Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2017 10:49
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Čekali trojčata, ale z nemocnice odešli jen s jedním dítětem. Rodiče obětovali dvě nemocné děti, aby zachránili život jejich bratrovi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přežít mohlo jen jedno dítě.

Těhotenství patří v životě každé ženy mezi ty nejkrásnější a nejdůležitější momenty, které má možnost zažít. Očekávání vytouženého potomka hravě postaví do pozoru celou rodinu a pro budoucí rodiče začíná období, kdy budou více či méně doživotně nést odpovědnost za člověka, který přišel na svět jejich přičiněním. Je samozřejmostí, že každý zúčastněný doufá v jeho bezproblémový průběh a věří, že se narodí krásné, ale zejména zdravé dítě. Bohužel, někdy tato situace nenastane a v mnoha případech je třeba řešit skutečně nezáviděníhodnou situaci. Například i takovou jako v případě páru Murray McKirdy - Jemma Haig. 

Nejdříve se sice pár dozvěděl, že čeká ne jedno, ale rovnou tři děti, což v něm vyvolalo přímo trojnásobnou radost, ale ta netrvala dlouho. Jeden z ultrazvuků totiž ukázal, že tak jednoduché to mít nebudou a postavil je před Sophiinu volbu. Vyšetření odhalilo, že 20letá Jemma nosí v břiše dva plody oddělené plodovou blánou. Zatímco v jednom vaku se nacházel jeden plod, v tom druhém se postupně vyvíjela siamská dvojčata se společným trávicím, dýchacím a oběhovým systémem. Lékaři budoucím rodičům oznámili, že se musí rozhodnout – buď obětují dvojčata, aby zachránili život třetímu, nebo přijdou i o to třetí. Situace neumožňovala přežít všem třem.

Po zvážení všech faktorů se pár rozhodl pro tzv. selektivní redukci. Během tohoto výkonu lékaři operativně vybrali z Jemminy dělohy plody siamských dvojčat. Nebezpečí výkonu tkvělo v možnosti vyvolání potratu nebo předčasného porodu. Zpočátku se situace vyvíjela dobře, a to až do 32. týdne, kdy se poprvé vyskytly vážnější komplikace. Jemma silně krvácela a byla nucena podstoupit císařský řez. Synek Thomas vážil při narození jen něco málo přes dva kilogramy a strávil tři týdny v nemocnici. Dnes jsou matka i dítě zdraví a celá rodina se raduje z miminka, které si svůj příchod na svět doslova vybojovalo. K Abigail, prvnímu dítěti Murrayho a Jemmy, tak přibyl i bratříček.

Domů
Sdílet
Diskuse