Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. září 2017 9:48
Čas čtení 3:25
Adam Novosad

Žena strávila 18 let v náboženské sektě, kterou založil její pedofilní dědeček. Příběh jako z Handmaid's Tale přináší znechucení

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Novozélandská sekta je nebezpečná.

Seriálový svět se již vzpamatovává z šílenství po Game of Thrones a vrací se do starých kolejí, v nichž hraje důležitou roli i seriál s názvem The Handmaid's Tale. Příběh o dystopické budoucnosti a ženách odsouzených do pozice obyčejných objektů se schopností otěhotnět a vynosit dítě se sice zdá příliš přitažený za vlasy na to, aby se mohl odehrát i ve skutečném životě, ale na naší planetě existuje řada náboženských sekt a kultů, kde bys našel prvky jako vystřižené ze seriálu. Už v roce 1969 založil sektu s názvem Gloriavale Christian Community pastor Neville Cooper, přičemž Neville dostal jako rodilý Australan pozvánku na Nový Zéland, aby tam přišel šířit křesťanskou víru. Vše se najednou zvrtlo a namísto křesťanské víry se chlapík, který si říká i Hopeful Christian, pustil do vymývání mozků mnoha žen i mužů.


Sekta fungující jako nezávislá komuna na jihu Nového Zélandu byla dlouhých 18 let domovem i pro samotnou vnučku zakladatele. Lilia Tarawa si v dětství neuvědomovala, že její dědeček vykazuje extremistické a fundamentalistické projevy, podle kterých začal řídit svou sektu, a tak se podřídila tomu, co jí bylo přikázáno. Jako malá holčička zpočátku vnímala pouze to, že dívky všechno provádějí spolu a učí se spolupracovat, jenže neměla šanci uvědomit si, že její dědeček nejenže omezoval osobní svobodu mnoha žen, ale dívky ještě obtěžoval, za což byl v roce 1995 dokonce pravomocně odsouzen, když se ukázalo, že sexuálně napadl několik dívek ve věku od 12 do 19 let. Spolupráce mezi ženami od útlého věku jen předznamenávala to, co přišlo po oslavách 16. narozenin. Speciální ceremonii musí absolvovat každá žena v sektě a jejím cílem je vytvořit z dívek osoby podřízené mužům, které odmítnou sex před manželstvím, potraty i antikoncepci.

Lilia jako vnučka zakladatele celé sekty neměla žádné zvláštní výhody. Jako malé šestileté děvčátko ji dokonce vlastní děda zesměšnil před celým okolím, protože nahlas přečetl hodnocení ze školy, ve kterém ji učitelé popisovali jako rozenou vůdkyni. Na margo hodnocení dědeček prohlásil, že on ve své komunitě nepotřebuje mít žádné panovačné ženy a hned jí nařídil, aby se více podřídila a přestala vystrkovat růžky. Samozřejmě, pokud člověk v komunitě rozkaz neuposlechl, rychle se dočkal staromódního fyzického trestu. Hierarchie v komunitě vypadala tak, že na vrcholu žebříčku byli muži, pod nimi ženy a děti byly na úplném dně, takže i u nich se uplatňoval základní princip toho, že všechno patří všem a cokoliv je třeba sdílet. Nebylo proto ničím neobvyklým, že různé matky kojily za den nejen vlastní děti, ale i hromadu cizích a jinak to nebylo ani při pojídání či modlení.

Nikdo neměl povolení k tomu, aby se druhého člověka zastal v momentě, kdy se mu chování k němu nezdálo spravedlivé, protože za každým rohem se ukrýval konečný trest v podobě Božího hněvu, zatracení a žhavého pekla. Ženy si svou podřízenost vůči mužům musely vytrpět v mnoha ohledech a jedním z nich bylo i oblečení. Seriál The Handmaid's Tale se dokonce inspiroval tradičním oblečením v této novozélandské sektě, kde jsou ženy zahalené od hlavy po paty a musí si dávat pozor, aby prý neprovokovaly muže.


Život v sektě nakonec po 18 letech Lilia díky šťastné souhře okolností opustila. V kultu už měla připraveného svého budoucího ženicha, který byl obvykle o pár desítek let starší, a nebýt jejích starších sourozenců, kteří se proti vládě svého dědy vzbouřili a po skandálu ze sekty utekli, možná by Lilia patřila do komunity dodnes a stále se cítila provinile za jakoukoliv bezvýznamnou věc. Její rodiče se s ní přestěhovali do domu mimo komunity, i když stále zůstaly členy sekty, avšak Lilia si začala uvědomovat, jakou volnost pozoruje všude kolem sebe. Ostatní dívky chodily s propíchanýma ušima a v bláznivých tričkách, zatímco ona byla zvyklá na totální poslušnost a nejkonzervativnější oblečení.

Svět tam venku ji postupem času pohltil a později se pomalu učila základy běžného života. Pochopila, že mít sex není hříchem a neskončí kvůli tomu v pekle, a myšlenka rovnosti mezi muži a ženami ji po 18 letech v psychické i fyzické tyranii ohromila. O pár let později se do Gloriavale přišla podívat jako návštěvnice, která je jen na krátké exkurzi, ale její děd o ni ani zrakem nezavadil a kompletně ji ignoroval. Pokud jednou sektu opustíš, už nikdy se do ní nemůžeš vrátit zpět a i když to Lilia naštěstí neplánuje, stále se najde dost rodin, které fundamentalisticky smýšlejí natolik, že se jim život v sektě zamlouvá.



Domů
Sdílet
Diskuse