Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2017 16:04
Čas čtení 0:00
Ľuboš Č.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?

FILMY A SERIÁLY TOM HARDY
Uložit Uložené

Byl závislý na drogách a alkoholu a jen o vlásek unikl smrti. Cesta Toma Hardyho na vrchol Hollywoodu nebyla jednoduchá.

Má pokoru, charisma k pohledání a psychicky labilní postavy ztvárňuje až s neuvěřitelnou lehkostí. Na své role se vždy připravuje s několikaměsíčním předstihem a pro věrohodné ztělesnění postavy je ochoten zajít až do extrémů. Tom Hardy se momentálně vyhřívá v záři hollywoodských reflektorů, stačilo však jedno špatné rozhodnutí a o známém herci bychom pravděpodobně nikdy neslyšeli. Jak totiž sám říká, k tomu, aby mohl pokračovat, nejdříve musel zemřít. A to téměř doslova.

Příběh Edwarda Thomase Hardyho byl zahájen v září 1977 v londýnském Hammersmithu. Rodinné zázemí známého herce vůbec nenasvědčovalo tomu, že by měl být mladý Hardy problémovým dítětem. Jako jedinému potomkovi manželů Edwarda a Anne Hardyových se malému Tomovi dostávalo hodně lásky a pozornosti. Jeho otec vystudoval Cambridge a byl poměrně známým spisovatelem, máma byla výtvarnou umělkyní. Mladá rodina byla zářným příkladem vzdělané střední vrstvy žijící na předměstí, ale klidný a nudný život se mladíkovi příliš nezamlouval.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: PA Archive/PA Images

Mnohem více mu voněly problémy a těch postupem času přibývalo. V deseti letech začal kouřit cigarety, ve třinácti už měl bohaté zkušenosti s alkoholem a halucinogeny. Začaly se množit krádeže a přicházely první potyčky se strážci zákona. Ty nakonec v chlapcových patnácti letech vyústily do zatčení za krádež Mercedesu, ve kterém se chtěl povozit. V autě však byla schovaná i zbraň a mladému Hardyho hrozilo až 14 let vězení za krádež a nedovolené ozbrojování. Vězení se mladý delikvent nakonec vyhnul jen o vlásek – v ukradeném autě s ním totiž seděl syn vlivného britského diplomata, který chlapce z problému vysekal. Jedna starost byla zažehnána, další ale rychle přicházely a následovalo vyloučení ze školy za opakující se krádeže. Z halucinogenů Tom přesedlal na crack, na kterém si rychle vybudoval závislost.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: 4DH Films

I přes vnitřní démony mladý Tom Hardy odmalička obdivoval herectví a líbila se mu myšlenka, že se na jevišti může stát někým jiným. Na naléhání své matky se jako dvacetiletý v roce 1997 odhodlal absolvovat zkoušky na prestižní Richmond Drama School, kam se díky talentu a charismatu nakonec dostal. V pozdějších rozhovorech přiznal, že právě zde získal neocenitelné zkušenosti a položil pevné základy, na nichž později postavil svůj úspěch.„Cítil jsem se jako voják, jehož vezmou na cvičiště a ukážou mu, jaké zbraně má používat. Naučili mě všechno, co jsem od herecké školy mohl chtít: jak chodit, artikulovat, jak zpívat a tančit. Naučili mě získat si publikum, ale nejvíce si cením toho, že mě naučili rozbít scénář až na slabiku a pochopit, o co v něm opravdu jde.“

Herectví sice Hardyho nesmírně bavilo, známý volnomyšlenkář ale potřeboval svobodu a škole příliš pozornosti nevěnoval. V roce 1998 se zúčastnil britské reality show Find Me a Supermodel, kterou vyhrál a vysloužil si kontrakt v modelingové branži. Z Richmondu ho následně vyloučili a ani kariéra na molech netrvala nejdéle. Hardy se však utvrdil v jednom – chtěl být hercem. „Zpočátku jsem se herectví věnoval pouze proto, aby byl na mě otec pyšný. Byl jsem jedináček a bylo to pro mě důležité. Postupem času jsem ale zjistil, že jsem v tom dobrý a chtěl jsem do herectví vložit všechen svůj čas i úsilí.“ Ještě v témže roce potvrdil své kvality a dostal se do Drama Center London, školy, která se ve světě herecké přípravy řadí mezi absolutní špičku. Zde se například setkal i se slavným irským hercem Michaelem Fassbenderem.

