Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2017 9:59
Čas čtení 0:00
Radka T.

Nejnovější studie ukázala, že lidé mají psy radši než jiné lidi. Trpící zvířata nás trápí více než lidské oběti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědcům se podařilo zjistit, že lidé jsou empatičtější vůči zvířecím obětem než těm lidským.

Ti, kteří jsou majiteli domácích mazlíčků, nejlépe vědí, jak silné pouto si umí psi k lidem vytvořit. Většina lidí své psy zahrnuje velkou péčí i láskou a naopak, psíci lásku vrátí i dvojnásobně. Kromě toho je charakterizuje oddanost i dojemné pouto, které si vytvářejí vůči svým pánům. A především lidi ve vztahu ke svým psům si vzala na mušku nová studie. Ta přinesla pro někoho šokující, ale pro jiné ne tak překvapivé výsledky.

Výzkumníkům z Bostonu se totiž podařilo zjistit, že lidé mají raději psy než jiné lidí. K trpícím psům jsou dokonce empatičtější než vůči zraněným lidem.

Nejnovější studie ukázala, že lidé mají psy radši než jiné lidi. Trpící zvířata nás trápí více než lidské oběti
Zdroj: Pixabay

Profesoři Jack Levin a Arnold Arluke udělali experiment s 240 lidmi, kdy zkoumali jejich názor. Předložili jim čtyři fiktivní články. Jeden se týkal útoku člověka na člověka, přičemž oběť po něm skončila se zlomenou nohou, několika tržnými ranami a v bezvědomí. Druhý článek poukazoval na zbití ročního dítěte a 30letého dospělého. Další dva články se týkaly týrání štěňata a šestiletého psa.

Zatímco rozdíl mezi zvířecí či dětskou obětí byl statisticky bezvýznamný, lidé byli více citově otřeseni z utrpení psů než dospělých. „Respondenti byli výrazně méně rozrušení, když byli oběťmi dospělí lidé,“ popsali vědci. Výsledky studie tak naznačují, že lidé opravdu vnímají své psy jako členy rodiny.

Nejnovější studie ukázala, že lidé mají psy radši než jiné lidi. Trpící zvířata nás trápí více než lidské oběti
Zdroj: Pexels

Nejnovější zjištění bostonských výzkumníků se opírá o dva roky starou kampaň. Ta se ptala, zda by byli lidé ochotni podpořit pěti librami Harrisona, aby ho zachránili před pomalou a bolestivou smrtí. V jednom případě byl Harrison chlapeček a v jiném pes s typickýma „psími očima“. Už tehdy získala větší pozornost psí verze kampaně.

Podle profesorů jsou tato zjištění způsobena tím, že psi jsou více závislí na lidech a zranitelní, kromě toho, od dospělých lidí se očekává, že budou chránit sami sebe. Lidé navíc vnímají dospělé psy spíše jako taková větší štěňata. Podle Levina by však podobná zjištění prokázala i studie v hlavní roli s kočkami.

Experiment kromě toho ukázal, že empatie vůči lidem závisí také na tom, jak bezmocné oběti jsou. Pokud je například obětí někdo z bijící se dvojice, jen těžko vzbudí u ostatních lidí sympatie. Z toho vyplývá i částečné obviňování samotné oběti.

Domů
Sdílet
Diskuse