Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2017 9:03
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Údajně nejkrásnější automobil na světě: Jaguar E-type Zero spojuje moderní výbavu s designem ze 60. let

TECH
Uložit Uložené

Tesla je na pozoru.

Není asi žádným velkým překvapením, že stále více těžké váhy z automobilového průmyslu začíná pomaličku, ale jistě přesměrovávat svou pozornost na elektrický pohon a vše, co s ním určitým způsobem souvisí. 

Konec několik desítek let trvající éry fosilních paliv je již za dveřmi. Proto se stále více evropských zemí, mezi nimiž nechybí Francie nebo dokonce takové Německo, pohrává s myšlenkou zákazu prodeje i užívání aut fungujících prostřednictvím spalovacích motorů. A přestože jde zatím jen o vzdálenou budoucnost, britský výrobce prémiových kousků nenechává nic náhodě a ještě před oficiálním začátkem akce JLR Tech Fest ukázal něco, co lze považovat za oživení sportovní legendy E-type.

Automobilka Jaguar Land Rover chce s fungujícím prototypem zjistit, jaký by byl zájem ze strany potenciálních zákazníků, pokud elektromobil E-type Zero přinesou na spotřebitelský trh. 

„Naším plánem je vdechnout nový život do klasických vozidel,“ prozradil na margo představení Tim Hannig, člen vrcholového managementu automobilky a současný šéf divize Jaguar Classic. Uvedená slova v podstatě prozrazují, že nejde o poslední retro kousek z jejich portfolia, který prošel modernizací. Jak jsme se mimo jiné dozvěděli, po roce 2020 hodlají přinést podstatně více modelů poháněných elektřinou.

Jaké jsou tedy specifikace?

Roadster nese karoserii v klasickém kabátě ze 60. let, ale ve svých útrobách skrývá náklad pokročilých technologií, a to včetně 40kWh baterie. Ta prý zvládne po plném nabití poskytnout dostatek šťávy na ujetí zhruba 270 kilometrů. Nabití z nuly na stovky potrvá přibližně šest až sedm hodin a co se týče akcelerace, 220kW elektrický pohon zvládne zrychlit z nuly na necelou stovku za 5,5 sekundy. 

Minimalistický interiér novinky Jaguar E-type Zero nabízí kombinaci dřeva a materiálu z kovu nebo uhlíkových vláken, čili i v této oblasti výbavy je možné vidět snahu propojit klasiku a moderní vizuální prvky. Uživatel má navíc k dispozici dva displeje, přičemž jeden slouží k zobrazování aktuálních informací souvisejících s pohybem elektromobilu a pomocí toho druhého může prostřednictvím dotyku prstu ovládat palubní systém.

Domů
Sdílet
Diskuse