Britská reality show Find Me a Supermodel

Škola herce každým rokem posouvala blíž svému snu, Hardy však nelenil ani v osobním životě a po třítýdenní známosti se stihl ve věku 22 let poprvé oženit za producentku Sarah Ward. Když se v roce 2001 objevila příležitost ukázat svůj talent na televizní obrazovce, mladý Tom neváhal a působení na škole ukončil. Premiéru si odbyl v oceňované válečné mini-sérii z dílny HBO, The Band of Brothers, kde si v posledních dvou epizodách zahrál vojáka Johna Janovce. Vzápětí následovala role ve filmové snímku Black Hawk Down, ve které i přes přetlak zvučných jmen dokázal zaujmout natolik, aby si vysloužil další pracovní nabídky. O rok později se Hardy v roli hlavního záporáka objevil v sci-fi Star Trek: Nemesis (2002). Snímek sice komerční očekávání nesplnil, z pohledu marketingu však pro Hardyho šlo o zlatý důl a herec dal o sobě ve světě poprvé skutečně vědět.


Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Columbia Pictures
Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Paramount Pictures

Nabídky se začaly hrnout a zatímco byl profesionální život Toma Hardyho na vzestupu, ten osobní se ubíral přesně opačným směrem. Užívání alkoholu s drogami narůstalo a herec si v roce 2003 sáhl až na dno, když se po jednom z drogových večírků vzbudil na chodníku v kaluži krve a zvratků. „V ten den jsem zemřel a znovu se narodil,“ říká Hardy při vzpomínkách na jeho temné období a dodává, že má obrovské štěstí, že před lety neskončil mrtvý nebo zavřený ve vězení. S podporou rodičů se přihlásil na odvykačku a po jejím absolvování byl naplno odhodlán udělat za drogami a alkoholem tučnou čáru. Začal posilovat, trénovat box i smíšené bojová umění. Na záchranu manželství už však bylo příliš pozdě a po pěti letech si Hardy se Sarah Ward řekli sbohem.

Doporučeno
Recenze: Al Capone v podání Toma Hardyho nosí pleny, slintá a trápí ho halucinace. Měl bys film vidět? Recenze: Al Capone v podání Toma Hardyho nosí pleny, slintá a trápí ho halucinace. Měl bys film vidět? 13. května 2020 16:26

Herectví se stalo prioritou a v následujících letech se Hardy objevil ve více filmových a televizních projektech. Za mnohé jmenujme například Po krk v extázi (2004), kde si po boku Daniela Craiga zahrál absolventa Cambridge vařícího crack, historické drama z dílny BBC Panenská královna (2005) či hororové béčko Minotaurus (2006), ve kterém si střihl hlavní roli, ale film byl kritiky zadupaný pod černou zem. Hardy nebyl aktivní jen před kamerami, ale také na divadelních jevištích, kde opět prokázal dávku hereckého talentu. Za výkon v hrách Blood a In Arabia We'd All Be Kings získal prestižní divadelní ocenění za nejlepšího nováčka a v následujících letech si na divadelních prknech zahrál ještě ve třech dalších představeních.

Tom Hardy se svou budoucí manželkou v britském televizním filmu Bouřlivé výšiny

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Independent Television (ITV)

Hardy se sice každoročně objevoval ve více filmových projektech, větší úspěch se však zatím nedostavoval. To se změnilo v roce 2007. Za roli násilného a na alkoholu závislého narkomana/bezdomovce Stuarta Shortera ve filmu Stuart: A Life Backwards si Hardy od Britské filmové akademie vysloužil nominaci na prestižní ocenění BAFTA za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Film inspirovaný skutečnými událostmi, ve kterém si Tom Hardy zahrál se svým dobrým přítelem Benedictem Cumberbatchem, získal v Británii několik ocenění a pro 30letého herce znamenal jedno – jeho talentu si konečně začaly všímat i větší produkční společnosti.

