Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2017 18:20
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Volkswagen připravuje dům na čtyřech kolech, který dobrodruhům poskytne vše pro cestu za zážitky

TECH
Uložit Uložené

California XXL vychází z velkého Craftera.

Zejména přes léto se obytným vanům či karavanům opravdu daří, což je pochopitelné, protože právě během horkých letních dnů se dá využít jejich potenciál nejvíce. Dobře si to uvědomuje i Volkswagen, který má již tradičně (jako jeden z mála) ve svém portfoliu model California se zabudovanou kuchyňkou či možností vyklopení střechy a poskytnutí noclehu až pro čtyři osoby. California, čili obytný model odvozený od Transportara, sice sklízí velký úspěch, u příležitosti veletrhu karavanů v Düsseldorfu, který se koná od 26. srpna, však Volkswagen připravuje jeho vylepšené provedení s dodatkem XXL. To ale vychází již z velkého modelu Crafter, tedy plnohodnotné dodávky, je proto zřejmé, že bude umět poskytnout podstatně více. V tomto okamžiku je samotná automobilka zatím skoupá na podrobné parametry, víme jen pár informací.
 
Verze XXL stojí na platformě s rozvorem až 3665 milimetrů, přičemž pokud jde o celkovou výšku, díky standardní nástavbě to bude minimálně 2900 milimetrů. O pohon se bude nepochybně starat rodina dvoulitrových čtyřválců TDI, na výběr budou však pravděpodobně jen ta nejsilnější vyhotovení (včetně 130 kW / 177 koní a 410 N.m) kombinovaná s pohonem všech kol 4Motion a automatickou převodovkou. Vyloučené však není, že se v nabídce objeví i manuál a pohon výhradně předních kol. Pointou však je, že ve svých útrobách bude California XXL schovávat kompletně zařízenou kuchyňku (umyvadlo, dřez, lednice, mrazák, plynové plotýnky a množství odkládacích ploch) a zároveň i multifunkční koutek s umyvadlem, toaletou a sprchou. Samozřejmě nechybí dvoumetrová lůžka, jejich počet však bude záviset na jednotlivých variantách a interiérových specifikacích. Bližšími informacemi a pohledem do interiéru zatím nedisponujeme, je však jen otázkou času, kdy se tak stane. Cenové relace poznáme až při představení, je ale zřejmé, že to zdaleka nebude levný špás.

Domů
Sdílet
Diskuse