Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2017 21:05
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Navštivte Černobyl bez toho, abyste vyšli z domu. Interaktivní projekt chce ukázat tragédii ještě hlouběji

TECH
Uložit Uložené

Zapomeň na krvavou střílečku. Klid, specifická atmosféra a ukázky z nešťastné události u tebe doma.

Opuštěná místa, kde nenajdete téměř žádnou živou duši a vše kolem je ponecháno svému osudu. Podobné „destinace“ stále lákají tisíce návštěvníků. I když nejde o klasické rekreanty s ručníkem a opalovacím krémem v ruce, prozkoumat starou továrnu nebo se projít po místech, kde kdysi došlo k velké havárii, jsou také cennými zážitky. Nedávno jsme vám ukázali 5 nejvíce radioaktivních míst na zemi, kde se na druhém místě ocitl Černobyl. Legendární oblast se stala inspirací pro mnohé počítačové hry, knihy i filmy. Dá se sem chodit i na prohlídky, ale veřejnosti se momentálně naskytla nová zajímavá možnost, jak si areál prohlédnout.

Navštivte Černobyl bez toho, abyste vyšli z domu. Interaktivní projekt chce ukázat tragédii ještě hlouběji
Zdroj: Carl Montgomery

Žijeme ve 21. století a virtuální realita je na vzestupu. Znáte to, nasadíte si na hlavu speciální zařízení a jde se na věc. Nicméně, je VR vhodná jen k hraní her? Její možnosti jsou daleko větší. Pokud toužíte jet do Černobylu, ale nevycházejí vám finance, čas, v práci si nemůžete vzít dovolenou, jsou jiné povinnosti apod., můžete se uskromnit, tak vám stačí i PlayStation VR. Herní konzole aktuálně pracuje na novém projektu, díky kterému chce lidem nabídnout možnost navštívit opuštěnou elektrárna z pohodlí domova. Když se vám novinka někdy dostane do rukou, najednou se ocitnete v 80. letech minulého století a budete moci kráčet po známých místech.
 
K dispozici budou nejen prostory samotné elektrárny, ale také bude uživatel moci projít známé lokality jako zábavní park, místní školu, nemocnice a mnohé další. Aby nás vývojáři pořádně navnadili, pověsili na YouTube přes 3minutovou ukázku. Pod videem se píše: „Věříme, že virtuální realita není jen o zábavě. Rozhodli jsme se, že černobylská tragédie by neměla zůstat jen na úrovni akční hry, chceme využít mechaniku počítačových her na vytvoření interaktivního popisu tragického osudu lidí a místa postiženého katastrofou. Navštivte Černobyl bez opuštění domova!“

Výsledný projekt bude kompatibilní se zařízeními jako Oculus, PlayStation VR, HTC Vive nebo na mobilu jako Samsung Gear VR. Máš o projekt zájem? Klikej sem.

Domů
Sdílet
Diskuse