 

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Stuart Production Ltd

Hned následující rok (2008) se pro kariéru Toma Hardyho ukázal jako zlomový. Nejdříve se v Ritchieho černé komedii RocknRolla ve vedlejší roli ukázal jako gangster Handsome Bob a následně na sebe strhl plnou pozornost rolí surového vazebního rváče Charlese Bronsona ve stejnojmenném životopisném snímku. Toho měl původně ztvárnit Jason Statham, ale kvůli vytíženosti nakonec odmítl a šanci dostal Tom Hardy. Na přípravu měl pouze pět týdnů, v jejím průběhu ale ukázal, že to s hraním myslí vážně a nebojí se jít i přes bolest. Během krátkého období každý den intenzivně posiloval a na váze nabral 20 kg. Jeho proměna nebyla úplně přirozená, na což se v budoucnu ještě podíváme, ale tvrdá práce se nakonec vyplatila. Kritici při hodnocení hercova výkonu nešetřili chválou a Hardy opět dokázal, že umí psychicky labilním postavám dodat jedinečný nádech. Sám Charles Bronson po zhlédnutí filmu v britském vězení řekl, že na světě neexistuje žádný herec, který by jeho postavu ztvárnil tak věrohodně.

 

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: 4DH Films

Herec prožíval úspěšné období a konečně se mu dařilo i v osobním životě. Alkohol a drogy nechal podle předsevzetí v minulosti a s dlouholetou přítelkyní Rachael Speed v dubnu 2008 přivítali syna Louise Thomase. Hvězda Toma Hardyho už v Británii jasně zářila, za velkou louží si však herec musel své renomé teprve vybudovat. Výrazně mu k tomu dopomohlo obsazení do megahitu Christophera Nolana, The Inception (2010), ve kterém se Hardy setkal nejen s režisérskou, ale také hereckou extratřídou. V přesvědčivém výkonu podvodníka a odborníka na sny Eamese se v konkurenci silných jmen ve vedlejší roli neztratil a obrovský úspěch filmu se jasně podepsal i na Hardyho rostoucí popularitě.

Doporučeno
Tom Hardy měl hrát mladého Wolverina. Režisér X-Men: First Class hovoří o sequelech, které nikdy nemohl natočit Tom Hardy měl hrát mladého Wolverina. Režisér X-Men: First Class hovoří o sequelech, které nikdy nemohl natočit 31. května 2019 12:28

Britský herec v tempu kvalitních výkonů nepolevoval a v nadcházejícím roce si splnil sen, když si ve vydařeném špionážním thrilleru Tinker Tailor Soldier Spy (2011) zahrál se svým hereckým idolem Garym Oldmanem. Následně se představil v rodinném dramatu z prostředí MMA, The Warrior (2011). Hardy si kvůli roli opět sáhl až na dno sil, protože každý den několik hodin trénoval bojové sporty, nabral 13 kg svalové hmoty a držel přísnou sacharidovou dietu. Během natáčení si zlomil prst, několik žeber a natrhl vaziva v pravé ruce, výsledná podoba filmu však byla velkolepá. Jedinečným ztvárněním ex-mariňáka a zápasníka Tommyho Riordana, který se po letech vrací domů, aby bojoval (nejen) se svou minulostí, si od kritiků vysloužil ovace a zároveň základnu fanoušků rozšířil o tisíce nových členů. Pozoruhodných výkonů si všimla i Britská akademie filmových a televizních umění (BAFTA), která Hardyho v roce 2011 ocenila v kategorii Největší vycházející hvězda.  

 

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Lionsgate

Od vážných rolí si dal britský herec krátkou přestávku v bláznivé komedii o milostném trojúhelníku This Means War (2012), jen aby se před kamerami s pochmurným výrazem opět objevil ve snímku Lawless z dob americké hospodářské krize. Ta vznikla na motivy skutečných událostí a zobrazovala nerozlučnou trojici bratrů Bondurantů, kteří si v těžkých poválečných časech přivydělávali pálením whisky a bojovali proti teroru šerifa Charlieho Rakese (Guy Pearce). Vrchol Hardyho kariéry přišel ještě v témže roce, kdy se podruhé objevil ve filmu slavného Christophera Nolana, tentokrát v závěrečném dílu batmanovské trilogie The Dark Knight Rises. Opět ztvárnil postavu, která je produktem své temné minulosti a opět to zvládl s lehkostí sobě vlastní.

