Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2017 15:08
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Kanade si do pasu môžeš najnovšie zapísať pohlavie X. Tretia možnosť má slúžiť ľuďom, ktorí sa neidentifikujú ako muži ani ženy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kanada zavádza zaujímavé opatrenia priamo do pasov.

Kanaďania si od 31. augusta budú môcť na svojich pasoch v kolónke pohlavie vybrať tretiu možnosť. Miestna vláda sa rozhodla vyjsť v ústrety obyvateľom, ktorí sa neidentifikujú ako muži ani ženy a namiesto písmen M (muž) alebo F (žena) si do pasu nechajú zapísať písmeno X. Kanada tak chce uľahčiť tejto skupine ľudí interakciu so štátnymi orgánmi a písmeno X sa bude môcť nachádzať niele na pasoch, ale aj na ďalších dokumentov pochádzajúcich z inštitúcie Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC).

Do momentu, kým bude inštitúcia pripravená na tlač úplne nových dokumentov si budú môcť obyvatelia dodatočne a dočasne označiť svoje pasy písmenom X, ak písmená M a F neodrážajú ich identitu. Kanada tieto kroky odôvodňuje so slovami, že jej obyvatelia by sa nemali absolútne báť vyjadriť svoju identitu, nech už je akákoľvek, a predchádzanie diskriminácie založenej na rodovej identite už ošetril aj zákon Bill C-16 schválený ešte v júni. Zavedenie písmena X je podľa kanadského ministra Ahmeda Hussena dôležitým krokom k dosiahnutiu všeobecnej rovnosti medzi obyvateľmi bez ohľadu na identitu.


Domů
Sdílet
Diskuse