Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2017 19:01
Čas čtení 4:03
Radka T.

20 nejbizarnějších zákazů a omezení, které jsou možné jen v Severní Koreji

20 nejbizarnějších zákazů a omezení, které jsou možné jen v Severní Koreji
Zdroj: Unsplash / rawkkim
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mnoho věcí, bez kterých si nedokážeme představit život, je v Severní Koreji zakázaných.

Severní Korea v čele se svým vůdcem Kim Čong-unem je záhadná země, která se sice pomalu otevírá turistům, ale ti z ní odcházejí s pořádně smíšenými dojmy. Někteří se netají nočními můrami až depresemi, které je doprovázejí i tehdy, kdy už jsou dávno v bezpečí svých domovů. Jistě víš, že mnoho věcí je v této zemi omezených nebo úplně zakázaných. Několik mýtů, které o této zemi kolovaly, se nakonec ukázalo být pravdivých. Toto je 20 věcí, které jsou v Koreji zakázány nebo výrazně omezeny.

1. Modré rifle se nenosí

U nás (a vlastně skoro v každé zemi na světě) zcela běžná záležitost, až na Severní Koreu, kde jsou modré džíny výsostně zakázány. V této uzavřené zemi představují symbol světového imperialismu. Takže, pokud denim, tak jedině černý, a tím by se měli řídit i zahraniční návštěvníci.

fashion
Zdroj: Unsplash / Lexie Barnhorn

2. Kreativní účesy neznají

Možná sis i ty prošel těmi nejbláznivějšími vlasovými kreacemi včetně barev či střihů, ale obyvatelé Severní Koreje mohou o něčem takovém jen snít. Ve skutečnosti však zřejmě ani netuší, že nějaké kreativní účesy vůbec existují. V místních kadeřnictvích je doporučených pár vhodných účesů pro muže i ženy, ale nejčastěji letí účesy podle vzoru vůdce, ženy preferují bob, se kterým nic nepokazí. Ženy mají přitom povolených více účesů než muži – 18, přičemž páni si mohou vybrat z 10 účesů.

korean people
Zdroj: Unsplash / Akson

3. Omezená televizní nabídka

V Severní Koreji jsou jen tři televizní kanály. Lidé proto nemají téměř vůbec na výběr, co budou moci sledovat. I toto omezené množství televizních stanic má přitom své zákonitosti. Dvě z nich jsou k dispozici pouze o víkendech a třetí lze sledovat jen ve večerních hodinách.

tv, televize
Zdroj: Unsplash / Nabil Saleh

4. Wi-Fi neexistuje

Mobilní zařízení nemají přístup ani do intranetu Kwangmyong, natož aby měla Wi-Fi. Zakázané jsou také všechny mezinárodní webové stránky, aniž by měl někdo vysoké postavení. Běžný smrtelník se na ně nedostane.

wifi
Zdroj: Unsplash / Franck

5. Kondomy ani tampóny nejsou dostupné

V civilizovaném světě se páry chrání před početím i pomocí kondomů a mnoho žen používá během svých dní tampony. Naproti tomu, většina Severokorejců ani neví, že nějaké kondomy existují. Kdysi se sice objevily na černém trhu, ale nezaznamenaly větší poptávku. Něžné zástupkyně obyvatelstva zas nenajdou v obchodech tampóny, místo toho jsou odkázány na tkaninu, kterou je třeba po použití dobře opláchnout.

condom
Zdroj: Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

6. Zákaz lokální měny pro turisty

I když jsou pro Kimův režim Spojené státy nepřítelem, dolary mu absolutně nesmrdí. To je zároveň jedna z jmen, kterými se může v Koreji platit. Dále jsou povolena eura, jüany či jihokorejské wony.

peníze, dolary
Zdroj: Pexels/Alexandr Mills/volně k užití

7. Paranoidní zákaz sušenek

Už je to pár let, co svět obletěla zpráva o tom, že Kimův režim zakázal malé čokoládové sušenky známé jako Choco Pies. Problémem je, že sušenky z Jižní Koreje se staly mimořádně populárními. Paranoidní vláda si však myslela, že by kvůli tomu mohly ohrozit režim, případně podpořit povstání.

choco pie
Zdroj: Unsplash / VD Photography

8. Bydlení přiděluje vláda

Nemovitosti nejsou oficiálně na prodej, rozděluje je vláda. A zatímco v jiných zemích je zcela běžné, že se obyvatelé z vesnic či jiných míst stěhují do hlavního města, Severokorejci to mají zakázáno. K bydlení v hlavním městě je třeba výsostného povolení vlády.

