k tomu, proč je tomu tak, je několik a my si je v následujících řádcích rozebereme. Rád bych touto cestoval reagoval na některé komentáře, kde mi je vyčítána údajná ničím nepodložená útočnost v článcích a zpochybňování lidí, kteří podobným praktikám uvěřili.
 
Nuže, moje články nejsou k tomu, aby obhajovaly praktiky alternativní medicíny. Netajím se tím, že jsem zastánce té klasické, založené na důkazech, protože její reálné výsledky vidím na vlastní oči každý den a necítím potřebu odsuzovat farmaceutické společnosti, že vydělávají na prodeji svých produktů. Zvláště ne v zemi, kde si horních deset tisíc ulívá řádově miliony korun při každé možné příležitosti, vedle toho z běžných občanů dělají hlupáky a svou „prací“ na rozdíl od zmíněných farmafirem nikomu nepomáhají, spíše naopak.
 
Chci podotknout, že jde o můj pohled na danou věc. Nikomu své pravdy o homeopatii násilím podsouvat nebudu - je na vás, zda dáte přednost zdravému rozumu, nebo pochybným argumentům. Já si kladu za úkol vám co nejlépe vysvětlit, proč jde o nesmysl, ale na druhou stranu vám opět nabízím prostor na diskusi v komentářích pod článkem. Budu rád, pokud se s námi ostatními podělíte o své názory. Je důležité v tomto směru vést neustálou diskusi, pouze tak můžeme zabránit tomu, aby se bezostyšně hazardovalo s lidským zdravím.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: twitter.com

Objev homeopatie se připisuje německému lékaři Samuelu Hahnemanovi, který na sobě koncem 18. století uskutečnil pokus s kůrou chinovníku. Snědl jisté množství této kůry a pozoroval, co se bude dít s jeho organismem. Postupně se u něj začala vyskytovat horečka, zimnice, pociťoval bolesti v kloubech. Jde o příznaky, které jsou charakteristické pro malárii. A na tu, jak se později ukázalo, chinin, účinná látka pocházející z kůry chinovníku, funguje. Výsledek tohoto pokusu vedl Hahnemana k závěru, že lék je účinný tehdy, pokud vyvolává symptomy podobné nemoci, kterou léčí.
 
Jedna z nedotknutelných Hahnemannových zásad je, že mateřská substance (v tomto případě směs rostlinných extraktů s rozpouštědlem v poměru 1:9) získává na účinnosti jejím postupným ředěním. Postupné desetinásobné nebo stonásobné ředění musí probíhat podle časově náročného rituálu, jinak se nedostaví tzv. „potencování“. Stupeň ředění se označuje písmeny D (decimální) nebo C (centizimální) a číslo vedle písmene vyjadřuje počet po sobě následujících ředění. Pokud se například homeopatikum označí jako C6, znamená to, že substance obsažená v homeopatiku byla zředěna šestkrát po sobě stonásobně, čímž se dosáhla její výsledná koncentrace 1:1 000 000 000 000. To je totéž, jako kdyby jste jednu kapku substance aplikovali do vody obsažené ve 20 plaveckých bazénech.

Vzorové typy lidí, kteří svým myšlením podléhají myšlenkám alternativní medicíny, homeopatii nevyjímaje.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: Facebook

Ptáte se, jak to může fungovat? Nuže, i na toto mají homeopaté jednoduché vysvětlení. Odvolávají se na tzv. paměť vody a vnitřní energii léčiva, přičemž tvrdí, že vyšší počet ředění je absolutně v pořádku, protože tyto „léčivé látky“ mají vyšší vnitřní energii, a tedy vyšší celkový účinek u pacienta. Zároveň dodávají, že i takto mnohonásobně zředěný roztok s prakticky jednou přítomnou molekulou pseudoúčinné látky funguje díky tomu, že si voda „pamatuje“ to, že ji kdysi absorbovala ve větším množství. Tuto hypotézu a boom vyvolal experiment prof. Jacquese Benvenista zveřejněný v prestižním vědeckém časopise Nature, v němž tvrdil, že se mu tento jev podařilo v laboratorních podmínkách dosáhnout.
 
Pokud jste vědec a váš výzkum je uskutečněn se správným postupem, není problém ho zopakovat kdykoliv. Říká se tomu reprodukovatelnost. V tomto případě Benvenist selhal na plné čáře. Nature uveřejnil článek pod podmínkou, že ho autor musí zopakovat pod dozorem kontrolního týmu časopisu. Výsledek byl v tomto případě už negativní, přičemž to nebyl jediný podobný případ. O nesmyslnosti této teorie proto nelze pochybovat. Ale přeci jen můžeme najít osoby, které tuto teorii dokázaly zahnat až do absurdna.
 
Výběr léku a stupeň jeho ředění se děje na základě pravidla o podobnosti. Homeopatikum se nejprve zkoumá na zdravých lidech a všechny příznaky, které jeho podání vyvolá, se velmi podrobně zaznamenávají. Pokud máme následně k dispozici pacienta, u kterého je spektrum příznaků totožné s těmi u zdravého člověka, podáme mu dotyčné homeopatikum ve zředěné = potencované formě. Základní rozdíl homeopatie oproti klasické medicíně tedy spočívá v tom, že léčí příznaky onemocnění, ne jeho vyvolávající příčinu.

Kvůli podobným klenotům internetových diskusí...

