Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2017 15:07
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Hlavní designér z Applu: Na smartphonu bez rámečků jsme pracovali pět let před představením iPhonu X

TECH
Uložit Uložené

Jony Ive prozradil, že displej přes celou přední stranu jim není až tak cizí. Museli však čekat na technologie.

Nová desítka nezaujala pozornost jen celého fanklubu kalifornského výrobce, ale i těch, kteří stojí na opačné straně řeky. iPhone X lze z téměř každého úhlu pohledu považovat za smartphone, který se dokáže vyrovnat současné těžké váze s operačním systémem Android, kam patří takový Samsung Galaxy Note8 nebo čínský klenot Xiaomi Mi MIX2. Nejzajímavější je však beze všeho jeho design, protože 82,9 % přední plochy prémiového těla pokrývá pestrobarevný Super AMOLED panel, a to ho řadí mezi naprostou špičku.

Dvorní designér Applu ale tvrdí, že s podobnými vizuálními koncepty si pohrávali dávno před představením očekávané high-end novinky. Nemluvíme tu o roku, dvou a dokonce ani o třech letech.

Jak prozradil během americké akce TechFest, na jejich vizi přinést takzvaný edge-to-edge displej začali pracovat přibližně pět let zpátky, ale jediné, co mohli, bylo hrát si s prototypy. Technologická řešení, která potřebovali kvůli výstřednímu konstrukčnímu provedení, byla v té době příliš drahá a pár z nich dokonce ještě ani neexistovalo. Výroba něčeho takového proto nepřipadala v úvahu.

„Existují určité nápady, které máme, ale čekáme na technologii, aby nás doběhla,“ uvedl na margo několikaletého vývoje zcela nového designu pro nadcházející iPhony. Finální práce na tom, s jakým přišla před nedávnem desítka, přitom trvaly zhruba ty dva roky.

Rok 2017 je však jiný, což můžeme vidět i na několika letošních vlajkových modelech od konkurenčních výrobců z mobilního průmyslu. Ceny součástek postupem času klesly na přijatelnou hranici a protože tak díky tomu nemusí citelně zvyšovat cenovky, nic jim už nebrání v tom, aby obohatili své esa o stále žádanější moderní poměr mezi konstrukcí zařízení a jeho zobrazovacím panelem.

Domů
Sdílet
Diskuse