Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2017 17:21
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Jižní Asii by do konce století mohla zasáhnout taková vedra, která nebude mít lidský organismus šanci přežít

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie přišla se znepokojivým tvrzením o smrtonosném horku.

Otázka klimatických změn je po celém světe velmi diskutovaným tématem. Oteplování Země představuje v budoucnosti veliký problém. Zdravý lidský organismus, který má k dispozici dostatečné množství vody, dokáže dnešní vlny veder přečkat. Pro ty, kteří takové štěstí nemají (senioři, chudí, nemocní, apod.), však představuje horké počasí skutečnou hrozbu.

A nová studie, která byla zveřejněna v časopise Science Advances, nyní tvrdí, že za poměrně velmi krátkou dobu se tato hrozba může obrátit i na zdravé jedince. Extrémně vysoké teploty, které by mohly zasáhnout některé oblasti v Jižní Asii, pokud nezačneme snižovat emise skleníkových plynů, se dle vědců z Hongkongu, Kalifornie a z Massachusetts Institute of Technology můžou začít objevovat v letech  2070–2100.

Jižní Asii by do konce století mohla zasáhnout taková vedra, která nebude mít lidský organismus šanci přežít
Zdroj: pexels.com

A budou smrtící. Tzv. teplota vlhké baňky (s teplotou vzduchu 46 ˚C a relativní vlhkostí 50 procent, nebo teplotou vzduchu necelých 38 ˚C a vlhkostí 85 procent) je označována za smrtelnou hranici. Tělo se v takovém prostředí nedokáže správně ochlazovat pocením. Tato teplota dokáže člověka do šesti hodin zabít. Člověku nemusí pomoci ani dostatečný příjem tekutin nebo stín.

Studie je považována za zatím jedno z nejděsivějších poselství, které se klimatické změny na naší planetě týká. Dojde k němu, pokud se globální teplota do konce 21. století zvýší o 4,5 stupně. A ani uzavření Pařížské dohody o ochraně klimatu, která má udržet zvýšení teploty planety na hranici 2,25 stupňů, nemusí představovat uklidňující faktor. Počasí v jižní a jihovýchodní Asii, které patří mezi světově nejteplejší a kde žije přibližně pětina světové populace, se i za tohoto předpokladu přiblíží krizové hranici, kterou mnoho lidí nepřežije.

Domů
Sdílet
Diskuse