V roli vyšinutého anarchisty Banea na plátně prověřil Batmanovu fyzickou i psychickou odolnost a každým pohybem a větou poutal diváckou pozornost. Nebyla to náhoda. V přípravách herec přibral 14 kilogramů (při výšce 175 cm vážil během natáčení až 99 kilo), trénoval irský přízvuk a přísně kontroloval mimiku svého těla, protože měl při natáčení celou dobu nasazenou masku a na obličej se tentokrát spolehnout nemohl. Nolanovo veledílo po premiéře sklidilo obrovský úspěch. Celosvětové tržby v následujících měsících překročily miliardu dolarů a všem bylo jasné, že do seznamu hollywoodských superhvězd právě přibylo jedno jméno navíc. To, že se role Banea v životopisu britského herce podepsala tučným písmem, nakonec potvrdil i samotný Hardy. „Moje kariéra byla jako klidný dětský bazén. Pak přišel Bane a hodil do něj granát.“

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Z herce se rázem stalo horké zboží a v Hollywoodu snad nebylo režiséra, který by ho ve filmu nechtěl. Namísto dalšího blockbusteru se stomilionovým rozpočtem si však Hardy za svůj nový projekt překvapivě vybral komorní drama Locke (2013). Dá se 85 minut dívat na chlapa v autě, který nedělá nic jiného, pouze vyřizuje telefonáty? Hardy s přehledem ukázal, že ano. Zároveň potvrdil své předchozí vyjádření o tom, že navzdory úspěchu Batmana zůstává nohama pevně na zemi a své role si neplánuje vybírat podle výšky provize. Ani v roce 2014 se umělec do projektů nehrne, a kromě menší úlohy židovského gangstera Alfieho Solomonse v úspěšném britském seriálu Peaky Blinders se herec objevil pouze ve vlažně přijaté snímku The Drop (2014). Zde se setkal s nejznámějším ze Sopranů, hercem Jamesem Gandolfinim, pro kterého film znamenal poslední rozloučení před jeho smrtí.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Fox Searchlight Pictures

Fanoušci si Toma Hardyho mohli dosyta užít v roce 2015, ve kterém se na plátně objevil rovnou v pěti filmech. V London Road si herec vyzkoušel premiéru ve filmovém muzikálu, větší pozornost mezi diváky však vzbudil mysteriózní thriller z dob Stalinova sovětského svazu s názvem Child 44. Zde si Hardy zahrál tajného sovětského agenta Lea Demidova, který dostal za úkol vyšetřit sérii záhadných dětských vražd. Ačkoliv byl film nabitý silnými hereckými tvářemi (Tom Hardy, Gary Oldman, Jason Clarke), trpěl nedostatkem identity a dočkal se rozporuplných ohlasů.

Podstatně lépe dopadla gangsterka Legendy zločinu, v níž si Hardy střihl svou první dvojroli a ztvárnil nechvalně známá dvojčata Reggieho a Rona Krayovy. Herec přiznal, že natáčení patřilo k nejtěžším v jeho životě. Na place si sice zlomil palec a v scéně s bitvou v hospodě následně i kotník, skutečným důvodem ale bylo, že bratři si byli podobní asi jako den a noc. Zatímco Reggie byl gangster se stylem a noblesou, Ron byl agresivní psychopat.„Nebylo těžké zahrát dvě rozdílné postavy. Skutečnou výzvou bylo přesvědčit diváky, že je nehraje jeden herec,“ vzpomíná Hardy.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Cross Creek Pictures

Legendy zločinu ani Child 44 sice moc vody nerozvířily a na snímky se poměrně rychle zapomnělo, rozhodně to však neplatilo o Hardyho dalších dvou filmech. V květnu 2015 do kin dorazila apokalyptická pecka Mad Max: Fury Road a kritici otevřeně mluvili o nejlepším akčním filmu poslední dekády. Věrohodně zobrazený svět, nemilosrdné akční tempo, poctivé filmařské efekty či vynikající herecké výkony. To vše se na obrovském úspěchu podepsalo a Hardy se ve společnosti Charlize Theron (která mu mimochodem během natáčení při jedné ze scén zlomila nos) opět předvedl v plné parádě. Film si nakonec dokráčel pro 10 nominací na Oscara a do zisku slavné sošky přetavil 6 z nich.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Warner Bros. Pictures / Jasin Boland

