Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2017 19:15
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Ako by dnes vyzerala Európa, ak by vyšli všetky pokusy o samostatnosť? Slovensko by prišlo o kúsok východu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mnohé národy by priloženú mapu ihneď schválili, no nie všetci by sa potešili.

Európska história je veľmi bohatá. Dá sa o nej čítať, učiť, počúvať dlhé hodiny, no potrebovali by sme celé mesiace ak nie roky, aby sme si prešli všetky podstatné udalosti, ku ktorým počas behu dejín došlo. Medzi "obľúbené aktivity" zaraďujeme aj pokusy o vytváranie nových štátov a vyhlasovanie kadejakých území. Veľa snáh sa vyplatilo, no ešte viac stroskotalo. Na reddite sa k danej téme objavila zaujímavá mapa ukazujúca, ako by dnes vyzerala Európa, ak by všetky pokusy o nezávislosť do bodky vyšli. Nechýba ani naše malé Slovensko, ktoré by si takmer zachovalo súčasné teritórium. Prišli by sme avšak o niekoľko desiatok kilometrov štvorcových na východe, pretože by pripadli rusínskemu národu.

Ako by dnes vyzerala Európa, ak by vyšli všetky pokusy o samostatnosť? Slovensko by prišlo o kúsok východu
Zdroj: reddit.com

Pomerne nezmenené by teda zostalo Slovensko, Grécko, Poľsko, Bielorusko či Fínsko. Značné straty území by zaznamenalo Česko, Nemecko, Francúzsko, Ukrajina, Anglicko či Španielsko.

Domů
Sdílet
Diskuse