Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2017 12:38
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Brněnská Zvonařka se změní k nepoznání. Modernizace za 130 milionů dá starému nádraží nový kabát a rozzáří jej tisíci LED diodami

KULTURA BRNO
Uložit Uložené

Autobusové nádraží v Brně čeká velká modernizace. Změní se tvář celého terminálu, přibude odbavovací hala a místo prosvětlí LED diody.

Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka by se mělo do pár let změnit k nepoznání. Čeká jej totiž rozsáhlá rekonstrukce, do níž si majitel ČSAD Brno přeje investovat až 130 milionů korun a která má z nynějšího poněkud sešlého místa udělat moderní dopravní uzel. Informoval o tom server iRozhlas.

Staré nádraží v novém kabátu

Výrazně zlepšit by se měla zejména bezpečnost a celková přehlednost. To díky dostatečné intenzitě osvětlení, které budou mít na starosti tisíce pásků s LED diodami, a očištění celého území od stávajících drobných staveb a reklamních poutačů. „K bezpečnosti samotné přispívají také navržené úpravy zpevněných ploch, kde se pomocí lokálních zpomalovacích prvků sníží možná rychlost průjezdu autobusů, čímž eliminujeme možné kolize s chodci,“ vysvětlil pro Refresher Ondřej Švancara ze studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers, které vypracovalo návrh přestavby. 
 
Další velkou změnou je zjednodušení a zkrácení přístupových cest a tras pro cestující. Přesunem výpravní budovy směrem k ulici Zvonařka přibližujeme potřebné služby cestujícím jdoucím z Vaňkovky, zároveň zůstáváme blízko pro cestující přijíždějící tramvají z budoucí zastávky Plotní. Navržený zvýšený středový pás propojující výpravní budovu se všemi nástupišti pak umožní uprostřed nádraží bezpečně a bezbariérově přejít bez nutnosti celý prostor obcházet,“ uvedl dále Švancara.  

Nová hala i parkovací místa

Studio navíc navrhuje novou odbavovací halu a přibližně 60 nových parkovacích míst P+R a K+R. Umístěním hlavní výpravní budovy i s odpovídajícím předprostorem směrem k městu by pak mělo dojít ke změně tváře celého nádraží. Jak totiž Švancara říká, nyní jsou směrem k centru otočená záda prodejních stánků.
 
Návrh modernizace Zvonařky je výjimečný tím, že při zachování stávající konstrukce, která je jedinečnou výpovědí brutalistní architektury, vytváří moderní autobusový terminál 21. století s dodržením aktuálních požadavků na komfort cestujících a bezproblémový provoz,“ uzavírá architekt. Jak se vám návrh nové podoby brněnského nádraží zamlouvá? Dejte nám vědět níže v komentářích.
Domů
Sdílet
Diskuse