Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2017 14:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Oceán po hurikánu Irma zmizel i na Floridě. Lidé kráčeli desítky metrů po místech, kde byla před pár hodinami voda

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Americký poloostrov zažívá mohutné záplavy i doznívající hurikán.

I americká Florida zažívá v posledních hodinách nárazy silného větru a záplavy způsobené hurikánem Irma. Právě Irma, která srovnala množství karibských ostrovů se zemí, včera způsobila vzácný přírodní fenomén, když na Bahamách vysála oceán z pláží a lidé jen nevěřícně pozorovali odhalené oceánské dno bez charakteristické tyrkysové vody. Po přesunu hurikánu nad americký poloostrov se již v Miami objevily masivní záplavy, ale hůř je na tom oblast u města Tampa, kudy právě prošlo oko, a tedy centrum hurikánu, a zopakovalo fenomén z Baham.

Ze zátoky Tampa Bay se najednou vypařila všechna voda a navzdory výrazným varováním od meteorologů, že voda se jen tak neztratila a za několik hodin, i když nikdo nedokáže přesně předpovědět kdy, se bude vracet a je možné, že i s mnohem větší intenzitou a silou. Nízký tlak v oku hurikánu vodu z pobřeží odtáhl a v takové situaci je maximálně nezodpovědné vydat se objevovat, co voda odkryla. Varování však stovky obyvatel Floridy ignorovaly a vydaly se na procházku po odhaleném oceánském dně, přičemž mnozí z nich zašli desítky či stovky metrů od břehu, čímž riskovali své životy. Hurikán Irma momentálně meteorologové klasifikují jako hurikán první kategorie, takže rychlost větru už nedosahuje rekordních čísel, avšak mnohé části Floridy trpí mohutnými záplavami a nepřetržitými bouřemi, které přišly společně s hurikánem.




Domů
Sdílet
Diskuse