Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2017 19:30
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Forza Motorsport 7 je žhavým kandidátem na nejkrásnější a nejlepší závodní hru roku (Recenze)

TECH
Uložit Uložené

Očekávané závody Forza Motorsport 7 jsou konečně tu. Jak se nám hra líbila?

Sex, jídlo a předjetí soupeře jen pár metrů před finišem na cílové rovince. Tohle jsou tři největší slasti v životě člověka a právě tu třetí vám dokáže poskytnout nová Forza Motorsport 7. První dvě si budete muset obstarat někde jinde. Očekávaný sedmý díl série se na scénu přiřítil ve velkém stylu a pod kapotu této vytuněné nádhery jsme se podívali i my. Na vlastní kůži jsme se tak přesvědčili o tom, že hra výkonem ani za mák nešetří a konkurenci sleduje ve zpětném zrcátku.

Recenzování proběhlo na konzoli Xbox One S a hru si můžete pořídit například v obchodě Ciernydrak.sk

Forza Motorspost 7 (Recenze)
Forza Motorspost 7 (Recenze) Zdroj: Ciernydrak.sk

Forza Motorspost 7 (Recenze)
Forza Motorspost 7 (Recenze) Zdroj: Microsoft/Forza Motorsport 7

Láska na první pohled

Jeden z hlavních rozdílů oproti dřívějším dílům je patrný již při prvním letmém pohledu, a tím je grafický pokrok, který si hra pod rukama tvůrců z Turn 10 Studios prošla. Aby taky ne, vždyť je to právě Forza Motorsport 7, která má jakožto jeden z předních titulů využít plný potenciál očekávané konzole Xbox One X (Project Scorpio) a vytěžit maximum z proklamovaného 4K obrazu při 60 snímcích za sekundu bez sebemenších kompromisů. Nutno však podotknout, že hra vypadá a běží skvěle i na současné konzoli Xbox One S a troufám si tvrdit, že žezlo pro nejhezčí závodní hru na trhu po právu patří právě počinu od redmodských vývojářů.

A samozřejmě přitom nezáleží, za jaké denní doby se závod odehrává. Všechny detaily si sice nejvíce vychutnáte za denního světla, kdy se paprsky oslnivě odráží od plechu vašeho nablýskaného krasavce, ale ani se západem slunce a příchodem tmy hra ze svého půvabu pranic neztrácí – naopak. Jízdu pod měnící se oblohou totiž doprovází plejáda podmanivých efektů a grafických vjemů, kterými se budete kochat stejně jako fantastickými modely vozidel. Ty navíc znějí stejně dobře jako vypadají a díky starému známému režimu Forzavista si je do jednoho můžete důkladně prohlédnout od karoserie přes interiér až po motor. Proto pokud patříte mezi milovníky aut, připravte si bryndák – u Forzy se vám budou hromadit sliny v ústech jako obtloustlému dítěti ve Wonkově továrně na čokoládu.

O nic méně půvabné pak není ani dynamické střídání počasí, které je pro sérii novinkou. To do hry zároveň přináší vítaný element nutnosti dokázat se přizpůsobit aktuálním podmínkám na trati, a tak zatímco jednu zatáčku na suché dráze projedete s naprostým přehledem, o pár kol později na tom samém místě po náhlé průtrži mračen můžete už při troše nepozornosti vyletět do písku (díky bohu za Rewind). Je jen škoda, že dynamické počasí nefunguje pořád, ale jen na vybraných okruzích a nejedná se tedy bohužel o univerzální prvek.

Forza Motorsport 7 je žhavým kandidátem na nejkrásnější a nejlepší závodní hru roku (Recenze)
Zdroj: Microsoft/Forza Motorsport 7

Nálož pod kapotou

Forza Motorsport 7 však není hra, která vyniká pouze po audiovizuální stránce, ale rovného konkurenta byste jí jen marně hledali i na poli obsahu, kterým je napěchovaná až k prasknutí. K dispozici máte celkem 32 tratí s přibližně 200 různými variacemi, na kterých se podíváte mimo jiné na legendární „Severní smyčku“, dále do zasněžených Alp, prosluněné Dubaje, lehce zachmuřené Prahy a celé řady dalších koutů světa.

To ale stále není to nejlepší. Zlatým hřebem je totiž vozový park čítající ohromných 700 exemplářů, které berou dech detailním zpracováním jak zvenčí, tak i zevnitř při jízdě z pohledu řidiče. Všechna auta jsou roztříděná do pěti kategorií podle stupně vzácnosti, přičemž nákupem dostupných kousků si hráč zvětšuje své sběratelské skóre a postupně si tak odemyká další a lepší modely. Ať už tedy vaše srdce prahne po BMW z osmdesátých let, staré formuli, trucku nebo třeba nejnovějších hypersportech, všechno tu je. Na své si tedy jednoznačně přijde i ten nejvybíravější hráč.

Obří rozměr nové Forzy ostatně dokládá i kariéra, ve které se dá snadno utopit až několik desítek hodin. Tento režim nazvaný Forza Driver’s Cup je rozčleněný do pěti šampionátů a hráč se v něm vydává na cestu stát se tím nejlepším závodníkem ze všech. Každý ze šampionátů se pak skládá z několika dalších menších turnajů v různých automobilových kategoriích a díky nasbíraným zkušenostním bodům z nich se může hráč posouvat krok za krokem dál až k té nejcennější trofeji.