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: Facebook

...je třeba uvést věci na pravou míru.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: FB / Lovci šarlatánov

Pro srovnání, než se libovolný klasický lék objeví ve vaší lékárně, projde si dlouhou cestou trvající klidně i jednu dekádu. Nejprve musí dojít k potenciálnímu objevu účinné látky v laboratorních podmínkách. Následně se možný objev testuje na laboratorních zvířatech, aby přešel do úzce vybrané skupiny pacientů, kteří se rozhodnou podstoupit testování, aby mohli farmaceutické firmy přijít na to, jak v lidském těle příslušná látka působí. Když je do té doby vše v pořádku, postupnými kroky dojdeme do stadia dvojitě zaslepené klinické studie, kdy jedna skupina pacientů dostane účinnou látku, druhá skupina placebo. Vtip je v tom, že ani pacient, ani lékař nevědí, zda podali/užili jedno nebo druhé. Teprve po všech těchto krocích může jít léčivo na trh jako komerční produkt, který je však i po této dlouhé proceduře pod neustálým dohledem kontrolorů z oblasti farmaceutického průmyslu.
 
Jak je to se schvalováním homeopatik? Ta procházejí zjednodušeným postupem registrace. Jsou kontrolována jen z pohledu bezpečnosti a kvality, jejich účinnost se už nezkoumá(!). Bezpečnost homeopatických přípravků je dána samotným faktem, že mateřská substance je ředěná v takové míře, že ji velmi často není možné vůbec laboratorně zjistit. Všimněte si, že se v případě homeopatik vyhýbám termínům „účinná látka“ a „lék“. Z kontextu článku není těžké uhodnout, proč tomu tak je, ačkoli je třeba dodat, že z hlediska evropské právní legislativy byla homeopatická lobby natolik silná, že i homeopatika jsou dnes označována jako léky.

Nahoře antihistaminikum používané k léčbě alergie, dole homeopatikum určené k léčbě stejného onemocnění. Účinný lék je levnější než neúčinné homeopatikum.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: T.P.

Proč se homeopatie těší tak velké přízni lidí? Tím, že homeopaté léčí příznaky a nikoli příčinu onemocnění, je důležité, aby o pacientovi zjistili co nejvíce informací a ptali se ho na velké množství otázek. Protože pacient není z klasické medicíny na tak intenzivní přístup zvyklý, pocit, že se o něj někdo takto zajímá, ho dokáže dostat na takovou úroveň duševní pohody, která mu může subjektivně zmírnit mnohé potíže. Pokud budeme brát homeopatii jako jistý druh psychoterapie, v tomto směru se jí nedají upřít úspěchy, ale je zároveň třeba dodat, že takový přístup je možný jen tehdy, pokud se nezanedbá běžný způsob léčby onemocnění, což se bohužel často děje .

Homeopatie stručně a jasně.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: H. Lullmann: Farmakologie a toxikologie

Kdo všechno může být homeopatem? Dostáváme se k dalšímu palčivému problému. Homeopaté do svých řad pouštějí i nelékaře, což osobně považuji za totálně neprofesionální přístup. A nepřesvědčí mě ani argument, že tím, jak málo lékařů chce homeopatii praktikovat v praxi, je třeba doplňovat řady i jiným způsobem. Ani v klasické medicíně založené na důkazech si nemocnice nedoplní personální stavy lékařů pekaři, inženýry či uklízeči. Pokud chcete mít jako lékař soukromou praxi, nejrychlejší způsob je po skončení 6letého studia na lékařské fakultě absolvování tříletého specializovaného vzdělávání, a tím získání atestace v oboru všeobecné lékařství.
 
Jako homeopat vám stačí absolvování libovolného pochybného kurzu, protože v tomto směru je regulace v porovnání s běžnou medicínou prakticky nulová. Pokud uvážíme, že léčíme příznaky a ty je třeba dobře znát, nechat toto v kompetenci nekvalifikovaného člověka je hazard s lidským zdravím. Otázka etické roviny tak z tohoto důvodu dostává vážné trhliny.
 
A co údajný léčebný efekt homeopatie? Nejedna studie potvrdila, že pokud pacient pociťuje zlepšení po užití homeopatik, jde jednoznačně pouze o placebo efekt. A na margo údajných skvělých léčebných látek obsažených v těchto „lécích“ - vzpomeňte si, například, na kauzu kolem přípravku Oscilococcinum určeného na léčbu chřipky. Ten byl jistý čas v médiích velmi promovaný. Žádný léčebný efekt mu ale nebyl prokázán, což je asi překvapení, protože se v něm nachází mnohonásobně zředěný extrakt z kachních jater a srdce. Je na každém z vás, jaký názor si o homeopatii uděláte.

Považuji za naprosto nemorální, pokud někdo poskytuje praktické lékařské služby bez jakýchkoliv znalostí, základních vyšetření a navíc s pochybným titulem.

Otřesné šarlatánské praktiky: Balada o homeopatii
Zdroj: Facebook

Co dodat závěrem? Věřím, že jsem vám alespoň trochu otevřel oči a měli jste možnost se alespoň na chvíli zhrozit tak jako já. Pokud znáte někoho ve vašem okolí, kdo podobným nesmyslem naletěl, odkažte ho na tento článek, případně přímo na mě. V další části se budu věnovat údajnému existujícímu vztahu mezi očkováním a vznikem autismu.

Autor je studentem všeobecného lékařství.

Domů
Sdílet
Diskuse