Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2017 15:55
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Za 40 let se počet spermií u mužů snížil na polovinu. Pokud to takto půjde dál, hrozí nám vymření

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Z 99 milionů na 44 milionů. Za 43 let.

S naší populací to nevypadá zrovna růžově, a to nejen kvůli globálnímu oteplování či plastovému znečištění. Lidí na světě je mnoho a vše nasvědčuje tomu, že trend rostoucí populace bude pokračovat. Je tu však jen jeden háček. V mužských varlatech se tvoří stále méně spermií. Znepokojující studie od Icahn School od Medicine publikována v časopise Human Reproduction Update zkoumá počet spermií v ejakulátech již od roku 1973. A nepřináší dobré zprávy.

Za 40 let se počet spermií u mužů snížil na polovinu. Pokud to takto půjde dál, hrozí nám vymření
Zdroj: Bobjgalindo | wikimedia

Od té doby se počet spermií v mužském ejakulátu v průměru snížil na méně než polovinu. Za 44 let klesl počet spermií o 59,3 procenta. Jejich koncentrace klesla o 52,4 procenta. Takových výsledků dosáhli muži v Severní Americe, v Evropě, na Novém Zélandu a v Austrálii. V Jižní Americe, Asii a v Africe však takové výsledky vědci nepozorují, ale výzkumů v této oblasti bylo mnohem méně. Vše naznačuje tomu, že pokles je silný, kontinuální a spolehlivý.

První výrazný pokles spermií v ejakulátech byl zaznamenán až v devadesátých letech. Důvody nejsou přesně známy, ale existují rozumně působící dohady. Pesticidy a stříkané ovoce se zeleninou, kouření, obezita, stres, vliv chemikálií na lidský plod ještě před jeho narozením, ale například i horké věci jako notebook položený v klíně. Počet spermií klesl z 99 milionů na 46 milionů v jednom mililitru.

Za 40 let se počet spermií u mužů snížil na polovinu. Pokud to takto půjde dál, hrozí nám vymření
Zdroj: ir0cko | flickr.com

Podobná studie je mimořádně užitečná, protože upozornila na dosud málo známý problém. Vědci se nyní začnou specializovat na různé teorie toho, co vlastně tento pokles způsobilo. Najít řešení však bude obtížné, ale problém až tak nespěchá. 46 milionů je stále dostatečně vysoké číslo, aby se žena dokázala spolehlivě oplodnit, ale ve vizi několika stovek let zde v teoretické rovině hrozí vyhynutí.

Domů
Sdílet
Diskuse