 

Variabilita závodů v kariéře je dle mého názoru díky střídajícím se typům vozů a tratím dostatečná, ačkoliv bych si dokázal v tomto směru představit ještě jisté zlepšení, neboť místy jsem nabýval dojmu, jako bych jeden a ten samý okruh jezdil o něco častěji než ty ostatní, ale ve výsledku se však o nic zásadního, co by dojem ze hry kazilo, nejednalo a jízdu jsem si po celou dobu hraní užíval. Běžné ježdění si navíc můžete sem tam osvěžit zábavnými výzvami zaměřenými na srážení kuželek nebo projíždění mezi kužely. Nechybí pak ani dlouhé vytrvalostní závody, které vás zaměstnají i na několik hodin.

Pro zkušené i nováčky 

Co se týče náročnosti, hra nabízí poměrně bohaté možnosti, jak si hru nastavit a přizpůsobit. Takže i když jste u žádné závodní hry už celé roky neseděli, nemusíte mít obavy. Na nejnižší nastavení totiž hra vychází hráči velmi vstříc a s pomocí nejrůznějších asistencí nepotřebujete s daným žánrem žádné valné zkušenosti, abyste dokázali vítězit. Forza má však co nabídnout i těm, kteří mají rádi výzvu a potrpí si na více realistických podmínkách, ačkoliv se pořád nejedená o žádnou věrnou simulaci. V takovém případě už jedete takříkajíc na vlastní pěst a vše záleží jen na vašich schopnostech.

S náročností se však samozřejmě nepojí pouze asistenti a chování vozu, ale také úroveň vašich umělých soupeřů. Forza Motorsport 7 využívá technologii Drivatar, která ve zkratce generuje protivníky na základě algoritmu skutečných hráčů, což má ve výsledku přinést jejich uvěřitelnější a agresivnější chování. Jejich umělá inteligence není špatná, ale místy se zdá být trochu dvousečná, neboť často vám sice dávají skutečně zabrat a dokáží být pořádně nepříjemní, někdy se ovšem zase bezdůvodně dopustí nějaké podivné chyby. Umělí jezdci tedy mají své mouchy, v celkovém měřítku je však jejich kvalita pořád na dobré úrovni a jízda proti nim mnohdy přináší vskutku intenzivní souboje.

Ty nejtvrdší střety pak můžete zažít ve zdejším multiplayeru, ve kterém se proti sobě může utkat až 24 závodníků. Zde na vás čekají ligy a závody v několika různých kategorií, ve kterých můžete utopit stejné moře času jako v singleplayeru, ačkoliv musíte počítat s jistou frustrací, která plyne z často bezohledného ježdění soupeřů. Ti mají totiž ve zvyku při každé příležitosti vyrážet z tratě ostatní hráče.

Forza Motorsport 7 je žhavým kandidátem na nejkrásnější a nejlepší závodní hru roku (Recenze)
Zdroj: Microsoft/Forza Motorsport 7

Vady na kráse 

Bohužel se však najdou i vážnější nedostatky, které hře trochu zbytečně škodí. Tou nejčastější nepříjemností je dosti dlouhé načítání závodů, které se nezřídka kdy dokáže vyšplhat až k jedné minutě. Při prohlížení jednoho z mých čtyřkolových hřebců v režimu Forzavista taky auto prazvláštně vzlétlo do vzduchu a hned se zase vrátilo na místo. V jednu chvíli mi pak hra zcela spadla.

Nepotěší ani poněkud slabě zpracované zajíždění do pit stopů, kde si hráč během závodu může nechat opravit vůz, doplnit palivo a podobně. Nedočkáte se zde totiž pohledu na žádné hbité mechaniky, ale hra namísto toho pouze převezme řízení a provede vás prázdnou stanicí, zatímco sledujete tabulku s vaší pozicí a zbývajícím časem do konce oprav.

Od hry neočekávejte ani žádné realistické kolize a poškozování vozů. Forza Motorsport 7 se totiž pyšní licencemi na automobilové značky od A až do Z, a ty si zkrátka už tradičně nepřejí vidět své modely s příliš pomačkanými plechy a uraženými nárazníky. Ano, na vyšší obtížnost se sice poškození vozu na jeho vlastnostech do jisté míry projeví, nejedná se však o nic zásadního a ani tvrdý náraz v plné rychlosti s autem nic moc neudělá.

Forza Motorsport 7 je žhavým kandidátem na nejkrásnější a nejlepší závodní hru roku (Recenze)
Zdroj: Microsoft/Forza Motorsport 7

Je toho ještě spousta, co by se o nové Forze dalo napsat, jak totiž již bylo několikrát zmíněno, hra je to opravdu velká. Zmínit tak můžeme například ještě propojení se službou Forza TV, aplikací Forza Hub, tabulky, možnost sdílení záběrů ze skvělého foto módu, nákup nových kombinéz pro vašeho závodníka, úpravy vozů a nechybí ani spousta dalších drobností a příjemných doplňků, kterými se ve hře můžete dlouhou dobu bavit i mimo závodní okruh.

Závody roku? 

Forza Motorsport 7 sice není dokonalou závodní hrou, nemá k ní však příliš daleko, a i přestože se prostor ke zlepšení najde, je i tak pekelně zábavná a nabízí skutečně gigantickou porci obsahu, který vám bez problému vystačí na dlouhé desítky hodin. Titul kromě toho dává hráči příležitost přizpůsobit si svou jízdu prostřednictvím široké škály nejrůznějších možností a navíc dokáže okouzlit svou prvotřídní audiovizuální stránkou. Pokud tedy patříte mezi hráče, kteří si nepotrpí na věrné simulaci a hledají o něco přístupnější závodní titul, než jakým jsou třeba Project Cars 2, s Forzou Motorsport 7 nemůžete šlápnout vedle. 8,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse