Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2017 15:54
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

I youtuberství může mít duši: Videa o knihách zaplavují internet

KULTURA KNIHY VZDĚLÁNÍ YOUTUBE
Uložit Uložené

Booktubing stmeluje čtenáře, kteří hledají inspiraci i podobně smýšlející jedince.

Youtubing či youtuberství je fenoménem dnešní doby. Všichni jistě známe módní koníček, jímž mládež po celém světě zahlcuje vody internetu. Dobrá zpráva ale je, že na své si zde poslední dobou přijdou i zarytí knihomolové. Pokud mezi ně patříš, odtrhni na chvíli oči od oblíbené knihy a přečti si těchto pár řádků, díky nimž možná získáš doporučení na další zajímavé čtivo.

To je jeden z největších problémů vášnivých čtenářů. Po čase jim schází inspirace, co stále číst. Hledají ji různě – v knihovnách, přes přátele, na webových portálech či prostřednictvím mobilních čteček. Všechny takové možná potěší fakt, že na světě se objevila další možnost, jak se nechat políbit múzou a najít tipy pro další zaplnění už tak přecpané knihovny. Nebo ti schází někdo, s kým by sis popovídal o oblíbených hrdinech, zajímavé problematice nebo favorizovaném autorovi? To všechno nyní najdeš na YouTube. Nevěříš? Stačí zapnout internet a přesvědčit se o tom.

Obsah, který něco říká

I youtuberství totiž v posledních letech začíná nabírat poněkud inteligentnějšího rázu. Ne, že bychom chtěli urážet youtubery, nebo se jakkoliv kohokoliv dotknout. Proti gustu žádný dišputát, říká se, a ve věci toho, co koho baví, to samozřejmě platí dvojnásob – pokud tím ovšem nepoškozuje sebe či druhé, což youtubing rozhodně nedělá. Upřímně ale zdaleka ne všechny baví sledovat videa podrobně popisující návod na plesový účes, denní líčení nebo na to, jak si natáhnout rifle bez užití rukou. Pro všechny, které taková zábava tak úplně nenaplňuje, počala postupně nová online komunita vytvářet zcela jiný a atraktivní obsah.

Knihy na síti

Už se nemůžeš dočkat? Tak my ti to prozradíme. Mluvíme o booktubingu, poměrně rané odnoži youtubingu, která, jak název napovídá, nemluví o ničem jiném než o knihách. Ačkoliv česká booktubingová komunita za tou světovou ještě co se týče počtu zaostává, rozhodně se zdá, že se blízká na lepší časy. Knihomolové, kteří rádi sdílí své zážitky z četby oblíbených literárních počinů a kteří se nestydí vystoupit tak trochu na veřejnosti, stále více a hojněji usedají za monitory svých počítačů, aby ostatním podobně naladěným nadšencům pohovořili o tom, co přečetli, co zrovna čtou a co se teprve přečíst chystají.

I youtuberství může mít duši: Videa o knihách zaplavují internet
Zdroj: Pixabay | Free-Photos

Od monitorů do kaváren

Odběratelům kanálů takových aktivistů to přináší jednak pořádnou kupu inspirace, jednak příslušnost k nějaké komunitě a jednak člověka, s nímž si mohou pohovořit o tom, co je baví a zajímá. Booktubeři se totiž, i vzhledem k tomu, že jich ještě není tolik, často pravidelně schází, pořádají knižní dýchánky a věnují se své zálibě i mimo virtuální realitu. Značí snad booktuberství návrat k tradičnějším formám záliby a ústup od velkého množství času tráveného v sedě hledíce do monitoru počítače, laptopu, tabletu, chytrého telefonu či televize? To je ještě ve hvězdách, každopádně se zdá, že časté tvrzení, že dnešní mládež skoro nečte, není zas tak pravdivé.

Chuť podělit se o zážitek

To, co k booktuberství vede, je zřejmě velmi shodné s motivem, který kraluje i klasickému youtubingu. Touha podělit se. V našem případě o zážitek ze čtení s co největším počtem lidí a snad i snaha najít lidi s podobným stylem myšlení. Způsobů, jimiž to čeští i zahraniční booktubeři provádějí, existuje bezpočet. Nejčastější však bývají recenze přečtených knih. V praxi to vypadá tak, že booktuber přečte nějakou knihu, srovná si myšlenky (možná si je i hodí na papír), trochu se upraví, usadí se před kameru a začne povídat. Booktuberství tak funguje jako jakýsi čtenářský deník v přímém přenosu. Může tak v jistém smyslu působit i jako určitý vzdělávací prvek, který např. ukáže, že povinná literatura není zase tak nudná. Když přeci vidíme vrstevníka, který pěje ódy na Na větrné hůrce od Emily Bronteové, jistě nás alespoň napadne, že přečíst si ji by nemuselo být tak úplně od věci.

I youtuberství může mít duši: Videa o knihách zaplavují internet
Zdroj: Pixabay | Jarmoluk

Práce, která dává smysl

Booktuber, který takovým způsobem dokáže svého sledovatele ovlivnit, si může gratulovat. Často je pak totiž osloven nakladatelem či dokonce samotným autorem recenzovaných knih. V konečném důsledku se tak booktuberství může stát i zábavným a dobře placeným zaměstnáním. Řekni, kdo z nás má štěstí, že dělá práci, která ho opravdu baví? Booktuber, který se dokázal díky své zálibě prosadit, rozhodně ano. A i pokud to nakonec nedotáhne tak daleko, může se odměnou stát bezplatný odběr autorských výtisků nebo výtisků od nakladatele, a to také není tak úplně od věci. Dokonce i někteří novináři či pisatelé se ve volném čase (nebo na polo-profesionální úrovni) dnes věnují booktubingu. To platí i o blogerech a začínajících autorech. Booktuberství jako smysluplná a inteligentní zábava otevírá dveře do velkého literárního světa, kde se může prosadit každý, komu nechybí vtip, odvaha a fantazie.

I youtuberství může mít duši: Videa o knihách zaplavují internet
Zdroj: Pixabay | Ninocare

Každý si přijde na své

A co se týče žánru, pak je booktuberství skutečně pestré a vybere si zde opravdu každý. Severské krimy, fantasy, Young Adult či New Adult literatura frčí podobně jako literatura faktu, deníky moderních matek, sci-fi, detektivky, thrillery či autobiografie. Stačí si najít podobně naladěného booktubera, přihlásit se k odběru jeho kanálu a začít sledovat a čerpat inspiraci. A nemusíš se přitom omezovat pouze na českou scénu. Ze zahraničních booktuberů vedou třeba PolandbananasBooks, abookutopia, Katytastic nebo jessethereader. Z těch českých jsou zatím nejznámější Vojtěch Hamerský (Eclecticreader), Klára Nováková (Klářiny knihy), Markéta Maroušová (Svět podle Marillee), Jakub Pavlovský (Book's Calling), Irena Teplá (Knihánkov), Aneta Luňáková (Nejen co čteme) nebo Jarda Konáš (Čtenář Jarda).

Domů
Sdílet
Diskuse