Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2017 21:33
Čas čtení 0:00
Radka T.

Vlivný představitel neonacistické scény přiznal, že je gay a má židovské předky. Teď se chce extremistům pomstít

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Bývalý neonacista lituje svých činů a bez okolků se ke své minulosti vyjadřuje i na sociální síti.

Téměř vše, proti čemu kdysi vystupoval, se ho nyní týká. Kevin Wilshaw byl v rámci britské neonacistické scény vlivným představitelem, ale jeho aktuální zjištění ho přiměla k boji proti rasismu.

I dlouholetý neonacista se dokáže změnit a začít bojovat proti tomu, co pro něj kdysi bylo jedinou pravdou a přesvědčením. Wilshaw navíc nedávno přišel s odhalením, že je homosexuál a dokonce má židovské předky. Díky těmto zjištěním odsoudil krajní pravicové hnutí a vyjádřil odhodlání bojovat proti rasismu.

Dnes má bývalý prominentní neonacista 58 let, ale desetiletí byl zastáncem nadřazenosti bílé rasy. Už od teenagerského věku měl blízko k různým extremistickým skupinám. V 70. letech minulého století přišel do Národní fronty, a to v době rozkvětu této skupiny. Pak se připojil i k Britské národní straně, ale později byl spíše „extremistou na volné noze“.

Letos ho zatkli za podezření z trestného činu rasové nenávisti na internetu a dostal se do programu prevence. O rozruch se však postaral zejména díky rozhovoru pro Channel 4 News. Přiznal, že už nechce být součástí krajní pravice, ke které se podle vlastních slov připojil, protože neměl ve škole mnoho přátel, a chtěl být součástí nějakou skupiny s určitým cílem.

Wilshaw kromě toho přiznal, že je homosexuál a že cítí za své činy velkou vinu. Není to jen orientace, která ho k neonacistům ještě víc připoutala, protože ji mohl potlačovat, i když ani v tomto směru neměl na růžích ustláno. Jednou či dvakrát jeho tajemství téměř prasklo a jakmile byl z jiné orientace podezřelý, stal se terčem urážek.

Vlivný představitel neonacistické scény přiznal, že je gay a má židovské předky. Teď se chce extremistům pomstít
Zdroj: www.youtube.com

Kromě toho se prezentoval i silnou nenávistí vůči Židům. A to i přesto, že jeho matka má židovské předky. Jak dále dodal, jeho někdejší přesvědčení vytvořila mezi ním a jeho rodinou bariéru, které se chce nyní zbavit.

Wilshawova proměna však nakonec nebude mít vliv jen na jeho samotného či jeho rodinu, ale na samotné neonacisty. „Chci poškodit lidi, kteří šíří takovýto odpad. Chci jim ublížit a ukázat, jaké to je žít ve lži propagandy,“ vyjádřil se odhodlaný muž. Pomocnou ruku mu chce poskytnout i nezisková organizace Hope not Hate. Právě v této skupině zaměřené proti extremismu pracuje Matthew Collins, kdysi aktivista Národní fronty. V rámci své proměny má alespoň určitou podporu, protože vztahy s vlastní rodinou si úplně zničil.  

Wilshaw je velmi aktivní i na sociální síti, kde se nemá problém ke svému někdejšímu přesvědčení vyjádřit bez okolků. Nedávno se zamyslel nad pojmem neonacista. Sám sebe by spíše označil za nacistu a aktuálně je spíše starším mužem, který se snaží zbavit tíhy toho, co ho doprovázelo 40 dlouhých let.

Domů
Sdílet
Diskuse