Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2017 10:39
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Konzumace pizzy v našem mozku spouští vyplavování opioidů. Euforické pocity po jídle nepřicházejí náhodou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový výzkum se také zabývá vlivem vyplavování opioidů na vznik obezity.

V mnoha zemích světa se v současné době vyskytují zvýšené hladiny užívání opioidů. Ty se často používají k potlačení bolesti a jejich struktura dokonce zahrnuje heroin, a proto není divu, že je lidé rádi zneužívají. Už za druhé světové války se vojáci i samotný Adolf Hitler nechali uklidňovat právě léky na bázi opioidů, avšak pokud kvůli nim lidé neumírají, pak se jim přirozeně vytvářejí v těle. Samozřejmě, naše přirozené opioidy se liší od uměle vyrobených, ale jejich dopad na náš organismus je velmi podobný. Při sexu či poslechu hudby se nám automaticky vyplavují do organismu a navozují v nás pocity slasti, euforie a spokojenosti, což se zalíbilo i výzkumníkům z Finska a ve své studii publikované v The Journal of Neuroscience propojili vyplavování opioidů v našem těle s konzumováním jídla.

Konzumace pizzy v našem mozku spouští vyplavování opioidů. Euforické pocity po jídle nepřicházejí náhodou
Zdroj: stocksnap

Již dlouho je známo, že konzumace jídla zpravidla způsobuje tvorbu opioidů v našem mozku, přičemž finští výzkumníci na tato zjištění navázali tak, že do výzkumu přidali pizzu. Díky speciální radioaktivní sloučenině, která se přilepila k opioidním receptorům v mozku, byli vědci schopni sledovat jednotlivé změny pomocí speciální kamery a ty byly sledovány ve třech fázích. První byla po noční zábavě, druhá po nápoji s vysokým obsahem kalorií a třetí po pizze. Jejich experiment skutečně fungoval, protože chutná pizza způsobila výraznější nárůst příjemných pocitů. Naproti tomu pití vysoce kalorického nápoje nepřineslo příliš příjemných pocitů, což výzkumníky překvapilo, jelikož nápoj vyplavil v mozku o mnoho více opioidů než pizza.

Konzumace pizzy v našem mozku spouští vyplavování opioidů. Euforické pocity po jídle nepřicházejí náhodou
Zdroj: Finnish Centre of Excellence in Cardiovascular and Metabolic Diseases

Výsledek experimentu Finy překvapil, protože zjistili, že při vyplavování opioidů nezáleží na subjektivních pocitech a chuti jídla, a v budoucnu by ho chtěli použít jako základ pro další zkoumání fungování lidského mozku v kombinaci s analýzou obezity. Selhání systému vyplavování opioidů má obrovský dopad na náš apetit a koneckonců i morbidní obezitu, takže finský tým se bude snažit najít způsoby, jak náš mozek ovlivnit tak, aby při přejídání omezil vyplavování opioidů a s nimi i příjemné pocity, které často stojí za tím, že člověk prostě nemůže přestat jíst.

Domů
Sdílet
Diskuse