building, korea
Zdroj: Unsplash / Charles Postiaux

9. Zákaz fotit místní

O tomto zákazu jsi už jistě slyšel. Místní lid mají zahraniční turisté zakázáno nejen fotografovat, ale i oslovovat. V opačném případě čeká Severokorejce vážný rozhovor. Proto raději při hrozbě možné debaty či záběru utečou.

zákaz focení
Zdroj: Pixabay.com / bartekhdd

10. Žádný McDonald's

Zřejmě ne až tak překvapivá informace. Zatímco jinde není o mekáče nouze, Severokorejci netuší, že takový fast food existuje. Ale i tam se uchytily alespoň stánky s tradičním korejským jídlem, které nabírají na popularitě.

mc donalds
Zdroj: Unsplash / Highlight ID

11. Coca-Colu v obchodech nemají

Ještě před dvěma lety ji postrádali v obchodech i obyvatelé Kuby, v současnosti je zakázána už jen v Severní Koreji. Důvody jsou, jak jinak, ideologické.

coca cola
Zdroj: Unsplash/Jeanson Wong

12. Hovory jen v rámci země

Když se mluví o Severní Koreji, našinec si mezi prvním představí i to, že zbídačený lid pod vedením Kim Čong-una nemá přístup ani k mobilním telefonům. To však není zcela pravda, ale hovory z lokální SIM karty do zahraničí jsou přísně zakázány. Volat se však nemůže ani cizincům, kteří se v Severní Koreji nacházejí.

smartphone
Zdroj: Unsplash / Jonas Leupe

13. Žádné mezinárodní lety

Když se mluví o Severní Koreji jako o izolované zemi, tak to platí doslova. Občané této země si nemohou jen tak koupit mezinárodní letenku a odletět někam na dovolenou. Mohou však letět do Pekingu nebo Moskvy, ale pouze za účelem vydělání si peněz. A pokud chtějí místní cestovat v rámci země, například za účelem návštěvy příbuzných, potřebují k tomu povolení.

cestování letadlo přistání
Zdroj: Pixabay/Lars Nielsen/volně k užití

14. Bez horké sprchy

Co je lepší, než přijít po náročném pracovním dni domů a dát si horkou sprchu? Severokorejci však mohou o takovém požitku pouze snít. Nakonec, neexistuje tam ani ústřední topení, místo toho využívají pece, kde si topí dřevem.

sprcha
Zdroj: Flickr.com/@Spring Dew

15. Náboženská literatura je nedostupná

Ne že bylo náboženství v Severní Koreji zakázáno, je však konkurencí pro oficiální ideologii Čučche, což je ekonomická doktrína, a překládá se jako absolutní soběstačnost.

bible
Zdroj: Unsplash / Priscilla Du Preez

16. Koupit auto je téměř nemožné

Pokud jsi už viděl fotografie ze Severní Koreje, jistě jsi zaregistroval, že na silnicích je tam jaksi málo aut. Skutečně nejde o dopravní prostředek, který by si tam mohl jen tak leckdo dovolit. Podobně je to i s koly, a pokud už se najde šťastlivec, který vlastní auto nebo kolo, tak ty musí být označeny registrační známkou.

street, korea
Zdroj: Unsplash / KIBOCK DO

17. V knihovnách nejsou staré noviny

Najít v knihovnách noviny, které byly vytištěny před pár lety, je nemožné. Denní tisk však lidé najdou ve speciálních stáncích na ulici, takže si ho nemusí ani kupovat.

noviny
Zdroj: Unsplash / Roman Kraft

18. Vlastnit Bibli je ilegální

Kniha, kterou si se zájmem přečte i nejeden ateista, je v Severní Koreji symbolem západní kultury, takže její vlastnění je zaručeným způsobem, jak si koledovat buď o vězení nebo přinejmenším o velké problémy.

bible
Zdroj: Unsplash/Kiwihug

19. Nikdo nesmí přeladit rádio

Poslech rádia je v Severní Koreji více než žádaný, přímo povinný. Každá domácnost musí mít naladěnou vládou nařízenou frekvenci, kterou nikdo nemůže vypnout.

radio
Zdroj: Unsplash/Eric Nopanen/volně k užití

20. Učitelé musí umět hrát na akordeon

Všichni učitelé se museli naučit hrát na harmoniku hlavně v 90. letech minulého století. Tahací harmonika je považována za lidový nástroj a nakonec – kdo jiný by hru na mi měl využít nejlépe, když ne učitelé, kteří mohou své zkušenosti předávat dalším generacím?

harmonika
Zdroj: Pixabay / Eric Nopanen
Zpět
Sdílet
Diskuse