Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2017 16:55
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Maličký ostrov uprostřed New Yorku, kam nikdo nemůže vstoupit kvůli přísnému zákazu. Spousta místních si ho nikdy ani nevšimne

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

U Thant Island je skutečně nenápadným kouskem pevniny.

U amerického města New York leží několik větších či menších ostrovů, které lidé každodenně navštěvují a obdivují. Na přílivovém průlivu s názvem East River bys našel Roosevelt Island či Rikers Island, ale kromě toho i maličký ostrůvek, kam má vstup zakázán každý člověk. Nejde o přirozeně vytvořený ostrov, protože jeho vznik se datuje do konce 19. století, kdy bylo potřeba spojování Manhattanu s pevninou i pomocí tunelů. Podnikatel August Belmont celou stavbu financoval, ale nikdo neočekával, že budování tunelu zanechá na hladině East River permanentní stopu. Materiál z tunelu se postupně hromadil a nakonec část z něj vyplavala na povrch, kde vznikl ostrov tvořený kameny.
 
Název Belmont Island dostal podle zmíněného podnikatele, avšak v současnosti se již s přičiněním OSN jmenuje U Thant Island. Ještě na konci 70. let minulého století se jedna skupina v rámci OSN rozhodla ostrov pronajmout od města New York a přejmenováním poctila diplomata U Thanta, který působil jako generální tajemník OSN v dobách občanské války v Kongu či atomové krize na Kubě. Reportér z portálu Vox si chtěl dokonce dohodnout i oficiální návštěvu ostrovu, načež zjistil, že vstup na něj je pro každého člověka zakázán a ostrov dnes slouží i jako přírodní rezervace pro stěhovavé ptáky.

Domů
Sdílet
Diskuse