Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2017 14:33
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Proč je skoro všechno vyrobeno v Číně? Souhra více faktorů vytváří ideální prostředí k výrobě

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Nejen trička, ale i technologie a kdejaké plastové hlouposti pocházejí z asijské velmoci. Proč tomu tak je?

Blíží se prosinec a spolu s ním i vánoční čas. Jak je všeobecně známo, majoritní část obyvatelstva už netrpělivě čeká na všelijaké dárky od přátel a známých pod vyzdobeným stromkem. Ostatní potěší příjemná sváteční atmosféra doplněná (snad) pěknou bílou pokrývkou sněhu. Dobré počasí si sice nikdy neobjednáme, ale pořídit si můžeme již zmíněné dárky.

Jedna věc je rozmyslet si, co dát, druhá je danou věc koupit. A jako vždy, obdarované potěší i technologie (a dovolené, poukázky, oblečení atd.). Těch je k dispozici nepočítaně. Od stále inteligentnějších smartphonů přes televizory s čisťoučkým 4K obrazem až po pračky a ledničky. Pokud tedy volíme cestu elektronických zařízení, většina z nich je označena jako Made In China. Klasika. Proč se daleko na východě vyrábí téměř většina věcí? Zamysleli jste se už nad tím?

Čína byla během historie důležitým geopolitickým hráčem. Na jejím současném území vznikla jedna z prvních civilizací, tamní kultura je mimořádně bohatá a Číňanů je opravdu mnoho. Paradoxně, během doby temna převyšovala i Evropu, ale ta se následně chopila své šance a asijského rivala předběhla. Velmi důležitým v minulosti (i současnosti) byl obchod. V jednotlivých státech se budovaly fabriky, kde se vyrábělo místní zboží, prodávalo se, továrny se předháněly ve výrobě. Jak však čas plynul, svět se začal globalizovat a vzdálenosti přestávaly být těžko zdolatelnými problémy. Proto se stává, že americký výmysl jako iPhone je čistě čínským výrobkem. 

Jednoduché příčiny úspěchu čínské manufaktury

  • díky jüanu (čínská měna) si západní korporace mohou dovolit více za méně peněz
  • početná pracovní síla
  • levná pracovní síla
  • vhodné zázemí (infrastruktura, odborníci)

Čína byla v minulých stoletích poměrně uzavřená vůči okolnímu světu, ale od druhé poloviny 20. století se situace změnila. Země se otevřela, zlepšily se místní podmínky týkající se byznysu a podnikání a co je velmi důležité – cizím firmám a značkám bylo umožněno přijít do Číny a vybudovat fabriky. Jakýmsi centrem pro podobné aktivity se stalo město Šen-čen severně od Hongkongu. Ještě v roce 1980 mělo 30 000 obyvatel, ale dnes jich je 12 000 000! V současnosti jde o světové hlavní město manufaktury, kde se vyrábí téměř vše týkající se techniky.

Pohled na město

Proč je skoro všechno vyrobeno v Číně? Souhra více faktorů vytváří ideální prostředí k výrobě
Zdroj: commons.wikimedia.org

Přišli sem giganti jako Sony, Microsoft, Canon, Apple, Samsung a desítky dalších. Je velmi pravděpodobné, že jakékoli zařízení, co máte u sebe, má alespoň jednu součástku právě ze Šen-cenu. Jelikož v Číně je všechno levnější, totéž platí i pro pracovní sílu. Zatímco tamní zaměstnanec je spokojen s 3 dolary na hodinu, lidé v USA žádají 10 až 15 dolarů na hodinu. Zaměstnavatelé od známých značek tu tak více ušetří. Ve městě sídlí mnoho různorodých výrobců a svůj domov zde našly desetitisíce odborníků, inženýrů a dalších schopných lidí. Vše je na jednom místě, a proto má pokrok a vývoj volnou ruku.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

Čína si rovněž neúčtuje poplatky za export, ba co víc – dotuje ho. Země hromadně využívá zejména lodní dopravu. A ta je, opět, levná. Nicméně, nevýhodou je zase skoro nekonečná čekací doba. Ale kdo by si nepočkal na levnou věc? Je potřeba objednávat s předstihem. Jasnější informace v níže přiloženém videu.

 

 Tak co, jdeš si něco objednat?

Domů
Sdílet
Diskuse