Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2017 19:51
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

16metrové vlny, zničený ostrov, miliony lidí bez elektřiny. Hurikán Irma tvrdě zkouší Karibik a brzy i USA

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Živel o rozloze Francie pustoší vše co mu přijde do cesty. Nešetří domy, silnice, stromy ani živé bytosti.

Lidé bouřky milují, nebo nenávidí. V našich končinách lemují krajinu převážně v období léta a nejednou dokážou nadělat pořádný rozruch. Buď se jejich vinou odtrhnou střechy, vytopí sklepy, polámou stromy, zaplaví ulice nebo způsobí jiné materiální škody, nedejbože smrt. Znáte to, v dálce se začne mračit, pomalu se zvedá vítr, padnou první kapky a je to. Do pár hodin všechno vymizí. Úplně jinou situaci ale momentálně zažívají obyvatelé Karibiku a jihovýchodu Spojených států amerických. Od Atlantiku se směrem na pevninu přesouvá největší letošní bouře. Konkrétně jde, jak jste již zachytili z médií, o hurikán Irma. Tropická cyklóna už mezitím stihla získat nejvyšší kategorii – 5.

16metrové vlny, zničený ostrov, miliony lidí bez elektřiny. Hurikán Irma tvrdě zkouší Karibik a brzy i USA
Zdroj: UWM/SSEC/CIMSS, William Straka III

Jak informuje portál pravda.sk, Irma si pátou kategorii udržuje již přes 30 hodin, čímž se stal nejdéle trvajícím hurikánem 5. kategorie na světě. Rekord stále navyšuje. Silný vítr o rychlosti až 297 kilometrů za hodinu, déšť, spoušť. Důsledky jsou velmi špatné. Nejhůře zatím dopadl ostrov Barbuda (součást státu Antiqua a Barbuda). Žije na něm sotva 1 600 obyvatel a jelikož má nejvyšší bod nad úrovní moře jen 38 metrů, až 90 % domů bylo zničeno a poškozeno. Když budeme tvrdit, že byla Barbuda srovnána se zemí, vůbec nepřeháníme. Lépe nedopadly ani okolní ostrovy, kde jsou přerušeny dodávky elektřiny a statisíce lidí jsou bez vlastní střechy nad hlavou. Velké škody zaznamenává i Portoriko, Dominikánská republika i menší ostrovy, ale lehké to nebude mít ani Kuba, Bahamy či Florida. Organizace spojených národů prohlásila, že hurikán „zasáhne do života“ až 37 000 000 obyvatel.

Embed from Getty Images

Obchody v místech, kam bouře směřuje, se vyprazdňují. Skupuje se voda, potraviny, oblečení. My v Česku si jeho sílu neumíme hodnověrně představit. Jako ukázky nám mohou sloužit alespoň videa, která poukazují na nepříjemné řádění přímo z místa činu.

Domů
Sdílet
Diskuse