Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2017 15:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Spotify odstraňuje kapely hlásající nadřazenost bílé rasy. Rasistické skladby tam nemají své místo

HUDBA SPOTIFY
Uložit Uložené

Spotify zaujalo postoj vůči rasistickým kapelám.

Služba Spotify se zapojila do boje proti neonacistům a extremistům vyzývajícím k násilí, protože po upozornění z článku na webu Digital Music News začala odstraňovat jednotlivé kapely společně s jejich skladbami. Spotify nechce poskytovat příležitost prezentovat se kapelám, které svými texty podněcují násilí, prosazují nadřazenost bílé rasy a s láskou vzpomínají na ohavné činy proti lidskosti spáchané například za druhé světové války nacisty.

Ve službě proto už nenajdeš kapely jako Battlecry, Condemned 84, Freikorps či No Remorse a seznam odstraněných kapel se bude nepochybně rozšiřovat. Rychlá reakce služby Spotify po článku, ve kterém autor identifikoval 37 kapel propagujících myšlenku nadřazenosti bílé rasy, si vysloužila pochvaly od uživatelů na internetu, ale na druhé straně se objevily i pochybnosti spojené s problematikou svobody projevu.

Zatím nelze přesně určit hranice, při kterých by soukromé služby jako Spotify měly udělat čáru mezi svobodou projevu a podněcováním k násilí, a tak se rozběhla debata o tom, zda by ve službě měl zůstat playlist nacistických pochodů, které sice odkazují na ohavnosti Třetí říše, avšak slouží také jako součást naší historie. Autor článku nakonec konstatoval, že podobné kapely s neonacistickými náladami sice na Spotify nedosahovaly velké popularity, ale automatický algoritmus posluchačům doporučoval další a další kapely stejného rázu, což určitě není správná cesta k toleranci.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00


Domů
Sdílet
Diskuse