Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. srpna 2017 14:51
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud podvedl jednou, podvede znovu. Vědci tvrdí, že nevěrní lidé se jen tak nezmění

Uložit Uložené

Studie se zaměřila na opakovanou nevěru.

Nevěra není každodenním problémem, kterým bychom si v životě prošli všichni a bez výrazných obtíží ho zvládli. Pokud se někdo rozhodne podvést svého partnera a jeho okolí se o tom dozví, pak se často začnou šířit fámy o tom, jak by nebylo dobré sbližovat se s ním intimněji, protože pokud někdo podvede jednou, podvede i v budoucnosti. Stará známá lidová pravda by se dala aplikovat na spoustu případů, jenže teď se na ni detailněji podívali vědci a v nové studii s názvem Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships prozkoumali tendence podvádět ve vztazích.
 
Celkově 484 účastníků výzkumu společně žilo ve smíšených vztazích a jejich úkolem bylo zaznamenávat situace, ve kterých se dopouštějí nevěry s cizím člověkem. Výzkumníky zajímala i jejich podezření, a tudíž, zda si mysleli, že jejich partneři byli nevěrní v minulých vztazích a také v jejich společném vztahu. Po analýze dat výsledky potvrdily lidovou pravdu, protože u lidí, kteří byli v předchozích vztazích nevěrní, se vyskytla až třikrát vyšší pravděpodobnost, že podvedou i svého současného partnera ve srovnání s lidmi, kteří byli po celou dobu věrní. Zajímavě dopadlo i zaznamenávání podezření. U lidí, kteří odpověděli, že je přecházející partner podvedl, byla dvakrát vyšší pravděpodobnost, že je podvede i současný partner.

Pokud podvedl jednou, podvede znovu. Vědci tvrdí, že nevěrní lidé se jen tak nezmění
Zdroj: thecollegecrush

Společně s nevěrou přichází do vztahů i nedůvěra, vždyť u lidí podezřívajících předchozí partnery z nevěry existovala čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že budou podezřívat i svou aktuální polovičku. Výzkumníci také nenalezli žádné výrazné rozdíly ve vnímání nevěry mezi muži a ženami, čili nelze konstatovat, že by muži nebo ženy podváděli partnery výrazněji více. Sériové podvádění partnerů podle výzkumníka Neila Garretta souvisí také s fungováním našeho mozku. Po první nevěře se cítíme velmi špatně a ničí nás výčitky svědomí, ale po každé další si namlouváme, že je to běžná věc a postupně ji akceptujeme jako obyčejnou součást života.

Domů
Sdílet
Diskuse