Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2017 20:59
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Rasistický dávkovač mýdla nereaguje na tmavší pokožku. Úsměvné video však poukazuje na důležitý problém

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Technologie ve 21. století by prý neměla urážet nebělošské rasy.

Možná bys očekával, že internetem budou hýbat skutečné problémy, ale dnes je to rasistický dávkovač mýdla. I pomocí něho lze však poukázat na několik sociálních nedostatků. Na Twitteru se totiž objevilo zajímavé video, kde dávkovač mýdla okamžitě poznal bílou kůži a mýdlo ochotně vydal. Když si však pod dávkovač strčil ruku muž s tmavší pokožkou, mýdlo neteklo. Pořádně si ruce umýt mohl až poté, co si je překryl jasně bílým toaletním papírem.
 
Samotné video je sice zveřejněno jen za motivem rozesmát lidi a legraci si v něm dělají i jeho autoři, ve skutečnosti však poukazuje na stále velkou propast mezi bílou a ostatními rasami. Na Twitteru se totiž lidé začali rozčilovat, že je bizarní, jak není ve 21. století technologie přizpůsobena i jiným rasám. Mnoho lidí dokonce vyjádřilo nenávist vůči výrobci zařízení, protože prý zaměstnává jen lidi jedné rasy. Jinak by se na tento problém rozhodně přišlo. Tmavá kůže totiž pohlcuje více světla a odráží ho mnohem méně než bílá pokožka, to by však podle uživatelů sociální sítě měli výrobci takových přístrojů rozhodně vědět.
 
Problém však nekončí jen u dávkovacích mýdel na veřejných toaletách. Zmiňme například chvíle, kdy fotografická síť Flickr vyvinula algoritmus na třídění fotek, ale černoši se dostali mezi opice. Některé aplikace s rozpoznáváním mluveného slova zase rozumí především mužskému hlasu, zatímco slova od ženy jsou pro ně větším oříškem. Problematika se především odvíjí od malé rozmanitosti v pracovním prostředí. Aplikace programují především muži a potenciální chyby aplikace jednoduše nikoho nenapadnou.


Domů
Sdílet
Diskuse