Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2017 15:23
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

90letá česká babička tráví dny malováním úchvatných ornamentů. Vyzdobit místní kapličku zvládla jen pomocí jednoduchého štětce

KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Anežka Kašpárková je jasným důkazem toho, že věk je jen číslo.

Někdo ve volném čase hraje hry, jiný zase sportuje. Fascinující 90letá obyvatelka české vesničky Louka se zase rozhodla zkrášlovat stavby ve své obci, a to nádhernými malbami. Zatímco jiní důchodci podobného věku tráví čas v domovech důchodců, vitální babička Anežka Kašpárková se věnuje umění. Kdysi pracovala v zemědělské oblasti, ale ve vyšším věku narazila právě na tento styl umění, který je v dnešní době opravdu unikátní.

Anežka totiž ve volném čase, během jara a léta, dekoruje svou vesnici nádhernými květinovými vzory inspirovanými tradičním moravským uměním. Ke svému dílu používá jen modrou barvu a štětec, pro média prohlásila, že i přes množství fanoušků to vše dělá jen pro radost: „Jakápak já jsem umělkyně, akorát mě to baví a chci pomáhat.

Sympatická babička je jasným důkazem toho, že věk je jen číslem a i přesto, že je její číslo skutečně vysoké, dokáže prosedět hodiny na dece, na čerstvém vzduchu a jen se štětcem v ruce. Lidová malířka už stihla modrými ornamenty vyzdobit místní barokní kapli z 18. století, celá práce jí zabrala několik namáhavých a únavných dní. Anežka myslí na všechno a v rodině už má i svou nástupkyni, její 38letá příbuzná je totiž horlivou žačkou.

Domů
Sdílet
Diskuse