Jeden jediný film byl v počtu oscarových nominací (14) za rok 2016 úspěšnější a Tom Hardy se objevil i v něm. Surový naturalistická snímek The Revenant v čele s Leonardem DiCapriem byl třešničkou na filmovém dortu roku 2015 a Hardyho přesvědčivý výkon ve vedlejší roli mu vysloužil jeho vůbec první nominaci na Oscara. Ironií je, že britskému herci se do projektu absolutně nechtělo a dokopal ho k němu až DiCaprio, se kterým se spřátelil během natáčení The Inception. „Přečti si scénář ty idiote! Je to mistrovské dílo a Alejandro je génius! vzpomíná Hardy se smíchem na telefonát s Leem, díky kterému se projektu upsal. Zlatou sošku nakonec za postavu lovce kožešin Johna Fitzgeralda nezískal, na film a brutální závěrečný střet dvou hereckých titánů však milovníci filmu budou vzpomínat ještě hodně dlouho.


Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Hardy si následně zopakoval účinkování v Peaky Blinders a naplno se realizoval také ve svém vlastním seriálu Taboo. V něm si zahrál dobrodruha s temnou minulostí Jamese Delaneyho, který přichází do před-viktoriánské Anglie, aby probral obchodní impérium svého zesnulého otce. Na velkém plátně si v tomto roce Hardy již potřetí nasadil masku a do třetice si zopakoval spolupráci s režisérským mágem Nolanem v jeho válečném počinu Dunkirk. Většinu času bylo sice na plátně vidět pouze Hardyho hlavu, navíc s nasazenou maskou, ani to však neodradilo Christophera Nolana, aby herci vzdal za výkon poklonu.„Tom opět ukázal, že je Tom. To, co dokáže zahrát pouze s očima, daleko přesahuje to, co jiní dokáží ztvárnit celým tělem. Takový velký talent má tento herec. Je opravdu výjimečný.

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: Warner Bros. Entertainment

Úspěšné období hollywoodská superstar momentálně prožívá i v osobním životě. Vztah s Rachael Speed, s níž má prvního syna, se sice v roce 2009 rozpadl, herec ale netruchlil dlouho a hned v následujícím roce se zasnoubil s herečkou Charlotte Riley (Edge of Tomorrow). Pár se oženil o čtyři roky později a v říjnu 2015 na světě přivítal syna Wolfganga. Hardy se aktivně věnuje charitě, je hlavní tváří britské organizace Prince's Trust, kde pomáhá mladým delikventům vyrovnat se s problémy. Boxu a bojovým sportům se věnuje dodnes, rád si zatrénuje s vojáky Královského námořnictva. Každoročně se objevuje v žebříčcích nejpopulárnějších, nejvlivnějších či nejlépe oblečených světových celebrit, nadále však zůstává skromný a prohlašuje, že spíše než herce sám sebe vidí jako divadelního umělce. Alkoholu se mimochodem herec nedotkl od roku 2003

Tom Hardy v životě narazil na úplné dno, aby se později stal jedním z nejlepších herců současnosti. Co o tomto skvělém herci ještě nevíš?
Zdroj: BBC / FX Network

Kde Toma Hardyho uvidíme nejblíže? S hercovým jménem se momentálně spojuje hned několik projektů. Potvrzeny byly dvě další série Taboo, s natáčením se má začít počátkem příštího roku. Šeptá se, že před Vánocemi by se Hardy mohl objevit v zimním blockbusteru Star Wars: The Last Jedi. Komiksoví fanoušci už v příštím kalendáři červeným zakroužkovali 15. října, kdy má premiéru R rating Venom a Hardy si v něm zahraje hlavní roli. Ve spolupráci s Netflixem bychom herce mohli dále vidět i jako člena Navy SEALs v akční snímku War Party, inspirovaném skutečnými událostmi.

Podobně na tom má být i válečné drama My War Gone By, I Miss It So od režiséra Gavina O'Connora, v němž by měl Hardy ztvárnit válečného reportéra závislého na smrti a adrenalinu. O práci se tedy charismatický herec rozhodne nebojí, a to jsme ještě nezmínili, že se upsal i dalším dvěma pokračováním Mad Maxe. Máme se na co těšit.

Domů
Sdílet
Diskuse